- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.01.2013, 19:10)
- Laura Mitran , Lucia Efrim - Mediafax
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene analizează o declaraţie a lui Becali legată de homosexuali
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) va analiza, la solicitarea Asociaţiei ACCEPT, cazul generat de declaraţia făcută de George Becali în 2010, potrivit căreia patronul clubului Steaua nu ar lua un homosexual în echipă, se arată într-un comunicat al ONG-ului remis agenţiei MEDIAFAX.
Urmărește
1484 afișări
George Becali (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
Asociaţia ACCEPT a fost invitată să îşi expună miercuri, în faţa CJUE de la Luxemburg, punctul de vedere pentru clarificarea legislaţiei româneşti anti-discriminare din perspectiva Directivei 78/2000 privind egalitatea de tratament la încadrarea în muncǎ şi relaţiile de muncă.
ACCEPT precizează că a cerut clarificarea în contextul declaraţiei făcute de George Becali în 2010: "Nici dacă se desfiinţează Steaua nu iau un homosexual în echipă".
La acel moment, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), sesizat de ACCEPT, a constatat discriminarea sub forma hărţuirii şi a încălcării dreptului la demnitate şi l-a sancţionat cu avertisment pe patronul clubului Steaua.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Războiul din Ucraina, ziua 1066. Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia
-
Djokovic, accidentat, s-a retras din semifinala de la Australian Open. Zverev, în finală
-
Trump ordonă desecretizarea documentelor despre asasinatele care i-au vizat pe Kennedy şi Martin Luther King
În acelaşi timp însă, CNCD a apreciat că nu a fost vorba de o situaţie care să implice Clubul Steaua ca potenţial angajator sau care să aibă impact asupra relaţiilor de muncă, arată Asociaţia ACCEPT, criticând decizia Consiliului legată de notorietatea pe care o are Becali ca patron al clubului şi faptul că nu a existat nicio delimitare a clubului de declaraţiile făcute public de patronul său.
Considerând că faptele de discriminare sesizate ţin de domeniul muncii şi că sancţiunea cu avertisment nu a fost una adecvată, ACCEPT a contestat hotărârea CNCD. Pe parcursul procedurilor, asociaţia a cerut Curţii de Apel Bucureşti să solicite clarificări de la Curtea Europeană de Justiţie în legătură cu felul în care ar trebui interpretate standardele UE în domeniul discriminării pe criteriul orientării sexuale în domeniul muncii. Astfel, Curtea de Apel Bucureşti s-a adresat CJUE.
"Întrebările preliminare formulate de instanţa de trimitere: sunt aplicabile prevederile art. 2 alin. (2) lit. (a) din Directiva 2000/78/CE în cazul în care un acţionar al unui club de fotbal care se autoprezintă şi este perceput în mass-media şi în societate ca principal conducător (patron) al acestui club de fotbal face în mass-media declaraţiile reţinute de instanţa de trimitere (întrebarea 1); în ce măsură declaraţiile de mai sus pot fi calificate ca fiind «fapte din care se poate prezuma existenţa unei discriminări directe sau indirecte», în conformitate cu art. 10 alin. (1) din Directiva 2000/78/CE, în ceea ce priveşte clubul de fotbal (întrebarea 2); în ce măsură este sau nu vorba despre o «probatio diabolica» în cazul în care se declanşează în cauză inversarea sarcinii probei, conform art. 10 alin. (1) din Directiva 2000/78/CE şi clubului de fotbal i se cere să dovedească faptul că nu a avut loc o încălcare a principiului egalităţii de tratament, în particular să dovedească faptul că angajarea nu interferează cu orientarea sexuală (întrebarea 3); imposibilitatea aplicării sancţiunii contravenţionale cu amenda în cauzele de discriminare după expirarea termenului de prescripţie de 6 luni de la data săvârşirii faptei, conform art. 13 alin. (1) din OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, este contrară art. 17 din Directiva 2000/78/CE, sub aspectul că sancţiunile în cazurile de discriminare trebuie să fie efective, proporţionale şi disuasive (întrebarea 4)", potrivit acţiunii.
"Acesta este primul caz de discriminare pe criteriul orientării sexuale în relaţiile de muncă examinat de CJUE şi din acest punct de vedere este un caz important la nivel comunitar. Noi însă am ajuns la Curtea de la Luxemburg pentru că în contextul românesc, în ultimii trei ani, din 18 plângeri referitoare la fapte de discriminare pe criteriul orientării sexuale, numai una a fost sancţionată cu amendă şi două cu avertisment - ceea ce nu constituie un remediu efectiv şi proporţional dată fiind gravitatea faptelor reclamate", a spus avocata Iustina Ionescu, care reprezintă ACCEPT, în faţa CJUE.
Prin plângerea 1811/09.03.2010 adresată Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asociaţia ACCEPT a solicitat, în contradictoriu cu George Becali şi SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, să se constate că George Becali a făcut declaraţii cu caracter discriminatoriu referitoare la orientarea sexuală a unui fotbalist bulgar şi, totodată, s-a încălcat principiul egalităţii în materie de angajare a persoanelor care au o orientare homosexuală.
În motivarea cererii, Asociaţia ACCEPT a arătat că, în cadrul unui interviu cu privire la un posibil transfer al fotbalistului bulgar Ivan Ivanov şi la eventuala sa orientare sexuală, George Becali a declarat că, decât să cumpere un fotbalist cu o altă orientare sexuală, mai bine foloseşte un jucător de la juniori.
Prin hotărârea 276/13 octombrie 2010, CNCD a hotărât că aspectele sesizate se plasează în afara incidenţei unui eventual raport de muncă, în sensul art. 2 alin. (1) din OG 137/2000, însă intră sub incidenţa prevederilor art. 2 alin. (5) şi art. 15 din OG 137/2000 şi a dispus sancţionarea lui George Becali cu avertisment, potrivit art. 2 alin. (11) şi art. 26 alin. (1) din OG 137/2000 şi clasarea dosarului.
Împotriva hotărârii pronunţate de CNCD, Asociaţia ACCEPT a formulat plângere la instanţa de judecată, solicitând anularea acesteia.
În cauză au depus observaţii scrise părţile din litigiul pe rolul instanţei de trimitere (Asociaţia ACCEPT şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării), Comisia Europeană şi România (prin agentul guvernamental).
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cutremur în lumea televiziunii din România! Prezentatoarea-vedetă a postului a demisionat! Declarații în premieră! A fost vreme de 11 ani printre cele mai apreciate figuri din trustul Antena
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe