Dacian Cioloş se consolează după eşecul privind “Cuminţenia Pământului”: Măcar s-a vorbit de Brâncuşi

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, se consolează după eşecul privind ”Cuminţenia Pământului”, spunând, miercuri, la Târgu-Jiu, că deşi proiectul nu s-a finalizat cu succes, se consolează că, în urma campaniei de susţinere a subscripţiei naţionale, s-a vorbit despre Constantin Brâncuşi.

Urmărește
759 afișări
Imaginea articolului Dacian Cioloş se consolează după eşecul privind “Cuminţenia Pământului”: Măcar s-a vorbit de Brâncuşi

Cioloş se consolează după eşecul privind “Cuminţenia Pământului”: Măcar s-a vorbit de Brâncuşi

Întrebat, miercuri, la Târgu-Jiu, despre eşecul privind achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia pământului", lansată de Guvenul României în 2016, preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a răspuns că demersul nu a avut succesul pe care şi l-ar fi dorit.

”Nu s-a terminat cu succesul pe care l-aş fi dorit eu, şi anume să putem achiziţiona <Cuminţenia>, dar a fost un demers care cel puţin a suscitat o dezbatere, s-a vorbit despre Brâncuşi atunci şi eu sper să ajungem cât mai repede ca societate, în situaţia în care să ştim să apreciem operele acestea şi să înţelegem că protecţia lor, apartenenţa lor pentru comunitate, pentru stat, nu e doar responsabilitatea statului. (...) Nu am strâns suma necesară, dar faptul că au fost destul de mulţi oameni care au contribuit atunci arată că există în societate un început consistent de înţelegere a importanţei patrimoniului", a declarat Dacian Cioloş, în timpul vizitei la Poarta Sărutului, în parcul central din Târgu-Jiu.

În 2016, s-au strâns peste un milion de euro de la peste 100.000 de donatori pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi. În cadrul campaniei de susţinere a subscripţiei naţionale, lansată oficial în luna mai 2016 de Guvernul Cioloş şi Ministerul Culturii, ar fi urmat să fie strânsă suma de şase milioane de euro.

Preţul pentru achiziţia operei "Cuminţenia Pământului", negociat de Ministerul Culturii din vremea Guvernului Cioloş şi actualii proprietari ai sculpturii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, era de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro, din colectă publică. În cele din urmă, tranzacţia nu a mai avut loc, iar banii urmau să fie returnaţi celor care au făcut donaţii pentru opera de artă, până la sfârşitul anului 2018, potrivit unei hotărâri de Guvern aprobate pe 23 mai.

Termenele pentru restituirea donaţiilor pentru sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, au fost prelungite cu un an, până pe 31 decembrie 2019.

Realizată în 1907, "Cuminţenia Pământului", alături de opere precum "Sărutul" şi "Rugăciunea", marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici