Cum vede mass-media rusă războiul care nu este socotit război: lumea paralelă a Moscovei

Ce ştiu cetăţenii despre războiul din Ucraina? Multă propagandă se scurge într-o zi pe site-uri din mass-media ruse, TV şi ziare care spun cu totul altă poveste decât cea trăită de civili şi documentată de jurnaliştii occidentali.

Urmărește
3547 afișări
Imaginea articolului Cum vede mass-media rusă războiul care nu este socotit război: lumea paralelă a Moscovei

Cum vede mass-media rusă războiul care nu este socotit război: lumea paralelă a Moscovei

Oraşe bombardate permanent şi civili care fug. Chiar şi ruşii ştiu că aceste lucruri se întâmplă. Dar nu la Kiev, Mariupol sau Harkov. Nu, oraşele aflate sub focul inamicului sunt cele ale celor două republici separatiste Donbass, Luhansk (Lugansk în rusă) şi Doneţk. Iar gloanţele sunt trase de armata regulată ucraineană şi de batalioane de extremişti neo-nazişti.

Extremiştii, conduşi de „dependentul fascist de droguri” Zelensky

Soldaţii ruşi trimişi peste graniţă sunt apoi angajaţi în operaţiuni umanitare, în timp ce unele unităţi „speciale” lovesc cu arme extrem de precise doar instalaţiile militare aflate în mâinile extremiştilor conduşi de „dependentul fascist de droguri” Vladimir (în ucraineană este Volodymyr) Zelensky, care stă ilegal pe scaunul de preşedinte. Aşa arată lumea paralelă de pe site-uile, TV-urile şi ziarele ruseşti care spun cu totul altă poveste.

O lume în care cei pe care aproape întreaga planetă îi consideră victime sunt agresori, iar invadatorii devin buni samariteni. Unde ceea ce este relatat de sute de jurnalişti internaţionali şi arătat prin imagini filmate sunt doar farse colosale. Fals, aşa cum au învăţat să spună ruşii în faţa oricărei ştiri care nu i se potriveşte Kremlinului. O realitate alternativă atât de adânc înrădăcinată încât o bună parte din cei 11 milioane de ruşi care au rude în Ucraina nu-i cred pe cei dragi când povestesc despre distrugeri, refugiaţi şi victime.

Cu ochii pe „Operaţiunea Militară Specială”

Încă de dimineaţa devreme, televiziunea şi site-urile încep cu ştirile care vin de la „Operaţiunea Militară Specială”. Numirea acesteia drept „război” este interzisă şi o nouă lege îi pedepseşte pe cei care răspândesc acest tip de ştiri cu pedepse cu închisoarea de până la 15 ani. Primul post naţional de televiziune, văzut în toată ţara, se abţine cu stricteţe de a spune ce se întâmplă cu adevărat la Kiev. Nicio imagine a bombardamentelor, a oamenilor care sosesc la graniţa cu Polonia, România şi Moldova. Despre o posibilă detaşare a Rusiei de internetul mondial se vorbeşte doar din cauza negării guvernului, potrivit TASS. În schimb, spaţiu amplu pentru o declaraţie a Ministerului Apărării: „Naţionaliştii au subminat reactorul centralei nucleare experimentale din Institutul de Fizică din Harkov şi gherilele batalionului Azov intenţionează să arunce în aer reactorul şi să acuze forţele armate ruse".

Propaganda de la Vesti

Un alt program de ştiri, Vesti, povesteşte mai târziu cum un convoi rusesc aduce alimente şi alte provizii la Cernobîl, unde centrala electrică este sub control strâns „după ce guvernul de la Kiev şi-a declarat intenţia de a dezvolta arma nucleară”.

La 7.30 se deschide primul canal cu ştiri de pe front. La Lugansk, „pompierii încearcă să stingă focul la un depozit de benzină lovit de tunurile armatei ucrainene”. La scurt timp după 8, soseşte vestea că Putin a anunţat un armistiţiu pentru a permite utilizarea coridoarelor umanitare. „Dar în ultimele zile, ieşirea civililor a fost împiedicată de naţionalişti care vor să-i folosească drept scuturi umane”, explică Rossiya 24 TV. Aşa arată propaganda Rusiei, ţara în care reţele sociale occcidentale, în frunte cu Facebook, tocmai au fost interzise.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici