Dan Adamescu şi cei patru judecători de la TB acuzaţi de corupţie, în arest la domiciliu

Dan Adamescu şi cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti (TB), acuzaţi de corupţie, au fost eliberaţi din arestul preventiv, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis definitiv, vineri seară, înlocuirea măsurii cu arestul la domiciliu, potrivit unor surse judiciare.

Urmărește
565 afișări
Imaginea articolului Dan Adamescu şi cei patru judecători de la TB acuzaţi de corupţie, în arest la domiciliu

Dan Adamescu (Imagine: Liviu Adascalitei/ Mediafax Foto)

Omul de afaceri Dan Adamescu şi judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucureşti, au fost trimişi în judecată, în 24 iunie, în stare de arest, în dosarul privind intervenţii în cauze de insolvenţă.

Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, toţi de la Tribunalul Bucureşti - Secţia a VII-a civilă, acuzaţi de DNA că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată în 20 mai de Curtea de Apel Bucureşti.

Dan Adamescu a fost arestat în 6 iunie, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, omul de afaceri fiind acuzat că le-a dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.

Cei patru magistraţi de la Tribunalul Bucureşti au fost suspendaţi din funcţie de Secţia pentru judecători a CSM, în 25 iunie, după ce au fost trimişi în judecată.

În 24 iunie, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe cei patru judecători şi pe Dan Adamescu, în stare de arest, şi pe omul de afaceri Iosif Armaş, în stare de libertate, în dosarul privind intervenţii în cauze de insolvenţă.

Procurorii i-au trimis în judecată şi pe practicienii în insolvenţă Angela Monica Borza, Ilie Preda, Cristina Elena Popa (fostă Cândea) şi Emanoil Postelnicu şi Gabriel Hanganu pentru dare de mită.

Potrivit procurorilor, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii.

Magistraţii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, pentru a decide privind modalităţile de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferenţial administratori judiciari, pentru a atribui preferenţial dosare de insolvenţă sau pentru a-şi exercita influenţa pe lângă judecători de la diverse instanţe din Bucureşti şi din ţară, folosind informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător, au arătat procurorii în referatul cu propunerea de arestare.

Cazul celor patru judecători de la TB arestaţi pentru mită a declanşat "un val" de denunţuri şi autodenunţuri la DNA, au declarat pentru MEDIAFAX, în 23 mai, surse judiciare, potrivit cărora, în ultimele zile, mai mulţi practicieni în insolvenţă şi lichidatori judiciari ar fi sesizat fapte de corupţie.

DNA a anunţat la 22 mai, că omul de afaceri Dan Grigore Adamescu este urmărit penal pentru două infracţiuni de dare de mită, în dosarul celor patru judecători. Potrivit procurorilor, Adamescu ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună în dosare de insolvenţă soluţii favorabile unor firme la care omul de afaceri este acţionar.

Adamescu deţine, printre altele, compania Astra Asigurări, Unirea Shopping Center şi clubul de fotbal din Liga I Oţelul Galaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici