Curtea Constituţională dezbate miercuri a doua contestaţie a lui Liviu Avram privind localele, plus alte 50 sesizări

Judecătorii Curţii Constituţionale vor dezbate miercuri cea de-a doua sesizare a jurnalistului Liviu Avram privind articolul referitor la majoritatea cu care este ales primarul, pe ordinea de zi figurând alte 50 de sesizări pe tema legislaţiei privind alegerile locale.

Urmărește
641 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională dezbate miercuri a doua contestaţie a lui Liviu Avram privind localele, plus alte 50 sesizări

Curtea Constituţională dezbate miercuri a doua contestaţie a lui Liviu Avram privind localele, plus alte 50 sesizări

''Abia acum e de sperat că se va dezbate pe fond articolul privind majoritatea cu care este ales primarul (adică numărul de tururi)'', a scris jurnalistul Liviu Avram vineri pe Facebook.

El a subliniat că ''aproape că nu mai contează ce decizie vor lua judecătorii, important e ca intrăm în alegeri cu un răspuns limpede din partea instanţei constituţionale supreme asupra acestei chestiuni litigioase şi controversate''.

''Mi-am luat angajamentul ca de data asta să vorbesc mult mai puţin faţă de precedenta înfăţişare în faţa Curţii Constituţionale, pentru că oricum noi argumente nu mai am de unde să scot", a adăugat Avram.

Această şedinţă vine la o săptămână după ce judecătorii CCR au respins în unanimitate prima sa sesizare privind alegerile locale, din motive procedurale.

''S-a respins articolul 50 (privind numărul de semnături necesare pentru înscrierea candidaturii, n.r.) ca neîntemeiat pentru că nu s-a adus niciun argument care să justifice schimbarea practicii CCR în domeniu. Este o practica vastă în această privinţă. Dintotdeauna, Curtea a spus că este rolul Parlamentului să stabilească legea electorală, modalităţile, semnături, fără semnături. De altfel, şi Comisia de la Veneţia spune că nu este nicio problemă, nu se încalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează de existenţa unor semnături'', a spus Zegrean.

El a explicat că a fost respinsă şi sesizarea privind articolul 101 (privind alegerea primarilor într-un singur tur, n.r.) pentru că acest articol nu are legătură cu cauza depusă judecăţii. ''În acest dosar se judecă posibilitatea autorului excepţiei de a candida sau nu în funcţie de semnăturile pe care trebuia să le depună. Deci, nu se judecă legea electorală în ansamblul său'', a subliniat preşedintele CCR.

Întrebat dacă alegerile din 5 iunie se vor organiza într-un singur tur, Zegrean a afirmat că din punctul de vedere al CCR acestea rămân într-un singur tur.

''Curtea Constituţională tocmai s-a pronunţat astăzi, nu cred că mâine vom schimba. Mai avem încă 30 de dosare venite până astăzi cam cu acelaşi obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi până mâine'', a accentuat el.

Pe ordinea de zi de miercuri figurează alte 50 de sesizări, depuse de formaţiuni ca: PRM, PND, PMP, Partidul Pirat România, Partidul Verde, Partidul 200 pentru Bucureşti, Partidul Socialist Român, majoritatea vizând articolul 49 alin 2, potrivit căruia ''pentru fiecare candidat la funcţia de primar şi lista de candidaţi pentru consiliul local şi pentru consiliul judeţean, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să prezinte o lista de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, de 500 în cazul localităţilor urbane de rangul ÎI şi III şi de 1.000 în cazul judeţelor, municipiului Bucureşti, sectoarelor municipiului Bucureşti şi localităţilor urbane de rangul I''.

Tot miercuri CCR va dezbate şi sesizarea PNL privind votul Parlamentului privind directorul-general al TVR, acuzând "abuzul majorităţii parlamentare PSD-ALDE-UNPR" care a decis fără temei că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru alegerea Monicăi Ghiurco.

"În fapt, numărarea voturilor exprimate pentru numirea în funcţia de Preşedinte Director General al S.R.Tv a doamnei Monica Ghiurco s-a realizat după o procedură neconstituţională, deoarece în cauză trebuia luată în considerare majoritatea simplă şi nu majoritatea calificată", consideră liberalii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici