Daniel Kinyanjui şi Loice Chemnung, atleţi de elită din Kenya, s-au impus la Braşov Running Festival

  • Daniel Kinyanjui a terminat cursa cu timpul 27:08, în timp ce Loice Chemnung s-a impus cu 30:13;
  • Atletul francez Romain Mornet şi atleta Gabija Galvydyte, din Lituania, au câştigat, sâmbătă, cursa European Road Mile;
  • Drago Luca Pop şi Stella Rutto sunt câştigătorii Campionatului Naţional de Seniori pe 10K, desfăşurat în cadrul aceluiaşi eveniment;
  • Peste 1.500 de alergători amatori au luat startul la cursele open de 5K şi 10K şi cursele copiilor;
  • Peste 20.000 de spectatori au asistat în cele două zile, la curse şi concerte;
  • Aproape 100 de atleţi de elită din 15 ţări au concurat la cursele tRUNsylvania Internationalţ ţ 10K şi European Road Mile;
  • Premiile totale au depăşit 50.000 de Euro;
Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Daniel Kinyanjui şi Loice Chemnung, atleţi de elită din Kenya, s-au impus la Braşov Running Festival

Daniel Kinyanjui şi Loice Chemnung, atleţi de elită din Kenya, s-au impus la Braşov Running Festival

Cursa vedetă tRUNsylvania International 10K, parte din Braşov Running Festival - singura competiţie de atletism din S-E Europei certificată World Athletics Elite Label, a adus, în weekend-ul 21-22 septembrie, victorii pentru duo-ul kenyan format din Daniel Kinyanjui şi Loice Chemnung, aceştia impunându-se cu timpi de 27:08, respectiv 30:13. De asemenea, Stella Rutto, atletă naturalizată în România, şi Dragoş Luca Pop au câştigat Campionatul Naţional de 10K, găzduit de aceeaşi competiţie.
*În acest moment, rezultatele înregistrate la Braşov Running Festival clasează tRUNsylvania International 10K a 4-a cea mai valoroasă cursă de alergare pe şosea din lume, în clasamentul World Athletics Competition Ranking.

Peste 1.500 de alergători din România, dar şi din străinătate, au participat la cea de-a 4-a ediţie Braşov Running Festival, în timp ce peste 20.000 de spectatori s-au bucurat de atmosfera competiţiei, de cursele şi concertele din cadrul festivalului. În plus, aproximativ 100 de atleţi profesionişti şi de elită au concurat la cursele tRUNsylvania International 10K şi European Road Mile, venind din ţări precum Kenya, Etiopia, Maroc, Norvegia, Suedia, Kazahstan, Elveţia, Belgia, Franţa, Marea Britanie, Ungaria, Lituania, Turcia, Bulgaria.

„Cred că am reuşit să confirmăm şi anul acesta că putem organiza în România o competiţie de top, asupra căreia să fie aţintiţi ochii întregii lumi. Am reuşit să creăm la Braşov o atmosferă demnă de competiţii etalon din marile capitale ale lumii.

Am avut toate ingredientele: super atleţi de elită, spectatori fantastici, o mulţime de alergători amatori şi copii, o echipă de organizare extraordinară şi voluntari super inimoşi. Rezultatele înregistrate la Braşov ne clasează, în acest moment, a patra cea mai valoroasă cursă de alergare pe şosea din lume, în clasamentul World Athletics Competition Ranking.

E o realizare uşor copleşitoare pentru o competiţie aflată la doar a patra ediţie”, a declarat Daniel Santa, directorul Braşov Running Festival.

După ce în 2022 a terminat al doilea, iar în 2023 şi-a adjudecat victoria, favoritul cursei, Weldon Langat din Kenya, a fost nevoit să se mulţumească, anul acesta, cu locul 3, la capătul unui finiş electrizant, în care mai puţin de o secundă i-a despărţit pe primii trei concurenţi. Locul secund a fost ocupat de Hicham Amghar, din Maroc, iar victoria i-a revenit, surprinzător, lui Daniel Kinyanjui, un alt sportiv din Kenya aflat la debutul carierei sale pe această distanţă.

„A fost cea mai bună zi din viaţa mea. Antrenamentele pe care le-am realizat în ultima perioadă în Kenya au mers bine, dar tot nu ştiam la ce să mă aştept, deoarece a fost şi prima mea cursă în Europa. Totuşi, ştiam că voiam să alerg mai repede decât în antrenamente. Ritmul la 5 km (13:38, ceea ce făcea ca îmbunătăţirea recordului traseului din 2022, de 26:51, deţinut de Nicolas Kipkorir, să pară puţin probabilă) era ritmul pe care îl doream şi m-am simţit foarte confortabil.

Cred că aş fi fost mulţumit chiar şi cu un ritm de 13:20. Am testat puţin reacţia concurenţilor la 7km, dar la 8 km am decis să atac pentru că nu eram sigur dacă sprintul meu final era la fel de puternic ca al celorlalţi, aşa că am decis să fiu curajos şi să preiau conducerea”, a declarat Daniel Kinyanjui.

În spatele lui Kinyanjui, atletul Hicham Amghar a alergat şi el cursa vieţii sale, stabilind un record personal de 27:09 şi devansându-l cu doar câteva sutimi de secundă pe Weldon Langat, campionul en-titre.

Nu mai puţin de nouă sportivi de elită, din primii 10, şi-au stabilit recorduri personale, toţi încheind cursa sub 27:40, în timp ce Maxime Chaumeton, din Africa de Sud, a stabilit un record naţional al ţării sale cu 27:36, clasându-se pe locul 9.
Rezultate excelente s-au înregistrat şi în cadrul cursei European Road Mile, câştigată, sâmbătă, de atletul francez Romain Mornet şi atleta Gabija Galvydyte, din Lituania.

În cadrul Campionatului Naţional de Seniori pe 10Km, desfăşurat în cadrul Braşov Running Festival, victoria i-a revenit tânărului Dragoş Luca Pop, la masculin (29:43) – timp ce reprezintă şi un nou record naţional de juniori.  Stella Rutto s-a impus la feminin (33:17). Podiumul naţional masculin a fost completat de Nicolae Soare (30:27) şi de triatlonistul Carol Popa (30:39), iar cel feminin de Liliana Maria Dragomir (35:30), respectiv Mădălina Elena Sîrbu (35:43).

Peste 1.500 de alergători s-au înscris în competiţia de la Braşov, care a programat curse de 5K şi 10K, atât pentru atleţii de elită, cât şi amatori, precum şi curse de 3km, 800 şi 1200 de metri pentru copii, cu o participare numeroasă, comparabilă cu oricare dintre ediţiile anterioare. Cursele pentru copii au beneficiat şi anul acesta de cronometraj electronic.

Competiţia s-a bucurat de live streaming la nivel global, prin platforma World Athletics Inside Track, şi în Marea Britanie prin Athletics Weekly, dar şi de transmisiune TV la nivel naţional, în direct pe posturile Kanal D2 şi TVR Sport. Transmisiunea internaţională a fost comentată, pentru al doilea an consecutiv, de Tim Hutchings, cel mai reputat comentator de atletism din lume, alături de fosta recordmenă mondială la maraton, Paula Radcliffe, invitatul special al competiţiei.

Următoarea ediţie a Braşov Running Festival este programată pentru 4-5 octombrie 2025, iar înscrierile se realizează pe site: https://www.brasovrun.ro/.

Rezultatele curselor 10K Elite, European Road Mile, 10K Open, 5K Open, 3Km, 1200m şi 800m pot fi accesate pe site-ul oficial: https://brasovrun.depar.hr/2024/.
 


Evenimentul a fost transmis live la nivel global, prin platforma World Athletics Inside Track, 
i în Marea Britanie prin Athletics Weeklyş , comentariul fiind asigurat de duo-ul vedetă de la 
BBC - Tim Hutchings  i Paula Radcliffe;ş

Cursele de 10K au fost televizate în direct, la Kanal D2  i TVR Sport;ş

Superstarurile atletismului - Paula Radcliffe, Constantina Di ă  i Joan Chelimo - au fostţ ş 
ambasadoarele oficiale ale competi iei;ţ
Bra ov, 24 septembrie 2024ş
Cursa vedetă tRUNsylvania International 10K, parte din Bra ov Running Festival -ş 
singura competi ie de atletism din S-E Europei certificată World Athletics Elite Label,ţ 
a adus, în weekend-ul 21-22 septembrie, victorii pentru duo-ul kenyan format din 
Daniel   Kinyanjui   i   Loice   Chemnungş ,   ace tia   impunându-se   cu   timpi   de   27:08,ş 
respectiv 30:13. De asemenea, Stella Rutto, atletă naturalizată în România,  i Dragoş ş
Luca Pop au câ tigat Campionatul Na ional de 10K, găzduit de aceea i competi ie. ş ţ ş ţ
*În   acest   moment,   rezultatele   înregistrate   la   Bra ov   Running   Festival   claseazăş 
tRUNsylvania International 10K a 4-a cea mai valoroasă cursă de alergare pe  oseaş 
din lume, în clasamentul World Athletics Competition Ranking.
Peste 1.500 de alergători din România, dar  i din străinătate, au participat la cea de-a 4-aş 
edi ie Bra ov Running Festival, în timp ce peste 20.000 de spectatori s-au bucurat de atmosferaţ ş 
competi iei, de cursele  i concertele din cadrul festivalului. În plus, aproximativ 100 de atle iţ ş ţ 
profesioni ti  i de elită au concurat la cursele tRUNsylvania International 10K  i European Roadş ş ş 
Mile,   venind   din  ări   precum  ţ Kenya,   Etiopia,   Maroc, Norvegia,   Suedia,   Kazahstan, Elve ia,ţ 
Belgia, Fran a, Marea Britanie, Ungaria, Lituania, Turcia, Bulgaria.ţ
„Cred că am reu it să confirmăm  i anul acesta că putem organiza în România o competi ie deş ş ţ 
top, asupra căreia să fie a inti i ochii întregii lumi. Am reu it să creăm la Bra ov o atmosferăţ ţ ş ş 
demnă de competi ii etalon din marile capitale ale lumii. Am avut toate ingredientele: superţ 
atle i de elită,   spectatori   fantastici,   o   mul ime de alergători amatori  i   copii,   o   echipă  deţ ţ ş 
organizare   extraordinară   i   voluntari   super   inimo i.   Rezultatele   înregistrate   la   Bra ov   neş ş ş 
clasează, în acest moment, a patra cea mai valoroasă cursă de alergare pe  osea din lume, înş 
clasamentul World  Athletics   Competition Ranking. E   o  realizare u or  cople itoare   pentru  oş ş 
competi ie   aflată   la   doar   a   patra   edi ie”,ţ ţ   a   declarat   Daniel   Santa,   directorul   Bra ovş 
Running Festival.
După  ce în 2022 a terminat al doilea, iar  în  2023  i-a adjudecat victoria, favoritul cursei,ş 
Weldon Langat din Kenya, a fost nevoit să se mul umească, anul acesta, cu locul 3, la capătulţ 
unui fini  electrizant, în care mai pu in de o secundă i-a despăr it pe primii trei concuren i.ş ţ ţ ţ  Locul
secund a fost ocupat de Hicham Amghar, din Maroc, iar victoria i-a revenit, surprinzător, lui
Daniel Kinyanjui, un alt sportiv din Kenya aflat la debutul carierei sale pe această distan ă.ţ
„A fost cea mai bună zi din via a mea. Antrenamentele pe care le-am realizat în ultima perioadăţ 
în Kenya au mers bine, dar tot nu  tiam la ce să mă a tept, deoarece a fost  i prima mea cursăş ş ş 
în Europa. Totu i,  tiam că voiam să alerg mai repede decât în antrenamente. Ritmul la 5 kmş ş 
(13:38, ceea ce făcea ca îmbunătă irea recordului traseului din 2022, de 26:51, de inut deţ ţ 
Nicolas Kipkorir, să pară pu in probabilă) era ritmul pe care îl doream  i m-am sim it foarteţ ş ţ 
confortabil.
Cred că a  fi fost mul umit chiar  i cu un ritm de 13:20. Am testat pu in reac ia concuren ilor laş ţ ş ţ ţ ţ 
7km, dar la 8 km am decis să atac pentru că nu eram sigur dacă sprintul meu final era la fel de 
puternic ca al celorlal i, a a că am decis să fiu curajos  i să preiau conducerea”, a declaratţ ş ş 
Daniel Kinyanjui.
În spatele lui Kinyanjui, atletul Hicham Amghar a alergat  i el cursa vie ii sale, stabilind unş ţ 
record personal de 27:09  i devansându-l cu doar câteva sutimi de secundă pe Weldon Langat,ş 
campionul en-titre.
Nu mai pu in de nouă sportivi de elită, din primii 10,  i-au stabilit recorduri personale, to iţ ş ţ 
încheind cursa sub 27:40, în timp ce Maxime Chaumeton, din Africa de Sud, a stabilit un record
na ional al  ării sale cu 27:36, clasându-se pe locul 9. ţ ţ
Rezultate   excelente   s-au   înregistrat   i   în   cadrul   cursei  ş European   Road   Mile,   câ tigată,ş 
sâmbătă, de atletul francez Romain Mornet şi atleta Gabija Galvydyte, din Lituania.
În cadrul Campionatului Na ional de Seniori pe 10Km, desfă urat în cadrul Bra ov Runningţ ş ş 
Festival,   victoria   i-a   revenit   tânărului  Drago   Luca   Popş ,   la   masculin   (29:43)   –   timp   ce
reprezintă  i un nou record na ional de juniori.   ş ţ Stella Rutto  s-a impus la feminin (33:17).
Podiumul naţional masculin a fost completat de Nicolae Soare (30:27)  i de triatlonistul Carolş 
Popa (30:39), iar cel feminin de Liliana Maria Dragomir (35:30), respectiv Mădălina Elena Sîrbu
(35:43) .
Peste 1.500 de alergători s-au înscris în competiţia de la Braşov, care a programat curse de 5K
şi 10K, atât pentru atleţii de elită, cât şi amatori, precum şi curse de 3km, 800 şi 1200 de metri
pentru copii, cu o   participare   numeroasă,   comparabilă   cu   oricare   dintre   edi iile   anterioare.ţ 
Cursele pentru copii au beneficiat  i anul acesta de cronometraj electronic.ş
Competi ia s-a bucurat de live streaming la nivel global, ţ prin platforma World Athletics Inside
Track,  i în Marea Britanie prin Athletics Weekly, ş dar  i de transmisiune TV la nivel na ional, înş ţ 
direct pe posturile Kanal D2   i   TVR   Sport.   Transmisiunea   interna ională   a   fost   comentată,ş ţ 
pentru al doilea an consecutiv, de Tim Hutchings, cel mai reputat comentator de atletism din
lume, alături de fosta recordmenă mondială la maraton, Paula Radcliffe, invitatul special al
competi iei.ţ
Următoarea ediţie a Bra ov Running Festival este programată pentru 4-5 octombrie ş
2025, iar înscrierile se realizează pe site: https://www.brasovrun.ro/.
Rezultatele curselor 10K Elite, European Road Mile, 10K Open, 5K Open, 3Km, 1200m
i 800m pot fi accesate pe site-ul oficial: ş https://brasovrun.depar.hr/2024/.
 
***
Despre Bra ov Running Festivalş
Bra ov Running Festival este cel mai important eveniment atletic din calendarul World Athletics, din S-Eş 
Europei. Competi ia, organizată în Bra ov, începând cu 2021, cuprinde o cursă anuală de alergare peţ ş 
osea de 10 km, acreditată World Athletics Elite Label, intitulată „tRUNsylvania International 10K”. Dincoloş 

    de aceasta, festivalul alergării include  i o multitudine de alte curse destinate amatorilor, copiilor, dar  iş ş 
    profesioni tilor. ş
    Cursele se desfă oară pe o buclă cu o lungime de 3.494 m, folosind aceea i linie de sosire, dar avândş ş 
    puncte de plecare ce variază în func ie de lungimea etapei. În 2023, Bra ov Running Festival a organizat,ţ ş 
    de asemenea, în premieră, cursa de o milă - „European Road Mile”, în cadrul căreia au concurat peste
    20 de atle i europeni din  ări precum Turcia, Irlanda, Olanda, Italia, Austria, Grecia, Bulgaria.ţ ţ

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici