- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.11.2017, 02:32)
- Adrian Ilie
Curtea Constituţională se pronunţă, joi, asupra sesizării lui Tăriceanu privind dosarul Belina
Curtea Constituţională a României se pronunţă, joi, asupra sesizării lui Călin Popescu-Tăriceanu privind ancheta DNA legată de modul cum au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina, Tăriceanu cerând CCR să constate un conflict de natură constituţională între Parchet şi Guvern.
Urmărește
708 afișări
Curtea Constituţională se pronunţă, joi, asupra sesizării lui Tăriceanu privind dosarul Belina
Decizia CCR a fost programată iniţial pentru 16 noiembrie însă Curtea şi-a mai acordat o săptămână pentru a analiza sesizarea. La şedinţa de săptămâna trecută a fost prezent şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a susţinut că aprecierea legalităţii unei hotărâri de guvern este de competenţa instanţei de contencios-administrativ, iar oportunitatea este de competenţa decidentului, nu a procurorilor DNA.
Un procuror DNA, prezent şi el la şedinţă, a declarat că o acceptare a conflictului constituţional, cerut de Călin Popescu Tăriceanu, echivalează cu o exonerare de răspundere penală a funcţionarilor publici cu rang înalt.
La finalul şedinţei, preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, a anunţat că decizia va fi pronunţată pe 23 noiembrie. „Am amânat cauza pe 23 noiembrie pentru aprofundare. Nu se va repune pe rol, s-au amânat deliberările. N-am cerut niciun fel de explicaţii, nici informaţii suplimentare, pur şi simplu pentru o analiză mai aprofundată a datelor care sunt deja în dosar, inclusiv cu privire la punctele de vedere susţinute azi în şedinţă”, a spus Dorneanu.
Întrebat dacă practica judiciară existentă deja în materie poate constitui un factor important în decizia Curţii, preşedintele CCR a răspuns: „Noi ne luăm după Constituţie, după practica noastră. Nu eliminăm niciodată hotărârile pe care le dau instanţele judecătoreşti, dacă ele sunt necesare cauzei şi ne pot influenţa”.
Chestionat dacă decizia CCR în cazul OUG 13 poate fi considerată un precedent pentru cauza Belina, Dorneanu a precizat: „Nu poate fi considerată niciun precedent dacă ea nu are o relevanţă exactă. De la caz la caz, noi apreciem în ce măsură şi cât o decizie de-a noastră anterioară se potriveşte cu cauza pe care noi o analizăm acum”.
Pe 23 octombrie, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a depus la Curtea Constituţională o sesizare privind cercetările DNA legate de modul cum au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.
”Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a cerut astăzi Curţii Constituţionale a României să constate şi să soluţioneze conflictul juridic de natură constituţională între Guvernul României, pe de o parte şi Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, pe de altă parte. Aşa cum se precizează în solicitarea către Curtea Constituţională a României, conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcţiei Naţionale Anticorupţiei asupra legalităţii Hotarârii Guvernului nr.858/2013, respectiv, a Hotărârii Guvernului nr.943/2013”, informa biroul de presă al Senatului.
Potrivit sesizării lui Tăriceanu, conflictul juridic de natură constituţională este generat de începerea urmăririi penale privind adoptarea unor hotărâri de Guvern. ”Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituţională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenţei originare a Guvernului”, susţinea preşedintele Senatului.
Acesta a solicitat CCR să constate existenţa conflictului juridic între Ministerul Public şi Guvern şi, totodată, să constate că acest conflict are drept cauză faptul că DNA şi-a arogat competenţa de anchetare a oportunităţii şi legalităţii elaborării celor două hotărâri. O altă cerere a lui Tăriceanu căte CCR este ”să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanţele, împrejurările, oportunitatea şi legalitatea hotarârilor de Guvern.”
Citeşte şi: Grindeanu, despre rezoluţia PSD privind "statul paralel şi ilegitim": Partidul a ţinut să arate că este decis să ducă această bătălie
Citeşte şi: Iohannis, despre vizita lui Tillerson şi achiziţia de rachete Patriot: Nu ştiu dacă există legătură
Citeşte şi: Iohannis: Dragnea trebuia să demisioneze. Vă daţi seama ce întrebări primesc de la alţi şefi de stat / Preşedintele explică de ce îi invită pe Dragnea şi Tăriceanu, la Cotroceni, de Ziua Naţională
Citeşte şi: Iohannis, despre statul paralel: Este o glumă destul de proastă / Preşedintele României: Nu mă tem absolut deloc de o suspendare
Citeşte şi: PNL anunţă că va ataca la CCR modificările aduse Regulamentului Comisiei pentru legile justiţiei
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe