Dacă s-ar repeta astăzi, furtuna magnetică din 1872 ar produce o catastrofă. Semnalul tras de specialişti

Alarma a fost trasă de oamenii de ştiinţă, după reexaminarea documentelor vechi, cu menţiunea că reţelele electrice şi electronice de astăzi ar fi foarte vulnerabile la repetarea acelui eveniment.

Urmărește
7812 afișări
Imaginea articolului Dacă s-ar repeta astăzi, furtuna magnetică din 1872 ar produce o catastrofă. Semnalul tras de specialişti

O echipă internaţională de fizicieni solari, geofizicieni şi istorici a analizat observaţiile şi documentele care descriu o furtună geomagnetică care a avut loc în februarie 1872.

Rezultatele studiului publicat în The Astrophysical Journal arată că un grup de pete solare de dimensiuni moderate a declanşat una dintre cele mai mari furtuni geomagnetice înregistrate vreodată, producând aurore observate chiar şi la latitudini joase, în ambele emisfere ale Pământului.

Acea furtună din 1872 a deteriorat reţelele de telegraf şi a întrerupt comunicaţiile timp de multe ore.

Dar dacă evenimentul s-ar repeta astăzi, o furtună similară ar produce daune şi disfuncţionalităţi infrastructurilor tehnologice ale societăţii moderne, în special reţelelor de distribuţie a energiei electrice de la sol, sistemelor de comunicaţii şi navigaţie, sateliţilor din spaţiu, provocând uriaşe economice.

Unul dintre cele mai interesante aspecte care reiese din studiu se referă la originea solară a furtunii, identificată în evoluţia unui grup de pete de dimensiuni modeste observate în apropierea centrului discului solar. Acel grup de pete a reuşit să declanşeze una dintre cele mai violente furtuni geomagnetice din istorie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici