Curtea de Apel Bucureşti, din nou sesizată cu privire la averea lui Brădişteanu
Curtea de Apel Bucureşti a fost sesizată, luni, pentru a doua oară, cu privire la modul în care fostul senator PSD Şerban Brădişteanu a obţinut aproximativ 4 milioane de euro, în urma unei licitaţii a Ministerului Justiţiei pentru achiziţionarea de echipamente medicale.
Curtea de Apel Bucureşti, din nou sesizată cu privire la averea lui Brădişteanu (Imagine: Mediafax Foto)
Iniţial, Direcţia Naţională Anticorupţie - care l-a deferit justiţiei anul trecut pe doctorul Şerban Brădişteanu - a sesizat Curtea de Apel Bucureşti în legătură cu modul fraudulos în care medicul a obţinut importanta suma de bani.
În urma înfiinţării Agenţiei Naţionale de Integritate, avocaţii medicului Brădişteanu - dintre care unul este membru al Consiliului Naţional de Integritate, Alice Drăghici - au solicitat instanţei ca verificarea averii să fie făcută de inspectorii de integritate, astfel că toate documentele au fost remise ANI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Luni, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut instanţei, confiscarea sumei de aproximativ 4 milioane de euro aparţinând medicului Şerban Alexandru Brădişteanu, bani ce ar fi fost obţinuţi în perioada 2000-2004, când a deţinut funcţia de senator în Parlamentul României. Acesta este primul dosar pe care ANI îl trimite în instanţă.
În anul 2001, Brădişteanu a fost numit preşedintele comisiei de licitaţie în baza Ordinului Ministerului Justiţiei 1269/19 iunie 2001, organizată pentru achiziţionarea de echipamente medicale de înaltă performanţă în vederea dotării unor unităţi sanitare din reţeaua Direcţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a Spitalului "Profesor dr. Constantin Angelescu" aflate în subordinea Ministerului Justiţiei. Aceste echipamente urmau să fie achiziţionate dintr-un credit extern gatantat de Ministerul Finanţelor în numele statului român, în valoare de 20 milioane de dolari, inclusiv dobânzile, comisioanele şi alte costuri.
La data organizării licitaţiei, Brădişteanu era şi senator, iar implicarea acestuia în organizarea licitaţiei a fost peste limitele legale, prin aceea că a întocmit caietul de sarcini atât în limba română, cât şi în limba engleză şi l-a distribuit participanţilor, sarcină ce revenea Autorităţii contractante şi nu preşedintelui comisiei de licitaţie, aşa cum rezultă din procesul-verbal al comisiei de licitaţie din data de 10 octombrie 2001.
"Una dintre societăţile câştigătoare a fost CC Med AG din Elveţia, societate căreia i s-a atribuit discreţionar contractul de furnizare aparatură medicală (oferta de preţ a acestei societăţi a fost cea mai mare având în vedere că oferta de preţ cea mai avantajoasă a fost de 8/011.209 euro). Firma elveţiană CC MED AG a încheiat cu Ministerul Justiţiei contractul de furnizare 841/DEIA/05.02.2002, cu valoare totală de 11.385.889,58 de euro, contract cu cea mai mare valoare, reprezentând preţul celor două grupe de echipamente medicale (I şi II), prevăzute în documentaţia licitaţiei. Criteriul de atribuire al contractului de achiziţie echipamente medicale a fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic factorii de evaluare stabiliţi nefiind luaţi în considerare", notează în acţiunea sa ANI.
Fişele de evaluare oferte au fost întocmite de Brădişteanu şi nu de către membrii comisiei de evaluare, aşa cum ar fi trebuit, fapt demonstrat de lipsa semnăturilor membrilor comisiei de evaluare şi din declaraţiile persoanelor care au fost audiate de către procurorii anticorupţie, care au declarat că fostul senator a întocmit fşţele de evaluare.
În urma analizării documentelor primite de la autorităţile elveţiene, ANI consemnează faptul că Brădişteanu s-ar fi aflat în relaţii foarte apropiate cu reprezentanţii firmei câştigătoare pentru grupele I şi II de echipamente medicale, societatea CC Med AG.
"În perioada 2001-2001 domnul Brădişteanu Şerban Alexandru s-a întâlnit în repetate rânduri cu reprezentanţii grupului de firme CC Med AG în Elveţia şi Austria, cheltuielile de deplasare şi cazare precum şi taxele pentru înfiinţarea unui offshore în data de 18.04.2002 în sumă de 56.600 CHF fiind suportate de către această societate şi de către domnul Miexner Manfred, reprezentant Medical Imaging AG ce aparţine grupului de firme CC Med AG, iar perioadele în care s-au vizitat şi întâlnit s-au suprapus cu perioadele de derulare a licitaţiei", arată ANI.
Potrivit acţiunii înaintată instanţei, aspectele menţionate sunt susţinute de documentele trimise de către Procuratura St Gallen din Elveţia la solicitarea organelor de urmărire penală: "documente bancare şi financiar-contabile transmise de autorităţile judiciare din Cantonul St. Gallen din Elveţia privind activităţile societăţilor Arnell Development Ltd şi CC MED AG şi activitatea şi implicarea lui Brădişteanu în derularea operaţiunilot financiar-contabile a societăţilor menţionate; documentele de deschidere conturi, documentele primare din evidenţa contabilă şi facturile privind serviciile de «asistenţă vânzare pentru licitaţie Justiţie», România emise de Arnell Development Ltd, societate în care Brădişteanu este director şi reprezentant legal de la societatea bancară UBS Zurich (Union Bank of Switzerland); extrase bancare de la UBS Zurich pentru toate conturile de disponibil deschise de Arnelll Development Ltd, societate în care domnul Brădişteanu Şerban Alexandru este director şi reprezentant legal; documentele privind conturile personale ale domnului Brădişteanu Şerban Alexandru de la UNB Zurich; extrasele de cont pentru conturile personale ale lui Brădişteanu Şerban Alexandru de la UBS Zurich; documentele bancare emise de UBS Zurich pentru emiterea cardului TopCard VISA, varianta Gold, aparţinând lui Brădişteanu Şerban Alexandru; extrasele bancare ale societăţii elveţiene CC Med International AG, câştigătoarea grupelor I şi II a licitaţiei organizate de Ministerul Justiţiei unde preşedinte al comisiei a fost domnul Brădişteanu Şerban Alexandru; documente primare de evidenţă contabilă CC Med International AG privind plata de comisioane Brădişteanu Şerban Alexandru".
În perioada 2002-2003, potrivit actelor ANI, s-au transferat în conturile societăţii Arnell Development Ltd, societate unde Brădişteanu este director şi reprezentant legal, de către firma CC MED AG Elveţia, câştigătoarea licitaţiei pentru grupele de echipamente medicale I şi II, următoarele sume de bani: 250.000 de dolari în baza facturii 10235/1 mai 2002 emisă de societatea Arnell Development Ltd, având unic reprezentant pe Brădişteanu, pentru servicii de "asistenţă vânzare licitaţie Justiţie, Româna 2002"; 250.000 de dolari, în faza facturii 10236 emisă de societatea Arnell pentru asistenţă vânzare licitaţie Justiţie, România 2002 şi achitată de către firma CC MED AG Elveţia; 1.545.433 de euro în baza facturii 10274/15 iunie 2002 emisă de Arnell Development şi achitată de către firma CC MED AG Elveţia; 1.500.000 de euro, în baza facturii 10.402/30 martie 2002 emisă de societatea Arnell pentru servicii de "asistenţă vânzare licitaţie justiţie, România, 2002" şi achitată de CC MED AG Elveţia; 50.000 de euro, fără document justificativ, sumă achitată de CC MED AG Elveţia; 499.900 de euro în baza facturii 45.6.23/27 noiembrie 2002, document ce a fost menţionat în extrasul de bancă şi în evidenţa contabilă a societăţii CC MED AG Elveţia.
Din documentele bancare eliberate de UBS AG Elveţia aparţinând firmei Arnell Development Ltd, unde Brădişteanu figurează ca fiind singura persoană cu drept de semnătură bancară pe conturile societăţii şi singura persoană cu drept de dispoziţie s-a constatat rulajul contului disponibil în euro al firmei Arnell Development Ltd, pentru perioada 13 mai 2002-13 iulie 2002, faptul că toate sumele de bani încasate provin de la firma CC MED AG şi CC MED International AG din Elveţia - societăţi care au furnizat echipamentele medicale în urma câştigării licitaţiei organizată de Ministerul Justiţiei, unde preşedinte al comisiei de licitaţie a fost Brădişteanu. Contul de operaţiuni în euro a fost alimentat de CC MED AG cu suma de 3.595.333 euro.
"Veniturile societăţii Arnell Development Ltd, unde domnul Brădişteanu Şerban Alexandru este singura persoană cu drept de semnătură bancară şi singura persoană cu drept de dispoziţie în acest cont, au fost de 3.649.965,79 de euro, compuse din sumele achitate de către societăţile CC Med Ag şi CC Med International AG şi dobânzile bonificate de bancă pentru plasamentele financiare făcute cu o parte din disponibilul din cont. Analizând şi coroborând toate documentele avute la dispoziţie am constatat că domnul Brădişteanu Şerban Alexandru, în calitate de preşedinte al comisiei de licitaţie organizată de Ministerul Justiţiei pentru achiziţionarea de echipamente medicale de înaltă performanţă s-a realizat prin încălcarea normelor legale în materie, procedura de licitaţie fiind viciată", notează în acţiunea sa ANI.
Potrivit inspectorilor de integritate, motivul principal care l-a determinat pe fostul senator Brădişteanu să favorizeze firma CC MED AG Elveţia a fost interesul propriu.
"Societatea Arnell Development Ltd a fost înfiinţată de către Brădişteanu, veniturile acesteia provenind doar de la societatea CC MED AG Elveţia, una din câştigătoarele licitaţiei organizată de Ministerul Justiţiei şi societatea CC Med International AG, ce aparţine grupului CC MED AG, iar singurul beneficiar al sumelor virate în cuantum de 3.595.333 de euro şi 500.000 de dolari de către acest grup, a fost Brădişteanu, care avea unica semnătură bancară şi era singurul cu drept de dispoziţie asupra tuturor conturilor bancare ale acestei societăţii offshore", mai notează documentul citat.
Astfel, având în vedere că valoarea bunurilor imobile deţinute de domnul Brădişteanu Şerban Alexandru, conform rapoartelor de evaluare depuse la dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, se ridică la aproximativ 1.700.000 de euro, iar veniturile realizate de acesta conform fişelor fiscale, a adeverinţei de venit precum şi declaraţiilor de venit global relevă altceva,"se prezumă că, în tot sau în parte, aceste bunuri nu au fost achiziţionate din veniturile realizate în mod legal".
"Achiziţionarea imobilelor din sat Izvorani, com. Ciolpani, judeţul Ilfov şi imobilul din strada Roma nr. 48, Bucureşti, sector 1, s-a efectuat în perioada în care conturile societăţii Arnell Development, societate unde domnul Brădişteanu Şerban Alexandru este director şi persoană cu unică semnătură bancară şi acces la conturile acestei societăţi, au fost alimentate de către firma CC MED AG Elveţia, câştigătoarea licitaţiei organizată de Ministerul Justiţiei, preşedinte al comisiei de licitaţie a fost domnul Brădişteanu Şerban Alexandru", mai arată ANI.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO