Curiozităţi legislative în România: o pizza livrată la domiciliu are TVA 9%, o pizza la restaurant de 5%

Scăderea TVA de la 1 noiembrie pentru mai multe tipuri de afaceri va avea efecte benefice, prin reducerea evaziunii şi micşorarea preţurilor, dar vor apărea şi discriminări între unităţile de alimentaţie publică, spune Adrian Teampău, Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte, EY România.

Urmărește
2965 afișări
Imaginea articolului Curiozităţi legislative în România: o pizza livrată la domiciliu are TVA 9%, o pizza la restaurant de 5%

Curiozităţi legislative: o pizza livrată la domiciliu are TVA 9%, o pizza la restaurant de 5%

De la 1 noimebie vor putea aplica cota redusă de TVA de 5% activităţile de restaurant şi catering, cazarea în hoteluri şi facilităţi similare, sălile de fitness, precum şi accesul în parcuri de distracţii şi parcuri recreative. Ordonanţa de urgenţă care cuprinde şi aceste noutăţi a fost adoptată în şedinţa de Guvern din 4 octombrie.

În ceea ce priveşte turismul local, ANAF se confruntă, în ultimii ani, cu un nivel crescut al evaziunii fiscale. Măsura privind reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru serviciile din industria ospitalităţii ar trebui să reprezinte un stimulent pentru aducerea la suprafaţă a veniturilor nedeclarate şi, prin urmare, plata TVA de către agenţii economici.

Un efect direct al acestei măsuri pentru afacerile din domeniu ar consta în potenţiala reducere a tarifelor brute practicate, ceea ce ar creşte gradul de ocupare a unităţilor de cazare. „Rămâne de văzut însă dacă această măsură fiscală se va traduce într-o reală diminuare a preţurilor serviciilor începând cu 1 noiembrie. Şi chiar dacă nu vom asista la o asemenea abordare din partea agenţilor economici, iar nivelul tarifelor se va menţine, este interesant de urmărit cum vor utiliza firmele surplusul de venit realizat (rezultat din diferenţa de cotă de TVA). Acest surplus poate fi utilizat pentru realizarea unor investiţii suplimentare în unităţile respective (n.a. hoteluri şi restaurante) sau poate chiar în creşterea salariilor angajaţilor”, spune Adrian Teampău.

Unele afaceri nu vor putea beneficia de reducerea cotei de TVA. „Aici ne referim la definiţia serviciilor de restaurant şi catering din Codul Fiscal. Doar agenţii care demonstrează că prestează o gamă mai largă de servicii, nu doar furnizează mâncare şi băutură, vor putea să aplice cota redusă de TVA de 5%. Un exemplu în acest sens îl constituie unităţile de alimentaţie care livrează mâncare la domiciliu, dar nu pun la dispoziţie un spaţiu pentru consum şi nu oferă servicii conexe (de exemplu, servire la masă ). Aşadar, o pizza comandată şi livrată la domiciliu va fi subiect de 9% spre deosebire de o pizza pe care o savurăm la restaurant. De ce? Pentru că, în primul caz, vorbim de o livrare de alimente care beneficiază de 9% TVA, în timp ce pentru serviciile de restaurant se va aplica 5% TVA. Teoretic, va fi mai ieftin să mănânci la restaurant decât acasă”, explică specialistul.

În aceeaşi notă, vor apărea şi discriminări între tipurile de unităţi de alimentaţie publică. Spre exemplu, o patiserie sau o altă afacere mică care nu dispune de spaţiu şi nu prestează servicii conexe (de exemplu, servire la masă) nu va putea aplica cota redusă de TVA de 5%. În timp ce o afacere mai mare, care dispune de spaţiu cu mese şi angajează ospătari, chelneri, barmani va putea să aplice cota redusă.

Devine evident că, în contextul noilor modificări, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect în domeniul alimentar, se impune definirea exactă a serviciilor conexe aferente operaţiunilor de restaurant şi catering.

O altă modificare adusă de această ordonanţă constă în reducerea cotei de TVA de la 19% la 5% pentru serviciile aferente industriei recreative, respectiv permiterea accesului în bâlciuri, parcuri de distracţii şi în parcuri recreative, dar şi utilizarea facilităţilor sportive pentru practicarea sportului. „Măsura este binevenită, întrucât România dispune de un potenţial semnificativ în zona dezvoltării parcurilor de distracţii şi parcurilor recreative, datorită reliefului şi resurselor naturale de care dispune. În plus, aceste sectoare au beneficiat de realizarea unor investiţii consistente în ultimii ani, concretizate în apariţia mai multor parcuri de distracţie şi aventură în diferite zone ale ţării”, spune Teampău.

Aplicarea cotei reduse de TVA de 5% este binevenită şi pentru utilizarea facilităţilor sportive, în sensul promovării sportului în rândul populaţiei care înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri ale sedentarismului din UE, dar şi creşterii competitivităţii serviciilor oferite de sălile de sport.

„În concluzie, sunt de aşteptat anumite clarificări, necesare în implementarea cu succes a acestor reduceri de cotă. Este evident că, cel puţin din perspectiva creşterii gradului de colectare a TVA, măsura ar trebui să producă efecte pozitive, având în vedere faptul că, potrivit unui studiu recent al Comisiei Europene, România se clasa în anul 2016 pe primul loc în UE, în ceea ce priveşte deficitul de colectare a TVA”, a încheiat Adrian Teampău.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici