Cum vor mai munci românii în Spania

Doi ani şi jumătate a fost Sebastian Potroacă în şomaj. "Am trecut printr-o perioadă foarte grea. Când a început criza, au început să crească şi ipotecile…Toate au venit deodată…În trei ani am ajuns de la 840 de euro la 1.570 de euro. Bine măcar că am avut şansa să am perioada maximă de şomaj, deoarece cotizasem opt ani de zile". Aşa îşi începe povestea unul dintre sutele de mii de români care trăiesc în Spania, care şi-a relatat experienţa de viaţă publicaţiei "Noi în Spania", tipărită în Peninsula Iberică.

Urmărește
534 afișări
Imaginea articolului Cum vor mai munci românii în Spania

Cum vor mai munci românii în Spania

Şi cu casa confiscată de bancă, şi cu datorie de 80.000 euro

Circa 90% dintre românii din Spania au rate la bancă pentru case sau/şi maşini, a declarat pentru gândul Daniel Ţecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) cu sediul în Madrid. Pe majoritatea criza i-a prins la începutul creditelor, adică după cinci-şase ani de plată a împrumutului. În general rata plătită de un român pentru un apartament în Spania este de 700-1.500 euro pe lună, iar pentru o maşină - 400-500 de euro pe lună.

"Dacă într-o familie în care el câştiga lunar 1.300 de euro şi ea 1.000 euro unul dintre ei şi-a pierdut locul de muncă, este o problemă cu achitarea ratei. Cunosc astfel de cazuri în care persoane ce au rămas fără un loc de muncă au întârziat cu rata la bancă. În a patra lună banca le-a scos la licitaţie locuinţa şi le-a comunicat în plus şi că au o datorie de 80.000 de euro, după ce plătiseră cinci ani rata la credit. Aşa că au rămas şi fără casă şi cu datorie la bancă. Care a fost soluţia? Respectiva persoană s-a declarat insolvabilă, legea permite, creditul a fost blocat şi acum persoana lucrează la negru, pentru că dacă ar lucra oficial, i-ar fi reţinuţi banii la angajator", a relatat preşedintele FADERE.

"În fiecare zi rămân oameni fără un loc de muncă"

"În fiecare zi rămân oameni fără loc de muncă", a declarat pentru gândul Angela Placsintar, preşedintele Asociaţiei Imigranţilor din Ţările de Est, care are sediul la Castellon de la Plana. Ea spune că firme de resurse umane trimit la asociaţie, la două săptămâni, oferte de muncă, dar angajatorii caută oameni cu calificare medie sau chiar înaltă. "Se caută persoane pentru a ocupa chiar posturi de conducere, dar vorbitori de germană, engleză, franceză, română şi maghiară. Spania începe să selecteze, ceea ce nu a făcut în ultimii 10-15 ani de când imigranţii au invadat piaţa Spaniei", a declarat Angela Placsintar. Ea spune că deşi românii nu sunt imigranţi, ci, conform legislaţiei, sunt "comunitari", acest lucru nu îi favorizează cu nimic.

"Atunci când noi străinii am fost rugaţi, chiar s-a insistat să facem cursuri de "formacion ", multe gratuite, noi nu am acceptat, aşa că mulţi români din Spania nu ştiu ce vor face", mai spune reprezentanta asociaţiei.

Citeşte mai multe despre cum vor mai munci românii în Spania pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici