- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (31.03.2011, 15:22)
- Lucia Efrim , Lucia Efrim ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Danileţ: Nu m-am abţinut în a face declaraţii pe arhiva SIPA. Arhiva anterioară lui 2001 a fost arsă
Fostul consilier ministerial Cristi Danileţ a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu s-a abţinut în a face afirmaţii pe tema arhivei SIPA, unde există documente privind magistraţi, grefieri, poliţişti din perioada 2001-2005, anterior toate actele fiind arse, dar a refuzat să comenteze telegrama Wikileaks.
Urmărește
281 afișări
Danileţ: Nu m-am abţinut în a face declaraţii pe arhiva SIPA. Arhiva anterioară lui 2001 a fost arsă (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
"Sincer, nu ştiu ce importanţă mai are această arhivă, pentru că existau ordine al miniştrilor Justiţiei pentru a se arde arhiva din cinci în cinci ani, de aceea documentele care sunt acum la ANP (Administraţia Naţională a Penitenciarelor-n.r.) sunt din perioada 2001-2005. Anterioare, înainte de 2001, nu există, iar după 2005 s-a desfiinţat Serviciul Intern de Protecţie şi Anti-corupţie (SIPA)", a spus judecătorul Cristi Danileţ, fost consilier al ministrului Justiţiei, în perioada 2005-2007, în prezent membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Conform unei telegrame atribuită Wikileaks şi publicată de Hotnews, magistratul Cristi Danileţ le-ar fi spus consilierilor politici ai ambasadelor că SIPA era în esenţă serviciul de informaţii al Ministerului Justiţiei şi că a văzut dosare cu detalii despre relaţiile sexuale ilicite ale magistraţilor şi avorturi făcute de judecătoare.
"Nu aş dori să comentez acele infograme referitoare la eventuale discuţii pe care le-am purtat. Ştiu că nu m-am abţinut în a face declaraţii cu privire la arhiva SIPA", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Cristi Danileţ.
Judecătorul a spus că, atunci când a funcţionat în cadrul Ministerului Justiţiei, în perioada 2005-2007, a fost unul dintre cei doi magistraţi desemnaţi de ministrul Justiţiei, Monica Macovei, pentru a inventaria tipul de documente aflate în "celebra arhivă a serviciului secret de informaţii al Ministerului Justiţiei (MJ)".
"Cu acel prilej - să zicem - am investigat, am avut acces efectiv la notele informative şi la alte tipuri de documente care s-au strâns la SIPA. Ceea ce am constatat atunci - cred că am şi spus public - acest serviciul militarizat din cadru MJ nu s-a ocupat aşa cum trebuia doar cu adunatul informaţiilor din rândul deţinuţilor, ele nu au vizat numai actele de corupţie cu privire la mediul penitenciar, aşa cum ar fi trebuit, ci există note informative cu privire la săvârşirea unor anumite infracţiuni sau abuzuri administrative comise de funcţionari din ANP (DGP atunci), fapte comise de judecători, procurori, de grefieri, de poliţişti şi de avocaţi. Şi nu numai aspecte legate de viaţa profesională, ci şi aspecte legate de viaţa privată, familială", a spus Danileţ.
De altfel, a precizat Danileţ, despre aspectele privind viaţa privată spionate de SIPA a fost atenţionată România într-unul din primele rapoarte ale Comisiei Europene, "când s-a cerut şi desfiinţarea acestui serviciu". "Cel puţin să nu fie unul militarizat", a adăugat Danileţ.
În opinia fostului consilier ministerial, cei care au lucrat în cadrul SIPA au comis abuzuri, "extinzându-şi competentenţa la fapte care nu aveau legătură cu misiunea lor".
Întrebat dacă note informative ale SIPA erau "utilizate de mai marii Minsiterului Justiţiei", Cristi Danileţ a precizat că, din câte îşi aminteşte, erau două-trei categorii de note "exploatate mai departe".
Judecătorul a precizat că unele note au fost trimis la Ministerul Public, respectiv la procurorul general al României pentru a se demara procedura de investigare penală a respectivelor fapte cu privire la care existau informaţii.
"Alte note au fost trimise către cabineltul ministrului şi, respectiv, către Inspecţia Judiciară, care atunci funcţiona în cadrul MJ, pentru demararea unor anchete, probabil, administrative sau pentru folosirea în orice alte scopuri", a afirmat Danileţ, precizând că "nu vreau să comenteze".
"M-a suprins să constatat că există unele caracterizări făcute de lucrători SIPA cu privire la judecători sau procurori care intenţionau să ajungă în funcţii de conducere. Într-un fel este explicabil, pentru că atunci nu exista CSM şi modalitatea de promovare în funcţie conducere se făcea prin intermediul MJ. Probabil, la acea vreme, se găsea a fi ceva «natural» să verifici candidaţii şi prin alte surse decât cele oficiale, adică prin preşedinţii instanţelor superioare", a declarat Cristi Danileţ, adăugând că, "prin urmare, se apela uneori la acest SIPA".
Fostul consilier al Monicăi Macovei a precizat că a văzut "vreo 300 de note informative", doar pentru a-şi "face o părere despre tipul de informaţii, pentru că nu exista şi nu există nici acum o evidenţă efectivă a tipului de informaţii şi a persoanelor supravegheate de acest serviciu".
"Urma să propunem ministrului justiţiei măsurile legale cu privire la această arhivă. Din păcate, schimbarea ministrului Justiţiei nu a dus la finalizare, iar ulterior, când au venit miniştrii Chiuariu şi Predoiu, nu mai ştiu ce s-a întâmplat. Ceea ce pot să asigur este că, cel puţin, sub ministeriatul lui Macovei, nimeni altcineva în afară de cele două persoane de care am vorbit, din care eu eram una, nu a avut acces la arhivă. Orice intrare, orice ieşire în cele două camere care se află la ANP a fost notată. Evident, am intat fără bagaje, am ieşit fără bagaje. Nici măcar ministrul nu a avut acces la acele documente", a afirmat Danileţ.
Judecătorul Cristi Danileţ a precizat că arhiva SIPA "este şi acum sub sigiliu, la ANP". "Există norme care reglementează strict modul de acces la astfel de documente, pentru că ele intră sub noţiunea de documente clasificate. Persoanele care intră acolo trebuie să aibă un certificat. Există procese-verbale de intrare/ieşire", a conchis Danileţ.
Într-o telegramă a Ambasadei SUA la Bucureşti - atribuită Wikileaks şi publicată de Hotnews - se arată că judecătorul Cristi Danileţ (care a făcut parte din echipa Monicăi Macovei) le-ar fi spus consilierilor politici că SIPA era în esenţă serviciul propriu de informaţii al Ministerului Justiţiei, pentru a spiona vieţile private ale magistraţilor şi chiar a cetăţenilor de rând.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe