Dan Voinea: În dosarul Revoluţiei nu s-a făcut nimic în ultimii patru ani

Dosarul în care sunt cercetate evenimentele din decembrie 1989 din România a fost din nou conexat, Secţia Parchetelor Militare a Parchetului instanţei supreme declinându-şi, în aprilie, competenţa către Secţia civilă, gen.(r) Dan Voinea acuzând că, din 2007, în dosar nu s-au mai făcut cercetări.

Urmărește
32 afișări

Fostul procuror militar Dan Voinea, general în rezervă, a participat, marţi, la o conferinţă de presă organizată de preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş. Cei doi au prezentat o adresă transmisă asociaţiei conduse de Mărieş de către Secţia Parchetelor Militare din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie conform căreia, în 18 aprilie, procurorii militari şi-au declinat competenţa în instrumentarea dosarului Revoluţiei din 1989 către colegii lor "civili".

În opinia lui Mărieş şi a lui Voinea (magistratul militar care a coordonat ancheta în dosarele revoluţiei, fostul şef al SPM, pensionat între timp-n.r.), din 2007, de când dosarul "i-a fost luat" celui din urmă, investigaţia a stagnat.

"Cei de la Secţia Parchetelor Militare nu au făcut nimic în dosar. Şi-au luat salariile şi şi-au bătut joc de victime, periind dosarul. Din 2007 şi până acum au făcut trei volume, din care un volum şi jumătate reprezintă copii ale actelor făcute anterior de Voinea, iar restul rezoluţii de scoatere de sub urmărire penală", a spus Mărieş, care a ţinut să precizeze că, din 2005 şi până în 2007, cât timp dosarul a fost instrumentat de procurorul Dan Voinea, au fost făcute mai multe de un milion de pagini.

La rândul său, fostul procuror militar Dan Voinea a constatat că "de 21 de ani s-a minţit şi se minte" în legătură cu dosarul Revoluţiei.

"Asistăm de 21 de ani la un refuz de a clarifica faptele din acele zile, de a clarifica masacrul care face obiectul acestui dosar. Există încă o ură viscerală împotriva celor care au schimbat regimul comunist", a spus Dan Voinea.

Fostul procuror militar a afirmat că, dacă în 2007 nu i-ar fi fost luat dosarul, ar mai fi avut nevoie de "cel mult un an" pentru a finaliza cercetările şi a-l putea trimite în instanţă.

"Mai aveam de lămurit ce s-a întâmplat la Bucureşti, la Craiova, la Arad, Oradea, Lugoj şi cam atât. În rest lămurisem lucrurile, pe principiul pe care vi l-am mai spus: am plecat de la victimă şi am identificat făptuitorul", a spus generalul în rezervă Dan Voinea, afirmând şi el că, din 2007, în acest dosar "nu s-a mai făcut nimic".

Voinea s-a declarat pesimist în privinţa rezolvării acestui caz.

"Nu mă aştept la o soluţie favorabilă victimelor. Sunt convins că în acest dosar nu se va merge mai departe decât unde l-am lăsat eu. Toţi se tem pentru că cei care sunt vizaţi se afllă încă în funcţii-cheie în stat", a mai spus Voinea.

Alături de Mărieş, Voinea a criticat şi faptul că procurorii care instrumentează acest dosar "aşteaptă să intervină prescripţia" pentru acele fapte. Fostul procuror militar a afirmat însă că, în opinia sa, faptele petrecute înn decembrie 1989 sunt imprescriptibile.

"Se vorbeşte despre prescripţie, însă este greşit. Faptele de-acolo sunt imprescriptibile, pentru că este vorba de infracţiuni contra păcii şi omenirii, iar acestea nu se prescriu. Se încearcă însă o altă încadrare juridică a faptelor, mergându-se pe infracţiuni de drept comun, care, într-adevăr, se prescriu, însă aici nu se poate face aşa ceva pentru că este clar că vorbim de infracţiuni imprescriptibile", a spus Voinea.

Întrebat dacă, în cazul unei prescripţii, cei interesaţi ar putea ataca deciziile şi cere, în schimb, modificarea încadrării juridice a faptelor, din cele "de drept comun" în cele contra păcii şi omenirii de care vorbea Dan Voinea, Mărieş s-a declarat sceptic, spunând că un astfel de demers "are şanse minime" în instanţele româneşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici