Concret, consumul a patru sau mai multe ceşti de ceai poate reduce riscul de apariţie a diabetului de tip 2, au constatat cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Wuhan (China) într-un nou studiu.
Adulţii care beau patru sau mai multe ceşti de ceai negru, verde sau Oolong au un risc cu 17% mai mic de diabet de tip 2 pe o perioadă de 10 ani, potrivit studiului, prezentat la reuniunea anuală a Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului de la Stockholm, Suedia.
În plus, fiecare ceaşcă suplimentară de ceai pe zi a fost asociată cu o reducere cu 1% a riscului de diabet de tip 2, potrivit studiului, care s-a bazat pe 19 analize de cohortă a peste un milion de adulţi din opt ţări.
Apoi, adulţii care beau între una şi trei ceşti pe zi au avut cu 4% mai puţine şanse de a dezvolta diabet de tip 2 decât adulţii care nu beau ceai.
Cercetătorii cred că această reducere ar putea fi rezultatul componentelor de origine vegetală care se găsesc în ceaiul negru, verde şi Oolong, inclusiv compuşii numiţi polifenoli, despre care ei cred că ar putea reduce nivelul de zahăr din sânge asociat cu diabetul.
„Rezultatele noastre sunt interesante, deoarece sugerează că oamenii pot face ceva atât de simplu ca şi consumul a patru ceşti de ceai pe zi pentru a reduce riscul de a face diabet de tip 2”, a declarat autorul principa al studiului Xiaying Li, cercetător la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Wuhan.
Descoperirea oamenilor de ştiinţă vine la mai puţin de o lună după ce un studiu al National Institutes of Health, realizat pe o jumătate de milion de băutori de ceai din Marea Britanie a constatat că adulţii care beau cel puţin două ceşti de ceai pe zi au un risc de deces cu 9-13% mai mic decât cei care nu beau ceai, inclusiv în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare, bolile de inimă şi accidentele vasculare cerebrale.
Cercetătorii explorează de zeci de ani potenţialele beneficii pentru sănătate ale unor băuturi precum ceaiul, cafeaua şi vinul roşu, studii recente făcând legătura între consumul crescut de ceai şi îmbunătăţirea sănătăţii inimii, dar şi reducerea riscului de apariţie a unor tipuri de
cancer. Potrivit unui studiu realizat în 2019 de către cercetătorii de la Universitatea Sichuan (China), persoanele care beau două-trei ceşti de ceai pe zi au un risc mai mic de deces cardiac, de boli coronariene, de accident vascular cerebral, pe lângă diabetul de tip 2. Pe acelaşi fir, un studiu din 2017 publicat în British Medical Journal a asociat un consum mai mare de cafea cu un risc redus de mortalitate şi de boli cardiovasculare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.