- Home
- Social
- (30.05.2014, 19:51)
- Paula Rusanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Date DEMOGRAFICE: Câţi copii studiază în sistemul privat de învăţământ din România
Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii, joi, cu ocazia Zilei Copilului, o serie de date despre ponderea copiilor în populaţia ţării, precum şi numărul celor înscrişi în sistemul de învăţământ din România.
Urmărește
1475 afișări
Date DEMOGRAFICE: Câţi copii studiază în sistemul privat de învăţământ din România (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Astfel, la începutul anului şcolar 2013/2014, majoritatea copiilor urmau o formă de pregătire în sistemul public sau în cel privat: 568.659 de copii înscrişi în cele 1.187 grădiniţe din sistemul public, iar 16.739 erau înscrişi în cele 310 grădiniţe private.
Din totalul preşcolarilor, 56,2% sunt înscrişi în grădiniţele din mediul urban, iar 43,8% sunt înscrişi în unităţile preşcolare din mediul rural. La un cadru didactic revin 16 copii.
Elevii din învăţământul primar şi gimnazial studiază în 4.045 unităţi şcolare, dintre care 3.984 publice, iar restul aparţin sectorului privat. Numărul elevilor înscrişi în învăţământul primar şi gimnazial este de 1.743.254. În învăţământul primar şi gimnazial revin, în medie, 14 elevi la un cadru didactic: 19 elevi în învăţământul primar şi 11 elevi în cel gimnazial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Din totalul elevilor înscrişi în învăţământul primar şi gimnazial, 52,5% studiază în mediul urban.
Limba română este limba de predare oficială în sistemul naţional de educaţie, 93,6% dintre elevii înscrişi în învăţământul primar şi gimnazial studiind în această limbă. O proporţie semnificativă a populaţiei şcolare - 5% - învaţă în limba maghiară.
În ierarhia limbilor moderne studiate de elevii din învaţământul primar şi gimnazial - ca primă limbă modernă - pe primul loc se situează limba engleză. Situaţia elevilor care studiază a doua limbă modernă se prezintă astfel: limba franceză 65,2%, limba germană 9,2%, limbile spaniolă, italiană şi rusă fiind, fiecare, studiate de mai puţin de 1% din totalul elevilor care studiază a doua limbă modernă.
Populaţia şcolară cuprinsă în învăţământul liceal era, la începutul anului şcolar, de 776.616 elevi. Reţeaua învăţământului liceal este formată din 1.605 licee. Dintre elevii înscrişi în învăţământul liceal, 97,9% din totalul elevilor erau în unităţi şcolare publice şi 2,1%, în licee private. La un cadru didactic revin, în medie,14 elevi.
Peste 44% din populaţia şcolară cuprinsă în învăţământul liceal în anul şcolar 2013/2014 studiază în liceele din cadrul filierei teoretice, iar 49,4% în cele din filiera tehnologică.
Ponderea elevilor care au optat pentru profilurile din filiera vocaţională este de 6,4%, iar în cadrul acestei filiere se înregistrează ponderi mari pentru elevii înscrişi la profilul sportiv (32,3%), profilul artistic (29%), profilul teologic (20,2%), şi la cel pedagogic (15,7%).
S-a constatat că fetele deţin ponderi superioare în filiera vocaţională - la liceele pedagogice şi artistice, în filiera teoretică - la liceele cu profil uman şi real, iar în cadrul filierei tehnologice - la profilurile servicii, resurse naturale şi protecţia mediului. Băieţii deţin ponderi majoritare la filiera tehnologică la liceele tehnice şi la filiera vocaţională la liceele militare, sportive şi teologice.
La 14 decembrie 1954 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a recomandat ţărilor membre să instituie Ziua Universală a Copiilor lăsând la latitudinea acestora stabilirea, în funcţie de considerente naţionale, a datei de sărbătorire a acesteia. România, alături de alte ţări din estul Europei a optat pentru 1 iunie, dată aleasă de Uniunea Sovietică.
Cinci ani mai târziu, în 1959, Adunarea Generală ONU adoptă Declaraţia Drepturilor Copilului. Data promulgării documentului, 20 noiembrie, a fost instituită la nivelul tuturor statelor membre drept Ziua Internaţională a Copilului. În amintirea acestui moment şi Convenţia asupra drepturilor copilului, avea să fie adoptată, în 1989, tot la 20 noiembrie.
În România, ca şi în alte numeroase ţări ale lumii, s-a păstrat însă şi tradiţia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Copilului la 1 iunie.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Date DEMOGRAFICE: Câţi copii sunt în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe