Curtea Constituţională: Respingerea recursului "vădit nefondat" din Codul de procedură civilă, neconstituţională

Curtea Constituţională (CC) a decis, marţi, că respingerea cererii de recurs pentru motivul că aceasta este vădit nefondată prevăzută în Codul de procedură civilă, în cadrul procedurii admiterii în principiu a recursului, este neconstituţională.

Urmărește
1173 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională: Respingerea recursului "vădit nefondat" din Codul de procedură civilă, neconstituţională

Curtea Constituţională: Respingerea recursului "vădit nefondat" din Codul de procedură civilă, neconstituţională

CC a luat marţi în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.493 alin.(5) din Codul de procedură civilă, care au următorul conţinut: "(5) În cazul în care completul este în unanimitate de acord că recursul nu îndeplineşte cerinţele de formă, că motivele de casare invocate şi dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute la art. 488 sau că recursul este vădit nefondat, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunţată, fără citarea părţilor, care nu este supusă niciunei căi de atac. Decizia se comunică părţilor".

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate a acestor dispoziţii şi a constatat că sintagma "sau că recursul este vădit nefondat" din cuprinsul acestora este neconstituţională în raport de dispoziţiile articolului 21 alin.(3) şi articolului 24 din Constituţie.

Curtea a reţinut că soluţia de respingere a cererii de recurs pentru motivul că aceasta este vădit nefondată obligă instanţa supremă la examinarea fondului cauzei. Or, această soluţie nu poate fi pronunţată în cadrul procedurii admiterii în principiu a recursului, ci doar în faza judecării căii extraordinare de atac, reglementată de dispoziţiile art.494 - 502 din Codul de procedură civilă.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia a II-a civilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici