- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.11.2022, 09:58)
- Gabriel Pecheanu
Dan Nica anunţă o schimbare majoră pentru proiectele de energie regenerabilă
Europarlamentarul Dan Nica a declarat că, prin modificările legislative adoptate luni, implementarea proiectelor din domeniul energiilor regenerabile va fi mult mai rapidă, datorită reducerii şi, în unele cazuri, a eliminării termenelor pentru acordarea autorizaţiilor.
Urmărește
2482 afișări
Dan Nica anunţă o schimbare majoră pentru proiectele de energie regenerabilă
„Se introduce pentru instalaţiile solare sub 50 kW o procedură simplă de notificare, fără să mai fie nevoie de vreo aprobare. Reuşim, practic, o schimbare majoră, pentru că termenele actuale de implementare a proiectelor pentru energiile regenerabile merg până la şapte ani, şi asta nu doar în România, ci şi în Germania. Este o lentoare inadmisibilă, cauzată de o birocraţie excesivă, căreia îi punem capăt”, a subliniat Dan Nica.
El afirmă că în Comisia europarlamentară pentru Industrie, Energie şi Cercetare (ITRE), a obţinut un sprijin larg pentru modificarea Directivei privind energiile regenerabilele, în vederea diversificării surselor de energie în UE şi pentru accelerarea dezvoltării energiei regenerabile, pentru a înlocui combustibilii fosili în consumul casnic şi industrial.
Dan Nica a explicat că se reduc termenele-limită pentru acordarea autorizaţiilor în cazul proiectelor din zonele de accelerare a energiei din surse regenerabile şi că fiecare stat membru va stabili ce zone sunt mai potrivite pentru instalarea accelerată de instalaţii pentru producerea de energie din surse regenerabile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
„Termenul maxim de aprobare va fi de 9 luni, inclusiv pentru elementele de reţea energetică aferente acestora şi racordarea la reţea, şi de maxim 6 luni pentru creşterea capacităţii sau pentru instalaţii noi cu o capacitate electrică mai mică de 150kW, precum şi pentru racordarea acestora la reţea”, a precizat Dan Nica.
Liderul europarlamentarilor PSD a menţionat că, în afara zonelor prioritare, pentru aceleaşi tipuri de proiecte precum cele menţionate, termenele vor fi de 18 luni (faţă de cei 2 ani propuşi de Comisia Europeană), respectiv de 1 an.
„În cazul echipamentelor de energie solară în structuri artificiale, inclusiv clădiri, procesul de acordare a autorizaţiei pentru instalarea echipamentelor de energie solară, inclusiv a instalaţiilor solare integrate în clădiri, în structuri artificiale existente sau viitoare, cu excluderea suprafeţelor de apă artificială, aprobarea proiectului va trebui să fie făcută în maxim 3 luni şi se introduce, pentru instalaţiile solare sub 50 kW, o procedură simplă de notificare. De asemenea, cerinţele pentru construcţii în vigoare urmează să fie eliminate. Instalaţia de energie solară integrată în clădiri va fi scutită de evaluarea impactului asupra mediului”, a detaliat Dan Nica.
O altă noutate va fi termenul de verificarea a cererilor, de către autorităţile publice, de 30 de zile de la data depunerii cererilor pentru instalaţii noi de energie regenerabilă, cu excepţia cererilor pentru instalaţii cu o capacitate electrică mai mică de 150 kW. Pentru astfel de instalaţii şi pentru noi aplicaţii de realimentare a centralelor, faza de verificare se va finaliza în termen de 15 zile.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:35
-
astăzi, 11:30
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România