- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.03.2019, 15:57)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Curtea Constituţională va dezbate pe 22 mai sesizarea Opoziţiei pe proiectul privind strategia „România 2040”
CCR va discuta, pe 22 mai, sesizarea PNL şi USR la proiectul privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung „România 2040”. Opoziţia susţine că Parlamentul a încălcat principiul separaţiei puterilor, prin delegarea competenţei exclusive a Guvernului unei alte entităţi.
Urmărește
195 afișări
Curtea Constituţională va dezbate pe 22 mai sesizarea Opoziţiei pe proiectul privind strategia „România 2040”
Obiecţia de neconstituţionalitate a fost depusă, vineri, de parlamentarii PNL şi USR.
"Apreciem că Parlamentul a încălcat şi principiul separaţiei puterilor în stat, prevăzut la art. 1 alin. (4) din Constituţie, prin faptul că, pe cale legislativă, a delegat unei alte entităţi o operaţiune de competenţa exclusivă puterii executive, legea fiind neconstituţională în ansamblul său. Întrucât Parlamentul a legiferat printr-o lege ordinară într-un domeniu supus reglementării prin lege organică, Legea privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung «România 2040» este neconstituţională în ansamblul său, întrucât încalcă dispoziţiile art. 76 alin. (1) din Constituţie, care stabilesc, inter alia, că legile organice se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere. Art. 1 din Legea privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung «România 2040» încalcă principiul securităţii juridice, consacrat la art. 1 alin. (3) şi alin. (5) din Constituţie, în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii", au notat reprezentanţii opoziţiei în sesizarea de neconstituţionalitate adresată CCR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Aleşii Opoziţiei precizează că, potrivit expunerii de motive ataşată proiectului de lege, scopul este instituirea obligaţiei „elaborării şi actualizării Strategiei «România 2040» precum şi cadrul instituţional de realizare şi de asigurare a consensului naţional”.
"Funcţia de strategie, care implică adoptarea de documente de politici publice (strategii, planuri, propuneri de politici publice), ca instrumente de decizie prin intermediul cărora sunt identificate posibilele soluţii pentru rezolvarea problemelor de politici publice, aparţine Guvernului. De altfel, legiuitorul constituant, când a considerat de cuviinţă, a stabilit în mod expres competenţa altor autorităţi de adoptare a anumitor documente de politici publice, precum la art. 65 alin. (2) lit. f) din Constituţie, potrivit căruia «Camerele îşi desfăşoară lucrările în şedinţe comune, potrivit unui regulament adoptat cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, pentru (…) aprobarea strategiei naţionale de apărare a ţării». Raportat la cauza de faţă, învederăm că prin dispoziţiile cuprinse în Titlul II, art. 3-10 din Legea privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung «România 2040» se înfiinţează, sub conducerea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Comisia «România 2040», formată din membri numiţi prin hotărâre a Camerei Deputaţilor, în scopul elaborării Strategiei «România 2040», urmând ca Guvernul să pună în aplicare prevederile acesteia.", mai arată sesizarea PNL şi USR.
Care este problema cu sintagma „consens naţional”
Ei afirmă că sintagma „consens naţional”, care stabileşte, printre altele, că prin Lege se instituie „cadrul institutional de realizare şi de asigurare a consensului national”, în lipsa unor precizări suplimentare, nu este previzibilă, "cu atât mai mult cu cât, din formularea dispoziţiei, constituie unul dintre obiectivele legii".
PNL şi USR mai argumentează că formularea strategiei este "foarte generoasă" şi "creează dificultăţi în a determina cu claritate domeniul de reglementare al strategiei".
"La art. 1 alin. (2) se prevede că Strategia «presupune atingerea obiectivelor propuse a fi realizate pe termen lung, liniile directoare cu privire la dezvoltarea economico-socială şi setul de politici publice strategice ce ar trebui implementate, ţinând cont de principiile dezvoltării durabile». Semnalăm că formularea foarte generoasă creează dificultăţi în a determina cu claritate domeniul de reglementare al strategiei", susţin politicienii.
Guvernul arată în expunerea de motive a proiectului de lege arată că acesta "statuează obligaţia elaborării şi actualizării Strategiei «România 2040» precum şi cadrul instituţional de realizare şi de asigurare a consensului naţional".
"Autorităţile administraţiei publice, Academia Română, academiile de ramură, instituţiile de învăţământ superior, insituţiile de cercetare-dezvoltare de drept public şi privat, sindicatele şi patronatele de ramură, precum şi organismele neguvernamentale de profil vor sprijini elaborarea Strategiei «România 2040»", mai arată expunerea de motive a proiectului adoptat decizional de Camera Deputaţilor.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Un preot din Prahova este acuzat că a agresat o elevă din clasa a treia. Primarul: „Eu le-am zis să nu o mai lase la ora de religie, că nu e obligatorie”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 05:30
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu e pe primul loc şi a trecut de 2 milioane de voturi. Diferenţă minimă între Ciolacu şi Lasconi: sub 33.000. Mai sunt de numărat sub 350.000 de voturi. Lupta pentru turul 2 se va da pâna la ultimele voturi
-
astăzi, 05:02
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi