Dan: Direcția Generală de Protecție Internă din MAI va fi operaționalizată 100% de la 1 iunie

Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) din cadrul MAI va fi operaționalizată sută la sută de la 1 iunie, a anunțat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care a mai precizat că nu se poate compara situaţia de la DIPI cu aceea a SIPA, în condiţiile în care arhiva DIPI nu a fost distrusă.

Urmărește
4 afișări

"Acest serviciu (Direcția Generală de Protecție Internă-n.r.) va fi operaționalizat sută la sută de la 1 iunie", a declarat, duminică seară, ministrul Afacerilor Interne, la România TV.

Carmen Dan a mai spus, referitor la numirea şefului DIPI, actualmente DGPI, că acest serviciu nu trebuie tratat special.

"Nu spune nicăieri în amendament că șeful DIPI poate să fie doar personal civil. Nu este o propunere reieșită așa din neant, este o propunee discutată în comisii și analiza cred ca a ținut cont de o comparație și cu șefii altor structuri. Și șeful SRI este tot civil, dacă nu mă înșel, dar el este sprijinit în plan operativ de un specialist. În ceea ce priveşte numirea şefului DIPI, părerea ministrului de Interne este că acest serviciu nu trebuie tratat cumva special şi separat de alte direcţii generale din cadrul Ministerului. Dacă avem directori generali care funcţionează pe aceeaşi schemă în cadrul ministerului, care sunt numiţi de către ministrul de Interne, cred că la fel trebuie abordat şi acest serviciu, chiar dacă este un serviciu de protecţie internă", a mai spus Dan.

Cât privește arhiva DIPI, ministrul de Interne a declarat că aceasta nu a fost distrusă, așa cum s-a vehiculat.

"În niciun caz nu am putea să comparăm situaţia de la DIPI cu situaţia de la SIPA. Eu vă asigur că arhiva DIPI nu a plecat din instituţie şi nici nu a fost distrusă, ea are un backup într-un sistem electronic, nu vorbim de nişte dosare în formă materială neapărat. Suntem pe niște date care sunt așezate pe o OUG prin care într-adevăr acest serviciu s-a militarizat și a și rămas fără o parte din competențe. Ăsta este actul normativ, act normativ care a intrat în comisiile parlamentare și care s-a dezbătut și în Senat, a fost și votat", a spus Carmen Dan, la România Tv.

Preşedintele Kaus Iohannis a declarat, pe 18 mai, că DGPI este o instituţie militarizată şi nu poate să funcţioneze fără avizul CSAT, precizând că, "în ultimă instanţă", va ataca la CCR legea votată de Parlament.

Guvernul a decis în noiembrie desfiinţarea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi înfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă, noua structură fiind pusă sub control parlamentar.

În ceea ce priveşte competenţele, DGPI va desfăşura activităţi de informaţii, contrainformaţii şi protecţie în scopul identificării, prevenirii şi contracarării ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional şi capacitatea operaţionala a MAI. Această structură nu va mai avea competenţa de a derula activităţi informativ - operative pentru identificarea, prevenirea şi contracararea vulnerabilităţilor, factorilor de risc şi ameninţărilor în zona combaterii terorismului, cyberintelligence si criminalităţii organizate transfrontaliere, respectiv activităţilor asociate, domenii care sunt acoperite de activitatea desfăşurată de SRI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici