Curtea de Apel Târgu Mureş: Judecătorii nu au refuzat completarea chestionarelor
Conducerea Curţii de Apel Târgu Mureş spune că judecătorii nu au refuzat completarea chestionarelor privind studiul de impact, iar depăşirea termenului impus de Ministerul Justiţiei "se datorează volumului mare de informaţii solicitate şi termenului scurt pentru comunicarea răspunsului".
Curtea de Apel Târgu Mureş a transmis, luni, adrese către Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi un comunicat de presă, în urma declaraţiilor ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, care, în conferinţa de presă din 9 iunie, a răspuns unei întrebări a unui reporter referitoare la faptul că magistraţii din Târgu Mureş "refuză în bloc" să completeze chestionarele.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, în conferinţa de presă, că este îngrijorător refuzul unor judecători de a completa chestionarele pentru studiul de impact privind implementarea codurilor, spunând că evident nu se pot şti pe dinafară ce conţine un chestionar, dar nu trebuie plecat cu o atitudine preconcepută.
"Acele întrebări au primit răspuns de la procurori şi refuz de la judecători. Mă întreb de ce procurorii au ştiut să răspundă la chestionare şi judecătorii spun că nu sunt bune chestionarele", a spus ministrul, răspunzând unei întrebări privind nemulţumirile unor judecători şi refuzul "în bloc al magistraţilor din Târgu Mureş" (de unde provine actualul preşedinte al CSM-n.r.) de a completa formularele privind studiul de impact pentru implementarea codurilor.
Potrivit comunicatului, judecătorii de la Curtea de Apel Târgu Mureş "nu au refuzat şi nu refuză să completeze aceste chestionare", deşi este adevărat că s-a depăşit termenul impus de Ministerul Justiţiei pentru completarea acestora.
"Aceasta s-a datorat în principal atât volumului mare de informaţii solicitate, cât şi termenului de timp scurt impus pentru comunicarea răspunsului şi anume nouă zile de la înregistrarea adreselor până la comunicarea răspunsului. Un alt motiv pentru care Curtea de Apel Târgu Mureş nu a transmis până în acest moment chestionarele completate este acela că a dorit să consulte toţi judecătorii care activează în instanţă pentru ca informaţiile transmise să fie cât mai exacte şi să reflecte opinia tuturor magistraţilor. Până în acest moment, a fost completat chestionarul de către judecătorii Secţiei penale, pentru cauze cu minori şi de familie, urmând ca în cel mai scurt timp să fie completate chestionarele şi de către judecătorii celorlalte două secţii din cadrul Curţii pentru a putea fi transmise Ministerului Justiţiei", se arată în documentul semnat de vicepreşedintele Curţii, judecătorul Florin Dima.
Ministrul Justiţiei a precizat că a invitat la o discuţie pe consultantul proiectului şi pe preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii "ca să lămurească subiectul", Cătălin Predoiu precizând că s-ar desprinde concluzia "că nu a reuşit (Ministerul Justiţiei-n.r.) sau consultantul să explice suficient de bine cât de importante sunt aceste chestionare".
Ministrul Predoiu a respins acuzaţia, lansată de reporter în conferinţă de presă, potrivit căreia la cele peste 70 de întrebări din chestionar "s-ar fi dat termen de răspuns de pe-o zi pe alta", demnitarul precizând că încă din iarnă consultantul a început să le transmită judecătorilor, formularele au venit însă necompletate, iar ele s-au reîntors la instanţe.
Despre acţiunea judecătorilor din Târgu Mureş, ministrul şi-a exprimat dezamăgirea, "mai ales că acolo activează conducerea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), care şi-a asumat reforma justiţiei, şi că nu a auzit pe nimeni protestând vis-a-vis de această adresă".
Demnitarul a susţinut că nu trebuie plecat cu o atitutine preconcepută, aceast fiind îngrijorătoare, mai ales că se motivează refuzul completării prin aceea că s-a stabilit deja data de intrare în vigoare a codurilor, în condiţiile în care s-a stabilit doar data Codului civil, la 1 octombrie 2011.
"Chestionarele vizează tocmai celelalte trei coduri. Ori suntem de acord să fie studiu de impact şi atunci trebuie să fim de acord că trebuie să completăm chestionare, ori dacă nu vrem, s-o spunem", a spus Predoiu.
Ministrul Justiţiei a afirmat că "ceea ce se vede e un refuz aprioric".
"Aici e problema. Înţeleg să refuzăm o chestiune pe care ai discutat-o, pentru care ai contrargumente, dovedeşti că trebuie făcut altfel, dar când vii cu un răspuns aprioric negativ pe motiv că data de intrare a coduri e fixată, nu sunt utile, pertinente chestionarele respective, unde este logica", a mai spus demnitarul.
Predoiu a declarat că majoritatea instanţelor au completat, ministerul primind în continuare răspunsuri de la judecători.
"Nu avem nicio problemă cu Ministerul Public -şi ei (procurorii-n.r.) au avut întrebări, le-am răspuns. Au avut o altă atitudine", a declarat Predoiu, respingând afirmaţia reporterului, potrivit căreia procurorii sunt subordonaţi ierarhic, motiv pentru care au răspuns la chestionare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO