Daniela Andreescu a fost revocată de la conducerea SGG

Daniela Andreescu a fost revocată de la conducerea Secretariatului General al Guvernului, a anunţat premierul Emil Boc. El a susţinut că a hotărât revocarea din funcţie a şefului SGG pe baza unei "decizii administrative suverane", fără să primească vreo informare din partea Agenţiei Naţionale de Integritate.

Urmărește
816 afișări
Imaginea articolului Daniela Andreescu a fost revocată de la conducerea SGG

Daniela Andreescu (Imagine: Andrei Pungovshi/Mediafax Foto)

Guvernul a fost informat oficial de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că există premise pentru încălcarea legislaţiei privind conflictul de interese de către şeful SGG, Daniela Andreescu, prin spaţiul RA-APPS atribuit soţului acesteia, au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

"S-a ajuns la concluzia că soţul Danielei Andreescu nu este un membru oarecare al asociaţiei care a primit spaţiul RA-APPS, ci participă la luarea deciziilor, astfel că există conflict de interese", au arătat sursele.

Sursele au mai arătat că mai mulţi lideri din PDL i-au solicitat premierului Emil Boc să aibă o discuţie cu secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, privind spaţiile atribuite de aceasta membrilor familiei şi să o demită din funcţie în cazul în care şeful SGG nu prezintă explicaţii suplimentare "mulţumitoare".

Vineri, ANI a comunicat secretarului general al Guvernului că, potrivit articolului 18, din OUG 24/2007 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale, "Secretariatul General al Guvernului funcţionează în subordinea primului-ministru şi este condus de un secretar general cu rang de ministru, ajutat de un secretar general adjunct cu rang de secretar de stat, precum şi, după caz, de unul sau mai mulţi secretari de stat, numiţi, respectiv eliberaţi din funcţie prin decizie a primului-ministru".

Regimul conflictului de interese în materie administrativă este reglementat de dispoziţiile Capitolului 2 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative.

Potrivit articolului 72 din Legea 161/2003, "(1) persoana care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligată să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul întâi".

Alineatul (2) arată că obligaţiile prevăzute în alineatul (1) nu privesc emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative.

Codul penal stipulează că "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul doi inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă.

În ce priveşte situaţia dată de cazul Andreescu, ANI explică faotul că o societate comercială câştigă o licitaţie organizată de Regia Autonomă Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) privind închirierea unui spaţiu. Ulterior, societatea câştigătoare încheie un contract de comodat cu societatea comercială deţinută de fiica secretarului general al Guvernului.

Totodată, ANI precizează că nu deţine informaţii suficiente pentru a exprima un punct de vedere, însă din analiza preliminară a împrejurărilor expuse şi a documentelor anexate, nu rezultă cu certitudine elemente care să indice încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictului de interese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici