Daniel Ionaşcu, avocatul familiei Gigină: Judecătoria Sectorului 1 a trimis dosarul morţii poliţistului Gigină Tribunalului Bucureşti

Dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină a fost trimis de judecătorul de cameră preliminară din Judecătoria Sectorului 1 către Tribunalul Bucureşti, magistratul motivând că această cauză nu ţine de competenţa lui , a anunţat avocatul familiei Gigină, Daniel Ionaşcu.

Urmărește
552 afișări
Imaginea articolului Daniel Ionaşcu, avocatul familiei Gigină: Judecătoria Sectorului 1 a trimis dosarul morţii poliţistului Gigină Tribunalului Bucureşti

Daniel Ionaşcu, avocatul familiei Gigină: Judecătoria Sectorului 1 a trimis dosarul morţii poliţistului Gigină Tribunalului Bucureşti

,,În dramaticul caz Gigină, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis cauza spre competenta soluţionare instanţei Judecătoriei Sectorului 1. Judecătorul de cameră preliminară are înainte de orice altă judecată obligaţia legală de a-şi verifica competenţa. Prin urmare, asta s-a întâmplat. Judecătorul de cameră preliminară, care a primit dosarul, în mod evident verificându-şi competenţa, a considerat că nu este competent să judece această cauză. Motiv pentru care, apreciază domnia sa, că ar fi competent Tribunalul Bucureşti pentru faptul că cercetarea penală este făcută de Direcţia Naţională Anticorupţie. Potrivit unui text din Codul Penal, atunci când Direcţia Naţională Anticorupţie face cercetarea penală, dacă nu e competentă Înalta Curte în cazul nostru, ar fi competent Tribunalul ", a declarat avocatul Daniel Ionaşcu la ieşirea din Judecătoria Sectorului 1.

Avocatul a mai spus că a solicitat, pe de altă parte, trimiterea dosarului înapoi către Înalta Curte, motivând că la un moment dat a făcut o cerere pentru urgentarea lucrărilor în această cauză, iar atunci când se face o cerere pentru urgentarea unui dosar, se depune la instanţa competentă să judece în primă instanţă, adică la judecătorul de drepturi şi libertăţi competent să judece în primă instanţă.

"Acolo nu doar că nu s-a ridicat excepţia vreodată a necompetenţei, dar s-a şi soluţionat favorabil nouă, prin admitere cererea. Este adevărat că au fost nişte infracţiuni de abuz în serviciu scoase", a completat apărătorul.

Daniel Ionaşcu a mai declarat că nu îl acuză în mod direct pe Gabriel Oprea pentru moartea poliţistului, subliniind că nu este partizanul părţii opuse din dosar.

,,Să nu fiu înţeles greşit acum că antamez vinovăţia cuiva din dosar acum şi în special a domnului Gabriel Oprea. Nu are nimeni voie la acest drept să spună că e vinovat sau e nevinovat în dosar, mai mult, de la vlădică până la opincă, toţi trebuie să spună că e nevinovat, nimeni din acest dosar, pentru că aşa ne spune nouă principiul de drept, până când un om nu este condamnat definitiv este considerat nevinovat. De multe ori la noi n-a fost foarte clar acest lucru şi punctez, nu că eu fac acum pledoarie pentru cineva care mi-e opozant în cauză, ci pentru faptul că calitatea supremă a unui avocat este aceea de a fi atât de drept pe cât poate el cu conştiinţa lui", a completat Ionaşcu.

Un alt motiv pentru care avocatul familiei Gigină a solicitat judecarea dosarului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ţine de funcţia de demnitar pe care Gabriel Oprea a avut-o la momentul accidentului în care a murit Bogdan Gigină.

,,Dacă textul de lege îmi spune că atunci când un om, trimis în judecată, la momentul la care s-a săvârşit fapta, vinovat sau nu, era demnitar, se judecă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, chiar dacă se schimbă calitatea lui după aceea. Nu uit că la un moment sat DNA a cerut Parlamentului să-şi dea acordul pentru ca domnul Gabriel Oprea să poată să fie cercetat şi a făcut opozanţă. Nu uit că a ieşit lumea în stradă, iar domnul Gabriel Oprea, în mod corect, şi-a dat demisia ca să pună la dispoziţia organelor de cercetare. Şi dacă atunci era demnitar şi s-a schimbat calitatea şi articolul spune foarte limpede că demnitar fiind, chiar dacă-şi pierde calitatea între timp, se judecă de Inalta Curte", a mai declarat avocatul.

Daniel Ionaşcu a mai spus că nu crede în existenţa unui conflict negativ de competenţă, dat fiind că dreptatea ar trebui să fie aceeaşi pentru fiecare instituţie ,, Ce e drept e drept şi pentru judecătorul de la Judecătoria Sectorului 1 şi pentru judecătorul de la Înalta Curte. Dacă nu se poate crea un conflict negativ de competenţă ca tot Înalta Curte să judece, înseamnă că este o chestiune pe care trebuie să o reglementăm".

În luna mai, fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a fost trimis în judecată în dosarul în care este cercetat pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină. Alături de el a fost trimis şi administratorul firmei care executa lucrările, precum şi societatea. În această cauză procurorii îl acuză pe Gabriel Oprea de ucidere din culpă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici