Curtea de Apel Cluj se alătură Curţii de Apel Bucureşti şi suspendă activitatea, cu excepţia cauzelor urgente

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au decis, luni, la Adunarea Generală a Judecătorilor, să suspende şi ei activitatea instanţei, cu excepţia cauzelor urgente, anunţând că susţin în integralitate hotărârea Curţii de Apel Bucureşti, atât în privinţa formei de protest, cât şi a argumentelor invocate.

Urmărește
1060 afișări
Imaginea articolului Curtea de Apel Cluj se alătură Curţii de Apel Bucureşti şi suspendă activitatea, cu excepţia cauzelor urgente

Curtea de Apel Cluj se alătură Curţii de Apel Bucureşti şi suspendă activitatea, cu excepţia cauzelor urgente

Potrivit unui comunicat transmis luni de Curtea de Apel Cluj, a fost convocată Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor Curţii de Apel Cluj pentru a discuta efectele preconizatelor modificări legislative cu privire diminuarea sporului pentru desfăşurarea activităţii în condiţii grele si vătămătoare, precum şi pentru eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor.

„Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a susţinut în integralitate hotărârea adoptată de către Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti în şedinţa din data de 20 decembrie 2019, atât în privinţa formei de protest, cât şi a argumentelor care o justifică. Adunarea generală a judecătorilor constată cu îngrijorare faptul că, în ultimul timp, s-au acumulat luări de poziţie ale unor exponenţi ai autorităţilor publice legislative şi executive, denigratoare la adresa sistemului judiciar şi a componentelor fundamentale ale statutului judecătorilor. Analizând proiectele legislative referitoare la diminuarea sporului pentru desfăşurarea activităţii în condiţii grele şi vătămătoare, precum şi cele referitoare la eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi grefierilor, Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a apreciat că ele, prin soluţiile propuse, sunt susceptibile a afecta în mod grav independenţa judecătorului, ca şi componentă fundamentală a statutului acestuia, implicit a independenţei sistemului judiciar”, se arată în comunicatul Curţii de Apel Cluj.

Potrivit acestora, pensiile de serviciu ale judecătorilor se bucură de un regim juridic diferit de pensiile din sistemul public de pensii, ele fiind compuse din două elemente, şi anume pensia contributivă şi un supliment din partea statului, apreciat a fi „o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului şi a incompatibilităţilor specifice acestei profesii”.

„Eliminarea pensiilor speciale ale judecătorilor contravine principiului independenţei justiţiei, fiind o măsură neconstituţională. În consens cu judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, s-a apreciat că sunt contraproductive poziţiile publice asumate în mediul politic, justificate de maniera <dacă nu vă convine puteţi părăsi sistemul> şi de natură să afecteze în mod grav demnitatea şi onoarea profesiei de magistrat”, se mai arată în comunicat.

Astfel Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Cluj a decis să solicite Consiliului Superior al Magistraturii convocarea de urgenţă a adunărilor generale a judecătorilor la nivel naţional pentru a dezbate propunerile de modificare legislativă care afectează statutul judecătorilor.

Totodată, s-a decis suspendarea activităţii instanţei, până în data de 13 ianuarie 2020, inclusiv, cu excepţia cauzelor cu măsuri preventive în materie penală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici