Cursuri de autoapărare, găzduire gratuită şi consiliere pentru zeci de femei bătute de soţi, în Timişoara

În Timişoara se află un singur adăpost de urgenţă pentru femeile victime ale violenţei în familie, în care sunt găzduite gratuit, în fiecare an, zeci de persoane. O parte dintre beneficiare sunt aduse cu ambulanţa sau cu maşina de poliţie, iar acum femeile sunt învăţate cum să se apere.

Urmărește
702 afișări
Imaginea articolului Cursuri de autoapărare, găzduire gratuită şi consiliere pentru zeci de femei bătute de soţi, în Timişoara

Cursuri de autoapărare, găzduire gratuită şi consiliere pentru zeci de femei bătute de soţi, în Timişoara (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Mediafax Foto)

Adăpostul pentru femeile victime ale violenţei domestice a fost deschis în anul 2003 de Federaţia Caritas, un ONG iniţiat de Episcopia Romano-Catolică din Timişoara. În centru pot fi cazate 12 femei abuzate în familie, împreună cu copiii lor, care pot fi găzduite gratuit cel mult trei luni. În toată această perioadă, femeile primesc consiliere socială, psihologică, juridică – în cazul în care doresc să divorţeze sau să depună plângere la poliţie, dar sunt şi trimise la cursuri de autoapărare.

Elena are 35 de ani şi este mama a trei copii. Femeia a fost abuzată de soţ în toţi cei aproape 15 ani de căsnicie. În septembrie 2016 a ajuns la centrul Fundaţiei Caritas, după un nou scandal în familie, iar acum a introdus actele de divorţ pentru a patra oară.

“A început cu jigniri, plecări de acasă nopţile, beţii, iar în final, a trecut la agresiuni fizice. Pe parcurs a început să prindă putere, să prindă curaj, că el e cineva şi eu nu pot trăi fără el şi de aici tot mai greu mi-a fost. A ajuns să facă scandal în fiecare zi, din nimicuri. Pur şi simplu îmi era groază când mă gândeam că vine acasă de la muncă. Am mai plecat de acasă, dar de fiecare dată m-am întors la el pentru copii. De data asta, nu mai dau înapoi, nu mă mai întorc. Eu îmi imaginez că am ajuns într-o intersecţie şi de fiecare dată am mers pe acelaşi drum, dar n-a fost bine. Nu e mai bine să încerc s-o iau şi pe alte căi?”, povesteşte Elena.

Femeia a locuit câteva luni în adăpostul pentru victimele violenţei domestice din Timişoara, iar acum stă în chirie, alături de copii, şi lucrează în trei schimburi într-o fabrică din oraş, fiind nevoită să-şi schimbe locul de muncă anterior din cauza soţului agresiv.

“Eu nu mai am momente de cumpănă, nu mă mai întorc la el. Nu am crezut că voi avea puterea să-i cresc pe toţi trei, dar am reuşit. Poate este şi credinţa. Dacă tu crezi, se poate, chiar dacă ajungi în ultimul stadiu şi crezi că nu mai ai nicio putere, eşti salvat”, mai spune Elena.

Camelia Labadi, psiholog şi coordonatorul adăpostului pentru victime ale violenţei domestrice din Timişoara, explică faptul că majoritatea femeilor ajung “în ultimul stadiu”.

“La noi ajung, de obicei, în ultimul stadiu. Nu este o decizie uşoară să plece de acasă. Foarte rar sunt cazurile în care pleacă de la prima palmă. E decizia fiecărei femei. Noi nu le obligăm să plece de acasă sau să se întoarcă, noi doar le sprijinim dacă vor să plece din acel mediu. Le informăm, le oferim consiliere socială, psihologică, juridică, le trimitem şi la cursuri de autoapărare. Însă, multe dintre femeile care ajung la noi se întorc în familie”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Camelia Labadi.

Coordonatorul adăpostului spune că o parte dintre femei sunt aduse cu ambulanţa, după ce ajung la spital din cauza bătăilor primite de la soţi, sau cu maşina de poliţie, oamenii legii reuşind să le salveze din mâinile agresorilor.

„De obicei, femeile ajung la noi prin diferite instituţii, aşa cum este Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, şi de la urgenţe vin foarte multe, sau direct poliţia vine cu cazul la poartă. Noi avem un protocol semnat cu cei de la poliţie. Unele femei află de noi de pe Internet sau din gură în gură, de la foste beneficiare. Când ajung în adăpost, le prezentăm ceea ce facem. Nu sunt obligate să rămână, poate nici nu-şi doresc asta. Unele beneficiare poate că-şi permit o chirie, vor doar informaţii şi atât, nu să stea la noi. Se face un plan de intervenţie, fiecare situaţie e diferită, victimele se confruntă cu abuz emoţional, fizic, sexual, toate la un loc, social, financiar. Sunt femei care vin la noi fără acte. Este o situaţie de urgenţă şi femeia pleacă, nu apucă să-şi ia haine sau acte. Avem şi haine pregătite să le oferim. Avem tot ce-i trebuie unei femei în momentul în care pleacă de acasă”, explică Camelia Labadi.

Coordonatorul adăpostului pentru femeile victime ale violenţei domestice din Timişoara spune că a observat că majoritatea beneficiarelor îşi părăsesc soţii agresivi după ce au fost bătute de mai multe ori, şi nu de la prima palmă.

“Şi a ignora pe cineva e tot un fel de abuz, a ignora sentimentele, nevoile unei persoane. În general, femeile sunt destul de tolerante. La ciclul vicios e cam aşa: se întâmplă prima oară, contează foarte mult cum reacţionează femeia. Dacă e tolerentă, chiar dacă nu acceptă, dar e mai permisivă, vine luna de miere, el îşi cere iertare, aduce flori, o ciocolată, o perioadă e linişte. Nu e foarte bine, dar e linişte. Urmează iar un episod agresiv şi dacă femeia e din ce în ce mai permisivă, devine o normalitate. De foarte puţine ori, la prima palmă, primul abuz, femeia se separă de agresor. Întotdeauna se mai dă o şansă şi încă o şansă. Sau femeia mai are tendinţa să se autoînvinovăţească, îşi spune poate am greşit eu, l-am provocat cu ceva. Cel puţin agresorul încearcă să pară aşa, tu m-ai provocat, e vina ta că te-am lovit, nu e vina mea că eu nu îmi pot controla emoţional ieşirile şi furia. Din punctul de vedere al agresorului, tot femeia e de vină”, precizează Camelia Labadi.

Anul trecut, în adăpostul pentru victimele violenţei în familie din Timişoara au fost găzduite aproape 70 de femei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici