- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dan Nica: Voi discuta cu ministrul italian de interne despre situaţia românilor din Italia
Situaţia românilor din Italia va fi discutată în zilele următoare de ministrul român de Interne şi de omologul său italian, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Galaţi, ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica.
Dan Nica: Voi discuta cu ministrul italian de interne despre situaţia românilor din Italia (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
"Voi avea o discuţie cu domnul ministru de interne al Italiei la Consiliul General de la Bruxelles în zilele următoare, când voi fi şi eu prezent, şi vom discuta foarte multe lucruri despre modalitate în care pe de o parte trebuie să respectăm cetăţenii români care respectă legea, nu au niciun fel de problemă că sunt în Italia, şi să vedem ce măsuri luăm cu cei care încalcă legea", a spus Dan Nica.
Întrebat dacă intenţionează să crească şi nivelul de colaborare între poliţia română şi cea din Italia, Dan Nica spus doar că "orice declaraţie pe acest subiect va fi anunţată public".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Patru europarlamentari PSD au interpelat, vineri, Comisia Europeană privind măsurile luate de aceasta legat de acţiunile xenofobe şi discriminatorii la adresa românilor din Italia.
Europarlamentarii PSD Daciana Sârbu, Ioan Mircea Paşcu, Corina Creţu şi Alin Antochi au adresat vineri o întrebare scrisă Comisiei Europene privind măsurile luate de aceasta în ceea ce priveşte acţiunile xenofobe şi discriminatorii la adresa românilor din Italia.
Parlamentarii europeni solicită Executivului comunitar să prezinte concluziile evaluării, de către executivul comunitar, a situaţiei românilor din Italia, precum şi măsurile avute în vedere de CE pentru împiedicarea discriminării românilor. Totodată ei au cerut CE să specifice măsurile avute în vedere pentru respectarea, de către autorităţile italiene, a normelor Directivei 2004/38/CE şi a principiilor articolului 6 din Tratatul Uniunii Europene.
"În ultima vreme, în Italia au avut loc o serie de acţiuni xenofobe şi de stigmatizare împotriva românilor rezidenţi în această ţară, pe fondul unor infracţiuni comise de cetăţeni români. Situaţia devine din ce în ce mai îngrijorătoare şi din cauza amplificării acesteia de către mass-media italiană, care nu ezită să pună pe prima pagină orice articol destinat denigrării cetăţenilor români rezidenţi în peninsulă", se menţionează în textul întrebării.
"De asemenea, o serie de personalităţi politice au făcut declaraţii ofensatoare nu doar la adresa românilor care au comis infracţiuni, ci la adresa tuturor cetăţenilor români din Italia, dând impresia că de fapt în limba italiană termenul de «român» este echivalent cu cel de «infractor». Situaţia pare să scape de sub control în contextul în care copiii români sunt agresaţi şi discriminaţi în şcolile italiene, iar cetăţenii români şi bunurile acestora sunt supuşi violenţelor şi distrugerilor din partea membrilor extremei drepte italiene «Forza Nuova»", se arată în mesajul europarlamentarilor.
Semnatarii atrag atenţia că, din datele puse la dispoziţie de Oficiul Naţional de Antidiscriminare Rasială (UNAR - Ufficio Nazionale Antidiscriminatione Razziale), rezultă faptul că, din totalul est-europenilor care au înaintat plângeri, românii sunt pe primul loc, reprezentând 45,8% din total, urmaţi de albanezi, cu 16,7% şi de polonezi cu 9,7%.
"Recent, autorităţile italiene au propus un act legislativ prin care medicii sunt obligaţi sa renunţe la secretul profesional pentru a putea denunţa pe cei care nu au permis de şedere in Italia, fapt ce ar putea contraveni articolului 6 din Tratatul UE, privitor la respectarea drepturilor omului si libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor comunitari", semnalează deputaţii europeni.
"Aceste evenimente sunt fără precedent, iar aceste acţiuni xenofobe generează tensiuni diplomatice între două state membre, Italia şi România", se arată în motivarea scrisorii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO