Cum va fi VREMEA în următoarele două săptămâni. Prognoza meteo până pe 29 martie, pentru fiecare regiune a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 16 - 29 martie, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte.

Urmărește
14196 afișări
Imaginea articolului Cum va fi VREMEA în următoarele două săptămâni. Prognoza meteo până pe 29 martie, pentru fiecare regiune a ţării

Cum va fi VREMEA în următoarele două săptămâni. Prognoza meteo până pe 29 martie, pentru fiecare regiune a ţării (Imagine: Cosmin Andrei/Mediafax Foto)

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Vremea va fi caldă în primele două zile, apoi valorile termice vor marca o scădere, apropiindu-se de cele normale în această perioadă. Astfel, între 18-20 martie şi 23-27 martie, media maximelor se va situa în jurul a 10 grade, iar minimele vor fi apropiate de pragul îngheţului. În celelalte zile, temperaturile vor fi cu 2…3 grade mai ridicate.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi scăzută în prima săptămână, dar de duminică apar ploile pe arii extinse, în general slabe cantitativ.

CRIŞANA

La începutul intervalului, valorile termice vor fi cu 4...5 grade mai ridicate decât cele normale, maximele situându-se, în medie regională, în jurul a 14...15 grade. Din 18 martie vremea se va răci şi va deveni normală pentru această perioadă. Până spre sfârşitul lunii, regimul termic se va menţine la valori de aproximativ 10 grade ziua şi în jur de 0 grade noaptea, excepţie făcând 21-22 martie, respectiv 28-29 martie, când temperaturile vor fi uşor mai ridicate.

Vremea va fi predominant frumoasă până pe 21 martie, apoi va ploua în fiecare zi, în general slab cantitativ şi pe arii extinse.

TRANSILVANIA

După două zile cu vreme caldă, cu maxime, în medie regională, de 11...12 grade şi minime între -2 şi 0 grade, în intervalul 18-20 martie temperaturile vor marca o scădere accentuată, de aproximativ 6 grade şi se vor situa sub cele normale. La sfârşitul primei săptămâni, vremea se încălzeşte din nou, maximele diurne depăşind 10 grade, în medie, iar minimele nocturne apropiindu-se de 0 grade. În a doua săptămână, valorile termice vor marca o scădere uşoară, şi vor fi comparabile cu mediile climatologice specifice acestei perioade din an.

Probabilitatea pentru precipitaţii, slabe cantitativ, va fi mai ridicată în intervalul 18-19 martie şi după data de 22 martie. Acestea vor fi mixte în estul regiunii şi predominant ploi în rest. Vor fi condiţii de formare a poleiului.

MARAMUREŞ

Primele două zile ale intervalului vor fi caracterizate de un regim termic mai ridicat decât cel normal în această perioadă, cu media maximelor de 12...13 grade şi a minimelor de -2...0 grade. Din 18 martie şi până spre sfârşitul lunii, chiar dacă se vor înregistra uşoare variaţii de la o zi la alta, temperaturile vor fi apropiate de normele climatologice, valorile diurne încadrându-se, în medie, între 8 şi 10 grade. Minimele nocturne vor creşte treptat, de la -3 grade la mjlocul primei săptămâni, până la 0...1 grad.

Vremea va fi predominant frumoasă până pe 21 martie, apoi, pe arii relativ extinse, se vor semnala ploi slabe, dar trecător, între 23 şi 26 martie, şi precipitaţii mixte.

MOLDOVA

În prima jumătate a acestei săptămâni, valorile termice vor scădea treptat, de la maxime, în medie regională, de 11 grade, până la 5 grade pe 18 şi 19 martie, când vremea va fi mai rece decât în mod normal în această perioadă. Apoi, până pe 22 martie, temperaturile vor creşte semnificativ, cu 6...7 grade. În tot acest interval, minimele nocturne se vor menţine negative, între -4 şi -2 grade. Săptămâna viitoare, regimul termic va marca o nouă scădere, până la valori medii diurne de 8 grade între 23 şi 26 martie. Pe fondul nebulozităţii accentuate, în timpul nopţilor temperaturile se vor uşor menţine mai ridicate, oscilând în jurul valorii de 0 grade.

În intervalul 18-20 martie, pe spaţii extinse, sunt estimate precipitaţii slabe mixte. Din 22 martie şi până la sfârşitul lunii, vor cădea ploi slabe şi, doar trecător, lapoviţe.

DOBROGEA

Până pe 19 martie, vremea se va răci treptat, de la temperaturi diurne, în medie regională, de 9 grade, până la 4...5 grade. Apoi valorile termice vor creşte şi vor ajunge la 10...12 grade pe 22 martie şi se vor menţine în acest ecart şi pe parcursul celei de a doua săptămâni de prognoză. Temperaturile minime vor avea aceeaşi evoluţie şi vor fi cuprinse, în medie, între -1 şi 5 grade, cu cele mai scăzute valori pe 18 martie.

În intervalul 18-20 martie sunt estimate precipitaţii mixte, în general slabe cantitativ, iar în a doua săptămână de prognoză sunt posibile ploi slabe în fiecare zi.

MUNTENIA

În prima jumătate a acestei săptămâni, valorile termice vor scădea treptat, de la maxime în medie de 12 grade, până la 6 grade pe 18 şi 19 martie, când vremea va deveni mai rece decât în mod obişnuit. Apoi, până pe 22 martie, temperaturile vor creşte semnificativ, cu 7...8 grade. În tot acest interval, minimele nocturne se vor menţine preponderent negative. În a doua săptămână de prognoză, regimul termic se va menţine apropiat de cel normal, mediile maximelor fiind cuprinse între 10 şi 13 grade, iar minimele între 1 şi 3 grade.

În intervalul 18-20 martie sunt estimate precipitaţii mixte, slabe cantitativ. Din 22 martie şi până la sfârşitul lunii, temporar vor cădea ploi slabe, şi doar izolat, lapoviţe.

OLTENIA

La începutul intervalului, valorile termice vor fi apropiate de normele climatologice, apoi vor marca o scădere uşoară, media regională a maximelor ajungând la 8 grade, pe 18-19 martie. În următoarele două-trei zile vremea se va încălzi, iar temperaturile medii diurne vor atinge 12...13 grade. În a doua săptămână, regimul termic va fi apropiat de cel obişnuit în această perioadă, maximele oscilând, în medie, între 9 şi 12 grade, cu cele mai scăzute valori între 24 şi 26 martie. Temperaturile nocturne vor fi preponderent negative în prima săptămână, apoi vor deveni uşor pozitive.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai mare în intervalul 18-19 martie, când acestea vor fi mixte, dar şi după data de 22 martie, când, pe arii extinse vor cădea mai ales ploi, în general slabe cantitativ.

LA MUNTE

Vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit între 18 şi 20 martie, când temperaturile medii diurne vor fi negative, iar cele nocturne se vor apropia de pragul gerului. În restul intervalului, valorile termice vor fi apropiate de normele climatologice şi se vor încadra, în medie, între 2 şi 4 grade ziua, şi între -6 şi -3 grade în timpul nopţilor.

În primele două zile vremea va fi în general frumoasă, apoi vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, pe arii mai extinse în intervalul 18-19 martie şi după data de 22 martie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici