Dandea:Problemele fiscale, cele mai grave, dar nu sunt incluse în Acord, e mai simplu să tai salarii
Preşedintele executiv al Cartel Alfa, Petru Dandea, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că FMI nu presează Guvernul să pună în practică un plan serios de combatere a evaziunii fiscale pentru a echilibra bugetul şi recurge la metoda cea mai simplă, să taie veniturile.
Petru Dandea susţine că problemele cele mai grave ale României sunt cele de pe zona fiscală, iar acestea nu sunt prinse în Acordul cu FMI.
"În scrisoarea din februaruie - martie 2010 a fost inclus formal un plan de combatere a evaziunii fiscale, dar cu o sumă insignifiantă de 200 de milioane de euro, în timp ce potrivit raportului Ministerului de Finanţe, la evaluarea economiei subterane erau valori de zeci de miliarde de euro. Deci 200 de milioane de euro reprezintă praful de pe tobă", a susţinut preşedintele executiv al Cartel Alfa.
Potrivit lui Dandea este nevoie de măsuri efective de combatere a evaziunii. "Nu trebuie să ne mai facem că luptăm împotriva acestui fenomen", a spus acesta.
Guvernul s-a angajat în faţa FMI că va continua şi anul viitor politica de restrângere a cheltuielilor, inclusiv cu salarii şi prime, pentru un deficit de 3%, şi că sistemul alocaţiilor de încălzire va fi schimbat până la finele lunii iulie, urmând să fie acordate doar persoanelor cu venituri reduse
Prin revizuirea modului de acordare a alocaţiilor de încălzire, economiile la buget vor creşte semnificativ, estimează Guvernul în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul evaluării din ianuarie-februarie, obţinută de MEDIAFAX.
"Până la sfârşitul lunii iulie, vom îmbunătăţi legislaţia pentru ca alocaţiile de încălzire să fie direcţionate către cei mai vulnerabili membri ai societăţii, generând în acelaşi timp economii semnificative la buget", se arată în document.
Executivul îşi prezintă totodată intenţia de a atinge anul viitor o ţintă de deficit de 3% din PIB şi arată că acest plan presupune continuarea politicii de restrângere a cheltuielilor, inclusiv a celor legate de salarii şi bonusuri.
În document este menţinut şi un angajament apărut şi în scrisorile anterioare convenite cu FMI, respectiv de a limita modificările "ad hoc" asupta sistemului de taxe, pentru a asigura predictibilitate şi stabilitate în mediul de afaceri.
O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale s-a aflat în România, în intervalul 25 ianuarie-8 februarie, pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care a fost analizat nivelul de îndeplinire a obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi negociate condiţiile pentru încheierea unui nou acord, de tip preventiv.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO