- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.12.2015, 21:08)
- Alexandru Moise
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Curtea de Conturi: Imobile ale statului în valoare de peste 36 miliarde lei nu se regăsesc în inventar
Valoarea totală a bunurilor din patrimoniul public al statului care nu se regăseşte în inventarul centralizat la 31.12.2014 este aproximată de Curtea de Conturi la 36.622.530.579 lei, aproximativ 8 miliarde euro, iar unii ordonatori de credite deţin clădiri şi terenuri evaluate la „0 lei” şi ”1 leu”
Urmărește
648 afișări
Curtea de Conturi: Imobile ale statului în valoare de peste 36 miliarde lei nu se regăsesc în inventar
"Inventarul centralizat al bunurilor din patrimoniul public al statului şi valoarea bunurilor din patrimoniul public al statului reflectate în Inventarul centralizat nu prezintă o imagine fidelă a bunurilor şi valorii acestora prin necuprinderea tuturor bunurilor aparţinând statului şi înregistrate în evidenţa contabilă a ordonatorilor principali de credite, respectiv prin cuprinderea cu valori mult subevaluate, de „0 lei” şi de ”1 leu”.
Valoarea totală a bunurilor din patrimoniul public al statului care nu se regăseşte în inventarul centralizat al patrimoniul public al statului a fost aproximată de Curtea de Conturi la valoarea de 36.622.530.579 lei", se arată în raportul Curţii de Conturi publicat vineri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Practic, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului ar trebui să se regăsească valoarea tuturor bunurilor din domeniul public al statului raportate în situaţiile financiare ale ordonatorilor principali de credite, iar din verificarea efectuată la Ministerul Finanţelor Publice a rezultat că valoarea patrimoniului public înregistrată în evidenţa contabilă şi raportată în situaţiile financiare, instituţii publice, la 31.12.2014 este de 202.430.560.354 lei (196.916.012.012 lei - buget de stat, 5.046.827.611 lei - buget local, 465.371.329 lei - buget asigurări, 2.349.402 lei - buget instituţii autonome).
Valoarea patrimoniului public din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, prezentat de către Ministerul Finanţelor Publice/Direcţia Generală de Legislaţie şi Reglementare în Domeniul Activelor Statului este de 165.808.029.775 lei (165.786.676.366 lei -instituţii publice şi alte autorităţi, 21.353.409 lei - autorităţi publice locale).
"Valoarea totală de 36.622.530.579 lei se compune din: 31.160.768.613 lei – buget de stat, 5.025.474.202 lei – buget local, 438.744.276 lei - buget asigurări, 2.456.512 lei buget - instituţii autonome. Un număr de 30 de ordonatori principali de credite (dintr-un număr total de 53), care au în administrare 5.259 de poziţii în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu valoarea de 0 lei şi 1 leu (3.548 de poziţii cu valoarea de 0 lei şi 1.711 poziţii cu valoarea de 1 leu). Practic, 3.548 de bunuri (clădiri şi terenuri) din patrimoniul public al statului nu sunt înregistrate în evidenţa contabilă, iar 1.711 bunuri (clădiri şi terenuri) din patrimoniul public al statului sunt înregistrate simbolic, cu valoarea de 1 leu", se arată în raport.
Printre ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat care prezintă o astfel de situaţie se află Secretariatul General al Guvernului (2.921 de bunuri), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (471 de bunuri), Ministerul Afacerilor Interne (364 de bunuri), Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (332 de bunuri), Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului (242 de bunuri), Ministerul Transporturilor (222 de bunuri), Ministerul Tineretului şi Sportului (170 de bunuri), Ministerul Sănătăţii (130 de bunuri), Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (116 de bunuri).
Conform documentului citat, neiniţierea/neadoptarea actelor normative care să stea la baza modificărilor intervenite în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului de către ministere sau de către
alte organe de specialitate ale autorităţilor publice centrale şi locale, precum şi de autorităţi administrative autonome, neefectuarea reevaluării bunurilor din domeniul public al statului şi neoperarea modificărilor în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare sunt cauzele care au condus la încălcarea legii.
Curtea de Conturi recomandă Ministerului de Finanţe/Direcţia Generală de Legislaţie şi Reglementare în Domeniul Activelor Statului ca toţi ordonatorii principali de credite să actualizeze valoarea bunurilor din patrimoniul public şi privat al statului, să reevalueze bunurile în conformitate cu prevederile legale în vigoare, astfel încât inventarul centralizat să reflecte realitatea şi să aibă aceleaşi valori care se regăsesc înregistrate şi în evidenţa contabilă, precim şi să se înregistreze bunurile din patrimoniul public al statului, care au fost declarate cu valoarea de 0 lei şi 1 leu la valorile reale.
Totodată, Direcţia Generală de Legislaţie şi Reglementare în Domeniul Activelor Statului trebuie să solicite Direcţiei Generale de Trezorerie şi Contabilitate Publică conturile contabile analitice în
care se regăsesc bunurile din patrimoniul privat al statului (terenuri, clădiri şi alte bunuri).
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Curtea de Conturi: Nereguli la unităţile Ministerului Educaţiei cu prejudicii de 430.000 de lei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:36
Peste 70.000 de români din diaspora au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 12:34