Curtea de Apel Constanţa a sesizat Curtea Constituţională în cazul recursului lui Dan Lupaşcu
Potrivit site-ului Curţii de Apel Constanţa, instanţa sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.51 alin.1 din Legea nr.317/2004, în raport de prevederile art.1 alin.5 şi art.133 alin.4 din Constituţia României, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Totodată, următorul termen pentru soluţionarea fondului a fost fixat pentru data de 19 mai.
În 3 decembrie 2010, Tribunalul Bucureşti a decis anularea hotărârilor nr. 1/06.08.2010 (în parte) şi nr. 2/24.08.2010 ale Comitetului Electoral Central al Curţii de Apel Bucureşti şi obligarea Curţii de Apel Bucureşti de a emite o nouă hotărâre prin care „să modifice Hotărârea nr. 1/06.08.2010 în sensul respingerii candidaturii judecătorului Dan Lupaşcu, pentru alegerea în funcţia de membru al CSM”.
Decizia Tribunalului a fost luată în urma contestaţiei judecătoarei Dana Gârbovan, de la Curtea de Apel Cluj, lider al Uniunii Judecătorilor din România şi candidat la alegerile pentru Consiliu din partea Curţilor de apel.
Sentinţa a fost atacată cu recurs.
Totodată, procesul a fost mutat la Curtea de Apel Constanţa după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis o cerere de strămutare a cauzei.
Dan Lupaşcu câştigase un nou mandat în CSM, obţinând 461 de voturi din cele 729 exprimate în cadrul adunărilor generale ale curţilor de apel.
Curtea Constituţională a decis, în 25 ianuarie, că hotărârile Senatului privind validarea membrilor în CSM sunt neconstituţionale, după ce a admis sesizările PDL.
Potrivit deciziei CC, prin Hotărârea plenului Senatului 43 din 22 decembrie 2010 privind validarea magistraţilor aleşi ca membri ai CSM, dintre care, contrar prevederilor legale, trei se află la al doilea mandat, au fost încălcate prevederile art. 1 alin. (5) din Constituţie, potrivit cărora „în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”. Principiul supremaţiei Constituţiei şi principiul legalităţii sunt de esenţa cerinţelor statului de drept, în sensul prevederilor constituţionale ale art. 16 alin. (2), conform cărora „nimeni nu este mai presus de lege”.
„Având în vedere imperativul constituţional referitor la organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, până la reluarea şi finalizarea alegerilor pentru cele trei demnităţi ce au atras viciul de neconstituţionalitate, Senatul are îndatorirea constituţională să procedeze la validarea celorlalţi membri aleşi cu respectarea legii”, consema CC, în decizia prin care au fost declarate neconstituţionale candidaturile Liviei Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi cea a lui Dan Nicolae Chiujdea, care fuseseră aleşi, pentru un al doilea mandat în CSM, de către adunările magistraţilor.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă, anunţa, în 10 martie, că plenul CSM a decis reluarea întregii proceduri de alegeri pentru cele trei posturi rămase vacante ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale privind candidaturile magistraţilor care erau la al doilea mandat în Consiliu.