Curtea Constituţională a respins sesizarea în cazul Ordonanţei de Urgenţă privind concediul şi indemnizaţia de creştere a copiilor

Curtea Constituţională (CC) a respins miercuri sesizarea privind neconstituţionalitatea OUG 111/2010 referitoare la concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor şi legea de aprobare a acesteia.

Urmărește
699 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională a respins sesizarea în cazul Ordonanţei de Urgenţă privind concediul şi indemnizaţia de creştere a copiilor

Curtea Constituţională a respins sesizarea în cazul Ordonanţei de Urgenţă privind concediul şi indemnizaţia de creştere a copiilor (Imagine: Mihai Vasile/Mediafax Foto)

Decizia de respingere a contestaţiei formulate de grupurile parlamentare ale PSD şi PNL din Camera Deputaţilor s-a luat cu unanimitate de voturi.

Grupurile parlamentare ale PSD şi PNL din Camera Deputaţilor au contestat, în 26 mai, la Curtea Constituţională Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Potrivit contestaţiei, legea pentru aprobarea OUG 111/2010 restrânge drepturile beneficiarilor prin reducerea duratei concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copiilor.

Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, declara că OUG 111/2010 nu reprezintă altceva decât "ceea ce Guvernul face de doi ani, taie drepturi ale oamenilor".

El arăta că, potrivit unei analize la nivel european, apărută la o zi după aprobarea legii, românii sunt pe primul loc în UE la abandonul noilor născuţi şi a acuzat Guvernul că nu ar acorda atenţia cuvenită copiilor.

Duşa a admis că CC a aprobat foarte puţine contestaţii, dar şi-a manifestat speranţa ca, atunci când este vorba de copii, Curtea să constate existenţa elementelor de neconstituţionalitate.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 24 mai, Legea privind aprobarea OUG 111/2010. Actul normativ a trecut de Senat prin aprobare tacită în luna februarie.

OUG 111 prin care Guvernul a modificat sistemul indemnizaţiei de creştere a copilului a fost publicată în Monitorul Oficial în 10 decembrie 2010 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2011.

Potrivit actului normativ, începând din ianuarie 2011 mamele pot să opteze pentru un concediu de creştere a copilului pe o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei, sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3.400 lei.

Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 luni. Acest stimulent nu se acordă mamelor care se întorc la muncă după primul an de concediu pentru creşterea copilului sau celor care optează pentru concediul de doi ani cu indemnizaţie maximă de 1.200 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici