Daniel Funeriu, despre testarea pentru Covid-19 în România: Prostia şi şpaga au dus la numărul mic de testări pentru coronavirus

Publicat: 17 04. 2020, 11:50
Actualizat: 11 05. 2020, 13:58

This browser does not support the video element.

De la începutul crizei COVID 19, România a făcut aproape 80.000 de teste, puţin dacă este să te uiţi la statele din vestul Europei care testează atât în câteva zile. Te vei întreba de ce. Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu îţi explică.

„Spus pe scurt, prostia pentru că de ani de zile, cercetarea finanţată este nu doar subfinanţată şi banii merg unde nu trebuie. Altfel spus nu avem personal capabil să opereze instrumente de înaltă calitate”, spune Daniel P. Funeriu, fost ministru al Educaţiei şi cercetător.

Pe lângă lipsa pregătirii nu a existat nici motivaţie. Salariile angajaţilor din laborator nu au fost mărite odată cu salariile medicilor.

„Şpaga, al doilea element despre care vorbeam. Lipsa instrumentelor. Este fals să spui că în România nu se dau suficient de mulţi bani, doar că banii merg prin reţelele unor moguli din sănătate”, mai explică acesta. 

Impactul pandemiei putea fi diminuat, spune fostul ministru.  

„Ştiţi că la un moment era penurie de teste, de kituri, se vorbea tot timpul, la nivel European. Astea nu sunt tocmai uşoare, nu se fac în bucătărie la tine. Astea cer un anumit nivel. Aceste teste trebuiau pregătite din ianuarie, toată Europa trebuia să se pregătească pentru acest lucru, nu s-a făcut”, adaugă fostul ministru.

Daniel Funeriu este autor al mai multor publicaţii stiinţifice în reviste importante, ca Nature Biotechnology, în domeniul detecţiei activităţii proteinelor.