- Home
- Social
- CONSTANŢA, (05.05.2015, 20:21)
- Cosmin Vaideanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Curtea de Apel Constanţa: Strutinsky va fi judecat în arest la domiciliu în dosarul de trafic de influenţă
Curtea de Apel Constanţa a hotărât ca omul de afaceri Sorin Strutinsky să fie judecat în arest la domiciliu în dosarul de trafic de influenţă, dar acesta rămâne în închisoare în condiţiile în care este arestat preventiv într-o altă cauză, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
230 afișări
Sorin Strutinsky (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)
Instanţa a decis, marţi, înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Sorin Strutinsky în dosarul de trafic de influenţă în care omul de afaceri este judecat de Tribunalul Constanţa fiindcă ar fi primit aproximativ două milioane de euro ca să intervină la instituţii publice pentru plata unor lucrări.
Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Sorin Strutinsky a pretins de la un denunţător zece la sută din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de acesta, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL).
În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor DADL şi asupra mnistrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 - 2012, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de Strutinsky, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL şi SC CDS Project SRL.
Ulterior, în perioada 2009 - 2012, Sorin Strutinsky, urmărind obţinerea banilor, i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL şi SC CDS Project SRL să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile. Astfel, între 2009 şi 2013, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanţii firmelor respective să facă, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat banii, din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul celor cinci societăţi. În acest mod, banii au fost reintroduşi în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
În rechizitoriul întocmit de către procurorii DNA se mai arată că, în cursul anului 2012, Sorin Strutinsky a pretins de la acelaşi denunţător o altă sumă de bani reprezentând tot zece la sută din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeaşi societate reprezentată de denunţător, în baza unui contract privind extinderea unei dane din portul Constanţa, încheiat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa.
În schimbul banilor, Strutinsky, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului.
Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ cinci milioane de lei, denunţătorul a renegociat, în data de 11 ianuarie 2015, cu Sorin Strutinsky, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10 la sută, la 8 la sută, respectiv de la suma de 500.000 de lei, la 400.000 de lei.
Tot în cursul anului 2012, Sorin Strutinsky i-a mai pretins denunţătorului, în aceleaşi condiţii, alţi 10 la sută din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către firma acestuia (ca parte a unui consorţiu de firme), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa ce prevedea efectuarea de lucrări de întreţinere pe Canalul Dunărea - Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă - Midia Năvodari.
Consorţiul de firme din care făcea parte societatea denunţătorului a încasat astfel preţul lucrărilor executate, de 12.744.039 lei şi TVA aferentă de 3.058.569,53 lei.
Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător suma de 605.886,80 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii denunţătorului în conturile bancare ale SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, SC Panel Building System SRL, SC CDS Project SRL, SC Classic SRL şi SC New Open Sector SA, indicate de către Strutinsky. De asemenea, Sorin Strutinsky a primit, în numerar, şi suma de 25.000 de euro, urmând ca diferenţa de încasat - în cuantum de 112.000 de lei, să fie achitată în cursul anului 2015.
Urmărind obţinerea acestor foloase, în perioada 2013 - 2014, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanţii societăţilor menţionate să falsifice mai multe contracte, ce au fost apoi folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale. Ulterior, el i-a determinat pe reprezentanţii firmelor să facă, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat banii din patrimoniul firmei denunţătorului, în cel al societăţilor menţionate. În acest fel, banii au fost reintroduşi în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Tot în rechizitoriul procurorilor DNA se arată că, în cursul anului 2013, Sorin Strutinsky a pretins suma de aproximativ 1.600.000 de euro de la denunţător, reprezentând şase la sută din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea acestuia, ca parte a unui consorţiu, în temeiul unui contract de modernizare ecluze - echipamente şi instalaţii, încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa. În schimbul banilor, Strutinsky a promis că îi va determina pe funcţionarii CN Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului, faţă de consorţiul respectiv.
În anul 2015, Sorin Strutinsky a mai pretins şi suma de 202.500 de lei, care reprezintă şase la sută din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375.179 lei.
Sorin Strutinsky este judecat de Tribunalul Constanţa în acest dosar pentru trafic de influenţă.
Deşi Curtea de Apel Constanţa a decis să fie judecat în arest la domiciliu, Sorin Strutinsky rămâne în continuare în închisoare pentru că este arestat preventiv în dosarul în care este anchetat în arest preventiv şi Radu Mazăre. Primarul suspendat al Constanţei este acuzat că ar fi primit mită de nouă milioane de euro de la mai multe firme, iar banii ar fi fost daţi prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate cu o societate controlată de Sorin Strutinsky.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe