Dana Gîrbovan: Prin desfiinţarea SIIJ se doreşte, din nou, controlul asupra justiţiei

Judecătorul Dana Gîrbovan precizează că prin desfiinţarea SIIJ se doreşte controlul asupra justiţiei şi revenirea la vechile practici de presiune asupra magistraţilor, această structură de parchet fiind singura aflată în afara controlului politic.

Urmărește
1319 afișări
Imaginea articolului Dana Gîrbovan: Prin desfiinţarea SIIJ se doreşte, din nou, controlul asupra justiţiei

Dana Gîrbovan: Prin desfiinţarea SIIJ se doreşte, din nou, controlul asupra justiţiei

„Prin desfiinţarea SIIJ se doreşte, din nou, controlul asupra justiţiei. Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) este singura structura de parchet complet în afară controlului politic. Acesta e motivul pentru care politicul doreşte cu ardoare desfiinţarea sa. Şefii PICCJ, ai DNA şi ai DIICOT, precum şi şefii de secţie ai acestora, unde se vor întoarce dosarele cu magistraţi dacă SIIJ va fi desfiinţată, sunt numiţi politic, de către Preşedintele României la propunerea Ministrului Justiţiei”, a scris judecătorul Dana Gîrbovan pe Facebook.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) mai precizează că este inadmisibil că se ignoră motivul principal pentru care SIIJ a fost creată: modul în care dosarele cu magistraţi erau instrumentate „devenise o presiune reală asupra judecătorilor”.

„Este deja de notorietate că în repetate rânduri procurori DNA au anchetat judecători pentru că nu au fost de acord cu soluţiile pronunţate, că au încălcat secretul deliberarii judecătorilor, că au deschis din oficiu dosare judecătorilor şi le-au ţinut deschise cu anii. În fostul CSM, de exemplu, aproape toţi membrii aveau dosare la DNA. Raportul Inspecţiei Judiciare - şi el ignorat, în ciuda faptului că a fost validat de Plenul CSM - este dovadă clară în acest sens. Este inadmisibil că nu se discuta despre motivele pentru care o parte importantă a judecătorilor au susţinut înfiinţarea SIIJ, iar explicaţia nu poate fi decât una singură: se doreşte revenirea la vechile practici de presiune asupra judecătorilor şi, implicit, de control asupra justiţiei”, mai spune magistratul.

Memorandumul elaborat de Ministerul justiţiei ignoră opiniile exprimate de judecătorii Înaltei Curţi de Casatiei şi Justiţiei, ai Curţii de Apel Bucureşti sau ai altor curţi de apel din ţară, dar prezintă trunchiat şi, punctual, chiar eronat poziţia Comisiei de la Veneţia cu privire la SIIJ, mai atrage atenţia şefa UNJR.

Ludovic Orban a declarat, vineri, că propunerea făcută de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluţia desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), este una corectă. Măsură se află şi în programul de guvernare, a punctat premierul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
unjr,
gîrbovan,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici