Curtea de Apel Craiova interzice intrarea în insolvență a firmei ex-şefului Camerei de Comerţ Dolj

Magistrații Curții de Apel de Craiova au admis solicitarea procurorilor DNA privind suspendarea procedurii de lichidare judiciară a firmei fostului președinte al Camerei de Comerț și Industrie Dolj, Cristian Dobre, cercetat pentru mai multe infracțiuni.

Urmărește
5 afișări

Societatea prin care Cristian Dobre este acuzat că a prejudiciat bugetul Primăriei Craiova, dar și pe cel al Ministerului Dezvoltării, cu peste 1,2 milioane lei, intrase în procedură generală de insolvență, la cerere, în 12 mai, printr-o decizie a Tribunalului Dolj, care nu rămăsese însă definitivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Între timp, după reținerea patronului firmei, Cristian Dobre, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie Dolj, procurorii DNA au cerut suspendarea procedurii de intrare în lichidare judiciară a societății.

Curtea de Apel Craiova a admis, definitiv, solicitarea procurorilor, dispunând "interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice”, potrivit deciziei publicate miercuri seara, pe pagina instanței.

În iunie, magistraţii Tribunalului Dolj l-au plasat pe Cristian Dobre sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, după ce acesta fusese reţinut, acuzat de participaţie improprie la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la dare de mită, instigare la spălare de bani şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Faptele de care este acuzat le-ar fi comis cu privire la construcţia parcului acvatic din Craiova.

Primăria Craiova a semnat, pe 6 februarie 2013, cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Cristian Dobre un contract de lucrări, având ca obiect realizarea unui complex de agrement acvatic în parcul Tineretului din Municipiul Craiova, proiect finanţat din fonduri europene, în valoare totală de 80.699.200 lei.

În acest context, "în perioada 2013-2014, Dobre Cristian a coordonat un întreg mecanism prin care au fost denaturate situaţiile de lucrări privind realizarea unuia dintre obiectivele contractului. În acest sens, a fost schimbată integral fără respectarea prevederilor legale structura de rezistenţă a unei clădiri din cadrul complexului, urmărindu-se reducerea costurilor ocazionate de execuţia lucrărilor, în raport cu proiectul tehnic iniţial şi devizul ofertă, astfel încât diferenţa în plus dintre sumele de bani solicitate şi obţinute din fondurile europene, respectiv bugetul naţional şi sumele de bani cheltuite pentru execuţia obiectivului să fie însuşită pe nedrept", arătau atunci procurorii anticorupţie într-un comunicat de presă.

Anchetatorii spuneau că Dobre "a acţionat atât direct cât şi prin intermediul altor persoane inclusiv pentru coruperea celor care aveau sarcina supravegherii executării construcţiei în conformitate cu contractul de lucrări semnat cu beneficiarul şi contractul de finanţare încheiat cu autoritatea de management".

Procurorii susţineau că la iniţiativa acestuia ar fi fost "disimulată şi provenienţa unei părţi din suma pretinsă şi primită ca mită de către un diriginte de şantier pentru neexercitarea corespunzătoare a atribuţiilor sale de serviciu, prin încheierea unui contract fictiv de prestări servicii".

Primăria Craiova şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice au fost prejudiciate cu suma totală de 5.547.055 lei ( aprox. 1.232.678 euro), susţinea DNA.

În acest dosar consilierii municipali ai Craiovei au decis, la sfârşitul lunii aprilie, ca Primăria să se constituie parte civilă cu suma de 500.000 euro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici