Dandea:Pactul Euro Plus, la care a aderat şi România fără a fi obligată, dezavantaj pentru salariaţi

Pactul Euro Plus, dacă va fi adoptat de Parlamentul European în forma aprobată de Consiliul European, va aduce mari dezavantaje pe piaţa muncii din România, ţara noastră aderând la acest pact fără a fi obligată, a declarat, joi, vicepreşedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea.

Urmărește
21 afișări

Dandea a precizat că acest pact va afecta condiţiile de muncă din trei motive majore, respectiv propunerile de scădere drastică a cheltuielilor publice, de reformă privind cheltuielile pentru sistemul de securitate socială care ar duce la diminuarea pensiilor pentru viitoarele generaţii şi de reducere a taxelor şi impozitelor, mai ales a celor plătite de marile companii.

Potrivit vicepreşedintelui "Cartel Alfa", propunerea Consiliului European de scădere drastică a cheltuielilor publice, astfel ca salariile să nu mai fie indexate cu rata inflaţiei, creşterea lor urmând a se baza doar pe creşterea productivităţii.

"Un salariat german de la o fabrică de automobile din Frankfurt nu va avea niciodataă aceeaşi competitivitate cu un chinez de la aceeaşi fabrică de automobile din Beijing, unde salariul mediu este sub 300 de euro, iar la Frankfurt este de 5.000 de euro, produsele finale fiind de calitate apropiată. Evident, salariatul european are un nivel de competitivitate redus din cauza costurilor", a explicat Dandea. Astfel, Pactul Euro Plus urmăreşte scăderea salariilor din Europa, potrivit liderului sindical.

Un alt dezavantaj al pactului se referă la reformarea rapidă a sistemului de securitate socială, în special a celui referitor la pensii, care reprezintă o mare parte din PIB-ul oricărei ţări, în România fiind vorba de aproximativ opt procente, respectiv 10 miliarde de euro pe an.

Consiliul European propune o reformă rapidă pe două componente, respectiv creşterea vârstei de pensionare, eliminarea pensionării anticipate şi diminuarea pensiilor pentru viitoarele generaţii de pensionari. "Viitoarele generaţii de pensionari vor coborî sub pragul de sărăcie", a subliniat Dandea.

În al treilea rând, pactul este dezavantajos din punct de vedere al iniţiativei privind reformarea puternică a sistemului fiscal, prin reducerea taxelor şi impozitelor, în ideea ca nivelul de presiune pe companiile mari europene să scadă, ceea ce înseamnă ca taxele şi impozitele plătite de ele vor scădea, fiind astfel încurajată diminuarea resurselor statelor, de reducere bucurându-se în mod special sistemul financiar-bancar, a precizat Dandea.

Liderul sindical afirmă că acest lucru este "o mare greşeală". "Vom lupta împotriva acestei idei care va duce la creşterea numărului săracilor cu aceeaşi viteză cu care va creşte numărul milionarilor în euro sau lire sterline", explică Dandea.

Sindicaliştii din toată Europa şi cei din România spun că acest Pact Euro Plus care propune reducerea cheltuielilor prin tăierea unidirecţională a taxelor şi impozitelor şi prin scăderea veniturilor salariaţilor este "total greşită".

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, la 25 martie, la Bruxelles, că România a aderat la pactul pentru Euro+, denumit anterior pactul pentru competitivitate, el apreciind că obiectivele acestuia confirmă că "nu s-a greşit în abordarea politicilor" adoptate de Guvernul României.

"O decizie importantă care s-a luat azi a fost crearea pactului pentru Euro+. Până la acest Consiliu European, se numea pactul pentru competitivitate. Au fost şase state din afară (a zonei euro - n.r.), printre care România, care au dorit să facă parte din pactul pentru competivitate, s-a adoptat denumirea de pactul pentru Euro+", anunţa Traian Băsescu.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, România a anunţat asocierea la pact, alături de alte state din afara zonei euro - Bulgaria, Danemarca, Letonia, Lituania şi Polonia. Măsurile prevăzute de pact vor fi preluate de statele membre în Programele Naţionale de Reformă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici