Curtea de Conturi:Acte contabile greşite, la Primăria Sibiu, pentru o sumă de peste 1,1 miliarde lei

Curtea de Conturi Sibiu a descoperit înregistrări greşite în actele contabile ale Primăriei Sibiu, în valoare de peste 1,1 miliarde de lei, provenind din păstrarea unei evidenţe necorespunzătoare a patrimoniului public şi privat, fără ca acestea să producă însă prejudicii statului.

Urmărește
152 afișări

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi Sibiu pentru anul 2009, s-au descoperit înregistrări greşite în contabilităţile unor primării şi instituţii publice din judeţ, în valoare de 1.317.153.000 de lei, dintre care 1.186.341.041 de lei doar la Primăria Sibiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Specialiştii Curţii de Conturi Sibiu au stabilit, în urma unui control, că Primăria Sibiu a încălcat "prevederile legale referitoare la administrarea şi gestionarea patrimoniului public şi privat", prin "neconducerea evidenţei imobilizărilor pe categorii şi obiecte de evidenţă".

"Pentru Primăria municipiului Sibiu, măsurile dispuse prin decizie vizează identificarea terenurilor, amenajărilor de terenuri sau a terenurilor cu construcţiile aferente înregistrate eronat în categoria construcţiilor şi înregistrarea acestora în conturile contabile de imobilizări pe categorii şi pe fiecare obiect de evidenţă", se arată în raportul Curţii de Conturi.

Curtea de Conturi a descoperit abateri financiar-contabile, care nu au determinat însă producerea de prejudicii, la 14 primării şi instituţii publice din judeţul Sibiu.

Specialiştii acestei instituţii spun că neregulile şi abaterile de la legalitate constatate sunt efectul "necunoaşterii sau al insuficientei cunoaşteri a prevederilor legale de către personalul de specialitate din unităţile administrativ-teritoriale sau din entităţile subordonate acestora" sau consecinţa "angajării pe posturile din compartimentele financiar - contabile a unor persoane fără pregătirea de specialitate corespunzătoare".

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sibiu, "constatarea Curţii de Conturi se referă la bunuri preluate de la statul român, care au fost evidenţiate în contabilitate pe aceeaşi poziţie, de exemplu: terenul împreună cu construcţiile de pe acesta".

"Municipalitatea a demarat procedurile de dezmembrare în urmă cu mai mulţi ani, pe măsură ce au fost asigurate alocaţiile bugetare necesare pentru efectuarea lucrărilor topo-cadastrale de dezmembrare a terenurilor şi construcţiilor şi s-a procedat la înregistrarea distinctă a acestora în evidenţele contabile. În prezent, aceste acţiuni de dezmembrare au fost finalizate, fiind înregistrate în contabilitate în mod corespunzător", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Potrivit acesteia, "lucrările topo-cadastrale s-au efectuat cu firme specializate în acest domeniu, acestea fiind extinse şi ca volum de documente şi ca timp de elaborare".

Mirela Gligore a declarat că personalul financiar-contabil al instituţiei este calificat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici