Dascălu şi Kovesi, la Gura Humorului pentru a vorbi despre aplicarea noilor coduri
Secretarul de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ioan Dascălu şi procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, au mers la Gura Humorului pentru a vorbi cu poliţiştii şi procurorii despre aplicarea unitară a noilor coduri.
Cei doi oficiali au participat, joi, la o întâlnire regională cu poliţiştii şi procurorii din zonă, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).
Reuniunea a avut ca scop informarea şi instruirea comună privind modalitatea de aplicare a noului Cod penal şi, respectiv, a Codului de procedură penală, pe tema combaterii evaziunii fiscale, a contrabandei şi spălării banilor, în contextul preconizatei intrări în vigoare a celor două acte normative.
Sesiunea regională de la Gura Humorului se înscrie în seria de dezbateri iniţiate şi organizate de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), la care iau parte procurori şi poliţişti, şi are drept scop întărirea cooperării interinstituţionale între autorităţile cu atribuţii în domeniul combaterii evaziunii fiscale, a contrabandei şi spălării banilor.
"Lupta împotriva evaziunii fiscale este o prioritatea a statului, implicit a instituţiilor pe care noi le reprezentăm, iar pentru a avea succes în prevenirea şi combaterea acestui fenomen economic negativ este necesar să integrăm într-un concept unitar toate acţiunile noastre", a declarat, joi, Ioan Dascălu, citat în comunicatul de presă.
El a subliniat că modificările legislative din ultima perioadă oferă instrumente mai eficiente pentru combaterea fenomenului, iar intrarea în vigoare a noilor Coduri va conferi organelor de urmărire penală mai multă fermitate decât în trecut.
În ceea ce priveşte măsurile luate la nivel naţional pentru combaterea fenomenului de contrabandă, şeful DOSP a amintit că, începând cu luna aprilie a anului 2010, activităţile specifice prevenirii şi combaterii comerţului ilicit cu produse din tutun la care participă Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Jandarmeria Română, structuri specializate ale Ministerului Finanţelor Publice, cu sprijinul informativ-operativ, al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) şi Serviciului Român de Informaţii (SRI), se desfăşoară într-un sistem integrat.
Cadrul formal al acestui sistem îl reprezintă "Planul de acţiune pentru cunoaşterea, prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale cu produse de tutun ce provin din Ucraina, Republica Moldova sau sunt transportate pe Marea Neagră" Planul cuprinde cadrul concret de acţiune stabilit în condiţiile intensificării, la începutul anului trecut, a fenomenului de contrabandă, cu repercusiuni directe asupra bugetului de stat, scopul fiind de a identifica factorii de risc şi de a stabili metodele de combatere a infracţiunii.
"Planul defineşte măsuri specifice, cu termene clare de implementare şi stabileşte structurile responsabile pentru îndeplinirea acestora. Cu toate că am înregistrat progrese semnificative în combaterea acestui fenomen, ţinând cont de amploarea pe care încă o înregistrăm, se impune să continuăm şi această acţiune. Rezultatele obţinute până acum, pe linia combaterii evaziunii fiscale şi contrabandei cu ţigări, dovedesc faptul că abordarea integrată a acţiunilor reprezintă o soluţie eficientă, iar efortul nostru trebuie să continue având ca principal scop întărirea bugetului general consolidat al statului", a conchis secretarul de stat Ioan Dascălu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO