Cum ţi se poate schimba viaţa în bine dacă mănânci lăcuste

Un studiu pe cobai relevă că făina acestor insecte poate avea efecte benefice asupra diferitelor aspecte, precum somnul, părul şi libidoul.

Urmărește
386 afișări
Imaginea articolului Cum ţi se poate schimba viaţa în bine dacă mănânci lăcuste

Cum ţi se poate schimba viaţa în bine dacă mănânci lăcuste

O soluţie pentru alopecie, insomnie, scăderea libidoului şi malnutriţia ar putea proveni de la lăcuste? Deocamdată, este doar o ipoteză, dar rezultatele unui studiu realizat în Camerun sugerează că punerea lor în farfurie ar putea avea efecte pozitive asupra sănătăţii.

Un grup de cercetători de la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Dschang (Camerun) a explorat efectele nutriţionale ale făinii comestibile de lăcuste (Ruspolia nitidula) asupra a 216 şobolani de laborator timp de 3 luni, comparând-o cu cea din peştel şi cu o dietă lipsită de proteine ​​animale. Iar rezultatele au fost surprinzătoare.

În primul rând, calitatea somnului. Cobaii hrăniţi cu făină de R. nitidula au reuşit să doarmă cu 12 ore mai mult pe săptămână decât cei care urmaseră o dietă fără proteine ​​animale.

De asemenea, făina de lăcuste pare să aibă efecte pozitive asupra funcţiei de reproducere: cercetătorii au observat o creştere semnificativă a frecvenţei de împerechere la şobolanii hrăniţi cu R. nitidula şi un impact asupra calităţii blănii lor „94,58% din firele de păr examinate au fost în condiţii mai bune pentru toţi animalele hrănite cu făină de R. nitidula, comparativ cu 5,55% şi 0,27% pentru şobolanii hrăniţi cu făină de C. harengus şi diete fără proteine”, scriu cercetătorii.

Cobaii hrăniţi cu făină de R. nitidula şi-au menţinut apoi o greutate corporală sănătoasă, comparabilă cu cei hrăniţi cu făină de peşte. În timp ce dieta fără proteine ​​a avut efectul opus.

Cercetătorii atribuie efectele pozitive ale R. nitidula bogăţiei sale nutriţionale. Este o specie de lăcustă bogată în „proteine ​​(44,70%), lipide (36,00%), fibre (8,70%), carbohidraţi (5,30%) şi câteva minerale esenţiale”. Prezenţa metioninei, cisteinei şi lizinei, în special, ar juca un rol crucial: aceştia sunt aminoacizi fundamentali pentru biosinteza keratinelor care au fost deja asociaţi cu sănătatea reproducerii şi a părului.

Merită reiterat faptul că studiul a fost efectuat pe şobolani şi doar cercetările ulterioare ne vor spune dacă aceleaşi beneficii pot fi aplicate şi la oameni.

Cu toate acestea, nu trebuie subestimată ipoteza insectelor comestibile ca sursă alternativă de proteine ​​şi nutrienţi esenţiali. Mai presus de toate, potrivit cercetătorilor, făina de lăcuste ar putea juca un rol în lupta împotriva malnutriţiei proteice.

Ceea ce, într-un context global al cererii de alimente în creştere şi al preocupărilor de mediu, nu este un lucru puţin, cred specialiştii. Se cunoaşte faptul că Comisia Europeană a aprobat consumul de lăcuste.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici