Cum va arăta „Muzeul Copilului” de la Alba Iulia. Investiţia este de aproape 12 milioane de lei | FOTO

La Alba Iulia se va construi ”Muzeul Copilului”, un complex multifuncţional realizat după modelul Zoom Kindermuseum din Viena. Investiţia de aproape 12 milioane de lei cuprinde instalaţii educative, spaţii pentru experimente ştiinţifice, pictură, confecţionare de jucării şi cafenea pentru părinţi.

Urmărește
785 afișări
Imaginea articolului Cum va arăta „Muzeul Copilului” de la Alba Iulia. Investiţia este de aproape 12 milioane de lei | FOTO

Cum va arăta „Muzeul Copilului” de la Alba Iulia. Investiţia este de aproape 12 milioane de lei | FOTO

O atenţie deosebită le va fi acordată copiilor cu dizabilităţi, pentru care vor fi amenajate intrări personalizate.

„Muzeul Copilului” de la Alba Iulia va fi construit cu ajutorul fondurilor europene şi este proiectat special pentru a le asigura copiilor o modalitate deosebită de petrecere a timpului într-un spaţiu de educaţie creativă şi interactivă. Pe lângă săli în care aceştia vor putea să atingă şi să studieze exponatele, vor fi amenajate spaţii în care ei vor fi încurajaţi să realizeze diferite lucruri, folosindu-şi cunoştinţele şi imaginaţia şi vor avea la dispoziţie un foaier pentru joacă liberă, ca un parc acoperit.

„Muzeul este un produs educaţional divers şi integrat. (...) În timp, muzeul îşi propune să îmbunătăţească nivelul de educaţie bazat pe experimentare, pe stimularea talentului individual, pe activităţi practice orientate spre acumularea de cunoştinţe consistente şi utile copiilor, precum şi pe petrecere de către cei mici a unui timp liber de calitate, distractiv”, spune Nicolaie Moldovan, city managerul municipiului Alba Iulia, co-autor al proiectului.

După modelul Zoom Kindermuseum din Viena, un spaţiu în care copiii vor putea face experimente din domeniul fizicii şi chimiei, un modul dedicat astronomiei, o zonă în care vor putea învăţa despre natură şi corpul uman sau alta amenajată pentru activităţi artistice şi organizarea de expoziţii, sunt câteva dintre încăperile ce vor fi dotate cu echipamente specifice şi cu decoruri atractive.

„Muzeul este un compediu de funcţiuni modulare care combină, printre altele, un mic centru de ştiinţe naturale, dar şi un studio de creaţie muzicală şi digitală, este un laborator de experimente fizice şi chimice, dar şi un simulator de realităţi virtuale şi augumentate, este un club de codare şi robotică, dar şi un loc de joacă accesorizat pentru toate vârstele şi gusturile. Este o bucătărie în care copiii vor învăţa să gătească, un atelier de ceramică, dar şi un makerspace cu machete, accesorii şi unelte care permit mici construcţii, inclusiv planificarea dezvoltării unui oraş urmând imaginaţia copiilor. Universul fascinant al galaxiilor, al planetelor, al stelelor etc. îşi va face cunoscute secretele în spaţiul dedicat astronomiei. Muzeul va deţine o sală multimedia, utilă proiecţiilor, cu o bibliotecă audio-video, cu mobilier şi decoruri flexibile, utile unor evenimente de învăţare sau socializare. De asemenea, muzeul va găzdui expoziţii, evenimente tematice şi aniversare, va organiza tabere şi excursii personalizate interesului copiilor şi familiilor acestora. Principalii parteneri ai acestui serviciu pentru public sunt copiii, părinţii şi unităţile de învăţământ ale oraşului”, precizează Nicolaie Moldovan.

Conform proiectului, s-a găsit o alternativă distractivă şi pentru coborârea de la etaj, care se va putea face pe un tobogan amplasat lângă scări, construit dintr-un tub transparent. Complexul va mai avea o librărie, un magazin cu jocuri şi jucării, iar pentru părinţi va fi amenajată o cafenea-ceainărie.

„Clădirea va avea o arhitectură modernă, cu un acoperiş verde de tip grădină, va fi echipată cu panouri solare şi fotovoltaice pentru o cât mai mare independenţă energetică. Amplasamentul obiectivului este situat lângă stadion, în proximitatea Bazinului Olimpic, a Liceului Sportiv, cu accesibilitate foarte bună pentru toate cartierele oraşului, mai ales dinspre cea mai vulnerabilă comunitate a acestuia. Dotările şi echipamentele vor fi asigurate din materiale sau tehnologii de fabricaţie cu o rezistenţă foarte mare la utilizări multiple, prietenoase cu sănătatea şi integritatea fizică a copiilor. Pe parcursul derulării proiectului vom căuta parteneri privaţi care să susţină achiziţia unor bunuri, care să completeze benefic funcţiunile muzeului. Mizăm pe colaborarea cu diferite companii din Alba Iulia, din judeţ, dar şi din ţară pentru upgrade-uri de echipamente, instalaţii de joacă sau învăţare, pentru sponsorizarea funcţionării unor module/ateliere. Personalul angajat va fi instruit de experţi ai unor muzee similare din SUA şi ţări UE”, a spus Nicolaie Moldovan.

Potrivit acestuia, lucrările pentru amenajare şi dotări iniţiale vor începe în această toamnă, în funcţie de data semnării contractelor de finanţare şi de construcţie şi dacă nu vor fi întârziate de contestaţii a licitaţiei, vor dura doi ani şi sunt susţinute financiar în cea mai mare parte din fonduri europene. Terenul pe care va fi construit muzeul are o suprafaţă de 6.813 mp.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici