- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.05.2018, 18:04)
- Mihaela Gidei
Curtea Supremă, în sesizarea către CCR: Definiţia erorii judiciare e imprecisă şi generală
Magistraţii ÎCCJ au subliniat, joi, în sesizarea transmisă CCR, faptul că în modificarea Legii privind statutul magistraţilor nu este identificată în mod clar ipoteza în care există eroarea judiciară, ci doar în linii generale, ceea ce duce la imposibilitatea aplicării legii.
Urmărește
407 afișări
Curtea Supremă, în sesizarea către CCR: Definiţia erorii judiciare e imprecisă şi generală
„În cuprinsul dispoziţiilor art. 96 alin. (3) lit. a) şi b), în forma modificată, nu sunt identificate, în mod clar, ipotezele în care există eroarea judiciară, ci sunt indicate, în mod general, „actele procesuale” dispuse cu încălcarea „dispoziţiilor legale de drept material şi procesual” şi hotărârile judecătoreşti definitive” „contrare legii sau situaţiei de fapt”. Referirea cu caracter general la orice act procesual, la încălcarea oricărei dispoziţii legale de drept material şi procesual, la orice hotărâre judecătorească definitivă contrară oricărei dispoziţii legale nu poate echivala cu îndeplinirea obligaţiei de a stabili, în mod clar, ipotezele în care există eroarea judiciară”, se arată în sesizarea CCR, transmisă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
Judecătorii de la instanţa supremă mai subliniază că legiuitorul s-a îndepărtat de la normele articolelor 538 şi 539 din Codul de Procedură Penală şi a inclus în sfera erorii judicare „actele proceduale” dispuse cu încălcarea „dispoziţiilor legale de drept material şi procesual” şi „hotărârile judecătoreşti definitive” „contrare legii sau situaţiei de fapt”, fără nicio circumstanţiere menită să permită identificarea clară a acestora.
„Efectul utilizării unor formulări cu caracter general şi imprecis în definiţia noţiunii de eroare judiciară este imposibilitatea delimitării sferei erorii judiciare şi, în consecinţă, imposibilitatea aplicării dispoziţiilor care o reglementează”, spune ÎCCJ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Judecătorii au mai formulat o sesizare a Curţii Constituţionale Române (CCR) şi în ceea ce priveşte modificările Legii nr.535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului.
„Partea introductivă a articolului 3, alin 1 din Directiva (UE) 2017/541 nu condiţionează existenţa infracţiunilor de terorism de motivul comiterii acestora, în timp ce în normele de incriminare privind actele de terorism cuprinse în art. 32 alin, 1 şi 3 din Legea nr. 535/2005, în forma modificată, este introdusă condiţia suplimentară ca fapta să fie motivată politic, religios sau ideologic. În consecinţă, normele de incriminare privind actele de terorism prevăzute în art. 32 alin. 1 şi 3 raportat la art. 1 din Legea nr. 535/2005, în forma modificată, prevăd condiţii diferite în raport cu cerinţele stabilite în partea introductivă a prevederilor (...) din Directiva (UE), nefiind asigurată concordanţa cu aceste prevederi şi îndeplinirea obligaţiei de a le transpune în dreptul intern”, arată ÎCCJ.
De asemenea, în sesizarea transmisă CCR, se arată că anumite dispoziţii cuprind expresii ce nu permit stabilirea, cu precizie, a sferei infracţiunilor care se judecă în primă instanţă la nivelul ÎCCJ, „creând incertitudini cu privire la competenţa de judecată în primă instanţă a infracţiunilor prevăzute în legea 535/2004”.
„Prin urmare, dispoziţiile art. I, pct. 1, pct. 26, pct. 28, pct. 31 şi pct 43 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, prin caracterul neclar şi imprecis, precum şi prin incertitudinile pe care le ceează în materia competenţei de judecată în primă instanţă, încalcă standardele de claritate, precizie şi previzibilitate consacrate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, contravenind art. 1 alin 5 din Constituţie în componenta sa referitoare la calitatea legii”, mai cuprinde sesizarea.
Senatul a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, modificările legii 303/2004 privind statutul magistratilor cu 79 de voturi pentru, 26 împotrivă şi nicio abţinere.
Citeşte şi: Primăria Capitalei va restaura Palatul Voievodal „Curtea Veche”. La cât se ridică valoarea investiţiei
Citeşte şi: Strategia naţională în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, aprobată de Guvern
Citeşte şi: Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti: Pe un banner al Primăriei Sectorului 2, numele episcopului Iuliu Hossu este scris greşit | FOTO
Citeşte şi: Instanţa supremă a sesizat CCR privind statutul magistraţilor şi legea pentru combaterea terorismului
Citeşte şi: S-au împlinit 14 ani de la tragedia de la Mihăileşti în urma căreia 18 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 13 au fost rănite
Citeşte şi: Salvaţi Copiii: 8% dintre părinţi permit copiilor să afişeze pe internet informaţii personale
Citeşte şi: O tânără de 17 ani a fost agresată sexual în scara unui bloc din Capitală. Poliţia face cercetări
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Primăria Capitalei va restaura Palatul Voievodal „Curtea Veche”. La cât se ridică valoarea investiţiei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe