- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Curtea Constituţională: Legea CNSAS este neconstituţională (VIDEO PROTV)
Curtea Constituţională a decis, joi, că Legea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) este neconstituţională, admiţând excepţia ridicată în procesul Voiculescu - CNSAS.
"În şedinţa din data de 31 ianuarie 2008, Curtea Constituţională a examinat excepţia de neconstituţionalitate a Legii nr.187/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea poliţiei politice comuniste şi a constatat, cu unanimitate de voturi, că dispoziţiile legii, precum şi cele ale art.II şi art.V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.16/2006 sunt neconstituţionale", se arată într-un comunicat al Curţii Constituţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Decizia, definitivă şi general obligatorie, va fi comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului şi va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.
În cursul zilei de 1 februarie 2008, o dată cu transmiterea spre publicare a Deciziei nr. 51 din 31 ianuarie 2008, textul său integral, cuprinzând motivarea acesteia, urmează să fie afişat pe site-ul Curţii Constituţionale, la rubrica "Activitate jurisdicţională - Controlul de constituţionalitate. Decizii de admitere. 2008", precizează sursa citată.
La sfârşitul lunii iunie 2007, procesul dintre Dan Voiculescu şi CNSAS s-a suspendat, Curtea de Apel Bucureşti dispunând trimiterea dosarului la Curtea Constituţională pentru a se pronunţa cu privire la excepţiile de neconstituţionalitate invocate în proces.
Instanţa a admis excepţiile de neconstituţionalitatea privind articolele 7 - alineatul 2; 8; 9 - alineatul 1; 11- alineatele 1 şi 2;15 - alineatele 5 şi 16 - alinetele 1 şi 3 din Legea CNSAS, respingând excepţiile referitoare la OUG 16/2006 (cea care modifică Legea 187/1999 privind accesul la propriul dosar şi desconspirarea securităţii ca poliţie politică).
Anterior, avocatul lui Dan Voiculescu, senatorul PC Sergiu Andon, afirma că, în cadrul şedinţei de judecată, reprezentantul Ministerului Public a fost de acord "în parte" cu neconstituţionalităţile legislative invocate în acest proces privind contestarea de către liderul conservator a unei decizii CNSAS, potrivit căreia Voiculescu a făcut poliţie politică.
Avocatul Sergiu Andon a susţinut că însăşi legea CNSAS lezează drepturi constituţionale, întrucât ar trebui să fie doar o autoritate administrativă autonomă, însă este un organism care îşi depăşeşte atribuţiile.
Sergiu Andon preciza că Parlamentul nu avea dreptul să constituie un organism suprastatal, respectiv CNSAS, care nu se încadrează în separarea puterilor statului şi care depăşeşte cu mult în atribuţii prevederile Legii privind Arhivele Securităţii.
"Legal această instituţie ar fi trebuit să asigure liberul acces al populaţiei la dosarele Securităţii, nu să facă judecăţi după norme proprii cu mecanisme abuzive, practici abuzive şi rezultate abuzive", susţinea Andon.
Potrivit acestuia, CNSAS are atribuţii jurisdicţionale mascate, care afectează separarea puterilor în stat. Sergiu Andon a mai declarat că a depus la instanţă o adresă prin care arată că numele de "Felix" (numele de cod pe care l-ar fi avut Dan Voiculescu-n.r.) a fost folosit în peste 121 de titluri de ziare, astfel fiind încălcat dreptul la imagine al clientului său.
Andon a mai spus că reprezentantul CNSAS a arătat, în faţa instanţei, că au mai fost ridicate în şapte rânduri excepţii la Curtea Constituţională privind CNSAS, însă cele susţinute de avocatul lui Voiculescu nu s-au mai invocat.
Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a depus la dosarul lui Dan Voiculescu o cerere de întâmpinare faţă de excepţia de neconstituţionalitate privind legea CNSAS, iar Curtea de Apel Bucureşti a luat act de obiecţiile formulate.
În august 2006, Colegiul CNSAS a respins contestaţia liderului PC Dan Voiculescu la decizia Colegiului potrivit căreia politicianul conservator a colaborat cu fosta Securitate, în sensul de poliţie politică. Decizia Colegiului CNSAS a fost contestată de Dan Voiculescu în instanţă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO