CUTREMURUL din Italia: Mihai Diaconescu - Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, despre seismul din Italia: Zona este cunoscută din 1915 cu astfel de riscuri

Mihai Diaconescu, fizician al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat, pentru MEDIAFAX, că zona din Italia în care s-a produs cutremurul cu magnitudine 6,2 este cunoscută cu astfel de riscuri încă din 1915, atunci când a avut loc un seism care a afectat 32.000 de locuitori.

Urmărește
2960 afișări
Imaginea articolului CUTREMURUL din Italia: Mihai Diaconescu - Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, despre seismul din Italia: Zona este cunoscută din 1915 cu astfel de riscuri

Mihai Diaconescu - Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, despre seismul din Italia: Zona este cunoscută din 1915 cu astfel de riscuri

"6,2 la o adâncime de 10 kilometri înseamnă foarte mult. Adâncimea de zece kilometri este dată de americani, Institutul Naţional de Vulcanologie din Italia dă adâncimea de 4-5 kilometri. Cu cât adâncimea scade, efectele vor fi din ce în ce mai mari. Zona este cunoscută de la 1915 cu astfel de riscuri. Atunci s-a produs un cutremur de 6,7 la adâncimea de 68 de kilometri sud de actualul epicentru, afectând 32.000 de locuitori. A mai fost cel din Attila cu 4,5 la 45 de kilometri sud de actuala locaţie. Mai este în 1997, cutremur de 6 la nord-vest de actuala locaţie. Deci zona este puternic afectată de producerea unui cutremur. Este o falie orientată nord-vest-sud-est, pe faliera relativă. Nu putem spune că există ciclicitate temporală. Pagubele pe care le vedem acum sunt efectele adâncimii. Un cutremur de 6 la 100-120 de kilometri nu ar fi produs aceste pagube. Însă la 4-5 kilometri adâncime efectele sunt considerabile", a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Diaconescu, cercetător, fizician INFP.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter a avut loc miercuri dimineaţa în centrul Italiei, cel puţin şase persoane putând fi decedate, relatează Reuters online. Locuitorii au fost prinşi sub dărâmături sau au fugit în stradă.Cele mai afectate localităţi par a fi Accumoli, Amatrice, Posta şi Arquata del Tronto, a declarat pentru Reuters Luca Cari, purtător de cuvânt al serviciului naţional de pompieri.

CUTREMURUL din Italia. Primarul comunei Accumoli a spus că mai multe clădiri au fost grav avariate.

"Patru persoane sunt sub dărâmăruri, dar nu prezintă niciun semn că ar fi în viaţă. Doi părinţi şi doi copii", a declarat primarul, pentru postul de televiziune RAI.

RAI a citat poliţia anunţând că două persoane ar fi murit în comuna Pescara del Tronto. Primarul orăşelului Amatrice a anunţat daune considerabile.

CUTREMURUL din Italia. "Jumătate din oraş este distrus", a declarat pentru RAI, Sergio Pirozzi. "Sunt oameni sub dărâmături...a avut loc o alunecare de teren iar un pod s-ar putea prăbuşi".

Institutul geologic american a anunţat că un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter s-a produs în apropiere de oraşul Norcia din regiunea Umbria, la ora locală 03.36.

"A fost un cutremur foarte puternic. Patul se deplasa prin cameră cu noi pe el", a declarat Lina Mercantini, din Umbria, pentru Reuters.

CUTREMURUL din Italia. Locuitorii oraşului Roma au fost treziţi de cutremur. O replică având o magnitudine de 5,5 grade pe scara Rihter a avut loc în aceeaşi regiune la o oră după cutremurul iniţial.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici