- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.06.2013, 11:04)
- Catalina Cocolos
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Curtea Constituţională în noua componenţă s-a reunit în prima şedinţă de dezbatere a sesizărilor
Curtea Constituţională în noua componenţă s-a reunit, joi, în prima şedinţă de dezbatere a sesizărilor primite, având de soluţionat 24 de dosare, printre care sunt excepţii de neconstituţionalitate ale unor acte normative privind procedura insolvenţei, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
Urmărește
333 afișări
Curtea Constituţională în noua componenţă s-a reunit în prima şedinţă de dezbatere a sesizărilor (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)
Noii membri ai Curţii Constituţionale, Mona Pivniceru, Daniel Morar şi Valer Dorneanu, participă la prima şedinţă publică a Curţii Constituţionale de la preluarea mandatului, alături de ceilalţi şase judecători.
Potrivit ordinii de zi a şedinţei de joi, judecătorii Curţii Constituţionale vor dezbate 24 de dosare, printre care se numără excepţii de neconstituţionalitate ale unor dispoziţii din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, precum şi ale unor articole din Legea privind procedura insolvenţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
După şedinţă, cei nouă judecători se vor retrage pentru deliberări.
Înainte de începerea judecării acestor dosare, jurnaliştii au putut intra în sala de şedinţă. Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, ales luni pentru un nou mandat, le-a spus jurnaliştilor prezenţi, glumind: "Ne mai vedem peste trei ani".
În sala de şedinţă, Daniel Morar s-a aşezat lângă Mona Pivniceru, iar Valer Dorneanu în partea opusă, lângă Petre Lăzăroiu.
Noii judecători ai Curţii Constituţionale, Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu, numiţi pentru un mandat de nouă ani, au depus jurământul de învestitură în 10 iunie, în faţa preşedintelui Traian Băsescu.
După depunerea jurământului de învestitură, membrii Curţii Constituţionale s-au reunit în prima şedinţă în noua componenţă, pentru a alege preşedintele pentru următorii trei ani, Augustin Zegrean obţinând un nou mandat la conducerea CC.
Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de şeful statului. Judecătorii Curţii Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de trei ani. Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din trei în trei ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.
Daniel Morar a fost numit, în 25 martie, de preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de nouă ani, care a început din 10 iunie. Morar l-a înlocuit în funcţie pe Acsinte Gaspar.
Printr-un decret din 18 aprilie 2007, preşedintele Traian Băsescu l-a numit judecător al Curţii Constituţionale pe Augustin Zegrean, care şi-a intrat în funcţie în 13 iulie 2007, mandatul său expirând în 2016.
Augustin Zegrean a fost desemnat pe 17 iunie 2010 în funcţia de conducere a instituţiei, pentru trei ani, iar în 10 iunie mandatul său a fost reînnoit pentru încă trei ani.
Petre Lăzăroiu a fost numit judecător al Curţii Constituţionale de către preşedintele Traian Băsescu în 2008, pentru un mandat care a expirat în 2010. El a preluat mandatul deţinut din 2001 de către Petre Ninosu, care a decedat în 26 iulie 2008. Lăzăroiu a fost numit în 3 iunie 2010, pentru un alt mandat, de nouă ani, de către Traian Băsescu.
Camera Deputaţilor l-a desemnat, în 26 martie, pe Valer Dorneanu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pe locul ce rămâne vacant în urma expirării mandatului Aspaziei Cojocaru.
Tudorel Toader a fost numit judecător al Curţii Constituţionale în 2007, de Camera Deputaţilor, la propunerea PNL, pentru un mandat care expiră în 2016.
Mircea Ştefan Minea a fost desemnat judecător al CC în 15 iunie 2010, tot de Camera Deputaţilor, fiind susţinut de PDL.
Mona Pivniceru a fost numită judecător la Curtea Constituţională de către Senat, în 26 martie, în locul lui Ion Predescu.
După încetarea, în 7 iunie 2010, a mandatului judecătorului Nicolae Cochinescu, Senatul a desemnat-o la CC pe Iulia Antoanella Motoc. Ea a fost propusă de PDL, dar şi de grupul independenţilor.
Tot de Senat a fost numit şi Valentin Zoltan Puskas, în 2007, pentru un mandat de nouă ani.
Tot ceea ce trebuie să ştii despre examenul de BACALAUREAT din acest an
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe