Curtea de Apel Bucureşti încearcă să afle dacă Hayssam este încarcerat în Siria

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, miercuri, o serie de adrese către Ministerul Justiţiei şi Interpol pentru a afla dacă Omar Hayssam este încarcerat în Siria, aşa cum susţine tatăl său printr-o scrisoare depusă de avocatul sirianului în procesul privind fuga acestuia din România.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Curtea de Apel Bucureşti încearcă să afle dacă Hayssam este încarcerat în Siria

Curtea de Apel Bucureşti încearcă să afle dacă Hayssam este încarcerat în Siria (Imagine: Mediafax Foto)

Avocatul Ion Cazacu, care îl reprezintă pe Omar Hayssam în procesul armatorului Tartoussi cu a cărui navă ar fi plecat Omar Hayssam din România, a adus, miercuri, în faţa instanţei o scrisoare despre care a spus că a primit-o de la tatăl lui Omar Hayssam din Siria, în care se arată că acesta este închis de un an şi jumătate.

Tatăl lui Hayssam arată în scrisoarea pe care a transmis-o fiilor săi Mukhles şi Mahmoud că acesta a fost arestat de autorităţile siriene "de aproximativ un an şi jumătate şi până în prezent".

În scrisoarea semnată de Khaled Abdallah Omar din 22 aprilie, acesta le spune fiilor lui că starea de sănătate a mamei lor s-a agravat "după arestarea fratelui vostru Hayssam".

"Copiii mei dragi, îmi este dor de voi şi doresc împreună cu mama voastră să vă vedem în curând şi ne rugăm lui Dumnezeu atotputernic să vă elibereze de griji şi să îndepărteze răuvoitorii de voi. Dorinţa noastră este arzătoare, deoarece nu mai avem mult de trăit, deoarece nu putem fi siguri de ziua de mâine. Nu ştiu de unde să încep, mama voastră este bolnavă aşa cum ştiţi, boala o frământă mai mult ca înainte, diabetul, tensiunea, hernie de disc, picioarele nu mai funcţionează bine pentru mers, totul s-a agravat după arestarea fratelui vostru Hayssam de către autorităţile siriene de aproximativ un an şi jumătate şi până în prezent. Nu ne rugăm decât lui Dumnezeu deoarece este singurul în care avem încredere. Copiii lui Hayssam sunt bine, îi ajutăm şi sprijinim. Ei vă transmit salutările lor. De asemenea surorile şi fraţii voştri. Nu avem nimic de spus decât că ne este dor de voi şi ne rugăm lui Dumnezeu să aveţi succes. De asemenea ne rugăm să vă liniştească şi să ne întâlnim pe curând", se arată în scrisoare.

Fratele lui Omar Hayssam, Mukhles, a fost întrebat de instanţă dacă are cunoştinţă de acest lucru, el răspunzând negativ.

Totodată, avocatul a cerut audierea lui Omar Hayssam prin comisie rogatorie sau să îi fie permis să se deplaseze în Siria, dacă sirianul poate fi localizat, pentru a discuta cu acesta despre asiguarea apărării în acest dosar.

Procurorul de şedinţă a spus că acest dosar există încă de la sfârşitul anului 2007, adică înainte de perioada de când când tatăl său spune că este încarcerat şi că, dacă ar fi dorit să se prezinte la proces, putea să vină.

Instanţa a decis să facă demersuri pentru a solicita autorităţilor siriene să confirme informaţia din scrisoare.

Procesul va fi reluat în 13 mai.

Dosarul în care armatorul vasului Iman T, Mustafa Tartoussi, judecat pentru că l-ar fi ajutat pe Omar Hayssam să fugă din România, a fost trimis înapoi Curţii de Apel Bucureşti, după ce, în 9 decembrie, judecătorii constituţionali au respins excepţia de neconstituţionalitate referitoare la procedura de interceptare a a convorbirilor.

La sfârşitul lunii noiembrie 2007, procurorii i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar pentru înlesnire a ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism, precum şi pe Omar Hayssam, sub aspectul comiterii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici