- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.01.2017, 08:48)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cutia Pandorei în sfera universitară. De la cazul lui Victor Ponta la cel al lui Gabriel Oprea şi acuzaţiile de plagiat la adresa Laurei Codruţa Kovesi
În 2016 au rămas fără titlul de doctor mai multe persoane care au avut funcţii publice, unele dintre aceste, cum este cazul fostului ministru de Interne Petre Tobă sau al fostului premier al României Victor Ponta, contestând deciziile în instanţă, o soluţie definitivă nefiind dată până în acest moment.
Urmărește
1711 afișări
Doctoranzii care au primit verdicte de plagiat. De la cazul lui Victor Ponta la Gabriel Oprea şi acuzaţiile de plagiat la adresa Laurei Codruţa Kovesi (Imagine: MARIUS DUMBRAVEANU/ MEDIAFAX FOTO)
Petre Tobă, fost ministru al Afacerilor Interne în Cabinetul Cioloş, a fost pe lista demnitarilor asupra cărora au existat suspiciuni că şi-ar fi plagiat lucrarea de doctorat. Potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, acesta ar fi copiat din diverse lucrări peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat "Poliţia Română - Forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Pe 1 septembrie 2016, Comisia de specialitate din cadrul CNATDCU a stabilit că Tobă nu a plagiat, propunerea specialiştilor fiind de păstrarea a titlului de doctor. Ulterior, Consiliul General al CNATDCU a respins raportul comisiei de lucru, fiind întrunită o altă comisie care a stabilit că a plagiat.
Pe 12 octombrie 2016, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, cu 36 de voturi pentru şi unul împotrivă, că fostul ministru a plagiat în lucrarea de doctorat, propunând retragerea acesteia.
Ulterior, Petre Tobă a depus plângere penală la Parchetul General împotriva membrilor Consiliului General al CNATDCU care au votat constituirea ultimei comisii tehnice în cazul analizei doctoratului său, dar şi a membrilor acesteia din urmă, în cauză fiind începută urmărirea penală pentru presupuse fapte de abuz în serviciu.
Tobă, care şi-a încheiat recent raporturile de serviciu cu Ministerul de Interne la cerere, surse ministeriale declarând pentru MEDIAFAX că eliberarea din funcţie a venit ca urmare a cererii de pensionare depuse de fostul ministru, a acuzat un posibil abuz în serviciu, au declarat atunci surse judiciare pentru MEDIAFAX. Plângerea fostului ministru a vizat şi membrii celei de-a patra comisii tehnice, cei care au decis că în teza de doctorat a lui Petre Tobă a fost vorba de un plagiat "masiv". Din ultima comisie tehnică au făcut parte profesorul universitar doctor Adrian Miroiu (SNSPA), Zulean Marian, profesor universitar doctor la Universitatea din Bucureşti şi cercetatorul ştiinţific doctor Şerban Filip Cioculescu, de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din Bucuresti, potrivit unor surse apropiate comisiei.
Potrivit surselor citate, fostul ministru de Interne a vrut ca procurorii să cerceteze dacă s-au respectat prevederile legale şi dacă nu a fost comis un posibil abuz în serviciu referitor la modul în care a fost constituită cea de-a patra comisie tehnică în condiţiile în care, în actuala legislaţie, nu ar fi stipulat cadru legal pentru constituirea unei noi comisii dacă oficialii Consiliului General CNATDCU nu sunt de acord cu verdictul dat de comisia anterioară.
Pe 22 decembrie 2016, Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, a anunţat că a semnat ordinul privind retragerea titlului de doctor pentru Petre Tobă.
Un alt fost ministru de Interne, Gabriel Oprea, a rămas şi el în 2016 fără titlul de doctor. Lucrarea sa de doctorat, "Procedura plângerii prealabile", a fost susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu.
În iulie 2015, Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei a decis într-un timp record că suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier, nu se confirmă. Pe de altă parte, Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind "copiate integral".
Pe 26 iulie 2016, Comisia de experţi din cadrul CNATDCU care a analizat teza de doctorat a lui Gabriel Oprea a dat verdict de plagiat în cazul acestuia. Totodată, pe 29 august, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a respins contestaţia fostului vicepremier privind verdictul de plagiat, cu 31 voturi pentru şi 2 împotrivă.
Fostul ministru a anunţat apoi, pe pagina sa de Facebook, că se va adresa instanţei după ce CNATDCU i-a respins contestaţia la verdictul de plagiat, susţinând că nu i-a fost respectat dreptul la apărare şi că nu s-a numit singur doctor.
Pe 2 septembrie 2016, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor al lui Gabriel Oprea.
În ceea ce-l priveşte pe primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, verificările au fost demarate în urma unei analize realizate de PressOne în care se susţinea că peste o treime din teza de doctorat în Ştiinţe Militare - "România şi noile provocări generate de integrarea europeană" - semnată şi susţinută la Universitatea Naţională de Apărare (UNAp) în 2008 ar fi fost copiată din alte surse. Era vorba despre cel de-al doilea doctorat al lui Florentin Pandele, după cel obţinut în noiembrie 2007 la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza". La fel ca în cazul lui Petre Tobă, prima comisie de lucru a stabilit că acesta nu a plagiat însă la începutul lunii septembrie 2016, Consiliul General al CNATDCU a respins raportul, fiind întrunită o altă comisie care a stabilit că a plagiat. Pe 12 octombrie 2016, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis că primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, a plagiat în lucrarea de doctorat, propunând retragerea acesteia. Tot ca în cazul lui Petre Tobă, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat ulterior că a semnat ordinul penttru retragerea titlului de doctor în cazul lui Pandele.
Probabil cel mai mediatizat caz în care au fost lansate acuzaţii de plagiat a fost cel al procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi.
Pe 27 septembrie 2016, fostul deputat Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) un autodenunţ în care susţinea că, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, ar fi participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-şef DNA. Ulterior, procurorii au deschis un dosar, fiind audiate mai multe persoane.
Laura Codruţa Kovesi a precizat atunci, referitor la acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă, că teza de doctorat este o lucrare care îi aparţine în totalitate, menţionând că nu a plagiat.
Ulterior, a fost sesizat şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru verificări. Instituţia a concluzionat pe 8 decembrie 2016 că procurorul şef al DNA nu a plagiat în lucrarea "Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal", propunerea fiind de menţinere a titlului de doctor.
În ceea ce priveşte plângerea depusă de Sebastian Ghiţă la Parchetul General, având în vedere că pe parcursul anchetei fostul deputat nu a putut să îşi probeze spusele, dosarul a fost clasat, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.
Un alt caz la fel de controversat este cel al fostului premier al României, Victor Ponta.
La 18 iunie 2012, ediţia online a revistei Nature a publicat ştirea că Victor Ponta, „prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte. O primă decizie a CNATDCU a fost dată pe 29 iunie 2012, în care membrii comisiei susţineau că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt. De altfel pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a decis în unanimitate că este vorba de plagiat. Mai mult, potrivit comisiei, acesta a plagiat intenţionat, găsindu-se pasaje copiate în 115 pagini din cele 297. Singura comisie care l-a absolvit de vină a fost Consiliul Naţional de Etică, care e decis în data de 18 iulie 2012 că Ponta nu a plagiat.
Pe 30 iunie 2016, CNATDCU a decis să recomande Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta. O lună mai târziu, instituţia a respins contestaţia fostului premier la decizia consiliului de retragere a titlului de doctor.
Pe 2 august 2016, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care se retrage titlul de doctor acordat în 2003 lui Victor Ponta, fostul premier atacând decizia în instanţă.
Pe 28 octombrie 2016, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis respingerea cererii lui Victor Ponta de suspendare a ordinului de retragere a doctoratului, hotărârea nefiind însă definitivă. Pe rolul instanţei mai este o altă solicitare a fostului premier, de anulare a aceluiaşi ordin. În cadrul acestui proces se va stabili definitiv dacă Victor Ponta rămâne cu titlul de doctor sau daca acesta îi va fi retras ca urmare suspiciunilor de plagiatul ale experţilor. Totodată, la începutul lunii septembrie a anului trecut, şi Baroul Bucureşti a amânat luarea unei decizii privind excluderea lui Victor Ponta până când instanţa va decide daca ordinul dat de ministrul Educaţiei privind retragerea titlului de doctor rămâne sau nu valabil.
Acuzaţii de plagiat au planat şi asupra primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, doctor în Ştiinţe Juridice din anul 2012, când şi-a dat doctoratul la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", teza fiind intitulată "Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social".
Pe 24 iunie 2016, ministerul Educaţiei anunţa că CNATDCU a primit o cerere din partea Academiei de Poliţie "Al. I. Cuza" privind retragerea titlului de doctor în cazul edilului, instituţia de învăţământ constatând că lucrarea de doctorat este plagiată.
Ulterior, procurorii de la Serviciul pentru coordonarea activităţii Ministerului Public, în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General s-au autosesizat, fiind deschis dosar. Apoi, cauza a fost înregistrată pe rolul Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, fiind declinată după câteva zile la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Pe 12 octombrie 2016, Robert Negoiţă a fost pus sub învinuire de procurorii de la Parchetul General pentru instigare la fals intelectual, la abuz în serviciu, la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. În aceeaşi cauză a fost pus sub învinuire şi îndrumătorul său de doctorat, profesorul Ioan Dascălu, pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnatură privată, fals intelectual şi uz de fals, au declarat atunci pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Cu acuzaţii de plagiat s-a confruntat şi fostul procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu. În luna mai a anului trecut, ministerul Educaţiei a demarat analiza mai multor teze de doctorat, printre care şi teza lui Bogdan Licu, după o sesizare privind suspiciuni de plagiat făcută de patru cercetători români care lucrează în străinătate, dr. Cristian Dogaru de la University Campus Suffolk din Marea Britanie, dr. Lucian Ancu de la Universitatea din Geneva, Elveţia, profesorul Horia Cornean de la Universitatea Aalborg din Danemarca şi profesorul Vladimir Tismăneanu de la Universitatea din Maryland, SUA.
Ulterior, Academia de Informaţii ”Mihai Viteazul” a anunţat că nouă absolvenţi ai şcolii doctorale din cadrul instituţiei au cerut retragerea titlului de doctor. Printre aceştia s-a aflat şi Bogdan Licu. Acesta a declarat atunci pentru MEDIAFAX că a făcut cererea de retragere din cauza discuţiilor apărute în spaţiul public, dar a susţinut că nu a plagiat.
La finalul lui 2016, Bogdan Licu a fost confirmat de către preşedintele Klaus Iohannis în funcţia de adjunct al procurorului general al României.
Potrivit unor surse, cei care au cerut retragerea titlului de doctor, alături de Bogdan Licu, sunt: Radu Stroe, fost ministru de interne, Mihai Stănişoară, fost ministru al Apărării, Daniel Moldoveanu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate, Romeo Raicu, fost şef al Comisiei parlamentare de control al SIE, Mihail Tudose, fost ministru al Economiei, Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 2, Adela Popescu, fosta secretară a lui Gabriel Oprea şi Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea.
Citeşte şi: Sebastian Ghiţă, o nouă înregistrare: Kovesi mi-a spus cum să adun probe împotriva lui Vântu. A vrut să-l doboare
Citeşte şi: Familiile angajaţilor cu salariul minim nu au avut un trai decent în niciun an după 1989
Citeşte şi: Parchet: Două crime au avut loc în Bucureşti în prima zi a anului. Alte două persoane au fost rănite
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe