- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.03.2013, 17:09)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Datoria la medicamente compensate - 1,3 miliarde euro. Directiva plăţilor întârziate, din 16 martie
Datoria la medicamentele compensate este de 1,3 miliarde euro, reprezentând una dintre cele mai grave probleme ale industriei farmaceutice, din cauza recuperării la 300 de zile a banilor dar după 16 martie când va intra în vigoare Directiva plăţilor întârziate, termenul va fi redus la 60 de zile.
Urmărește
155 afișări
Datoria la medicamente compensate - 1,3 miliarde euro. Directiva plăţilor întârziate, din 16 martie (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)
Termenele de plată la facturile pentru medicamentele în regim compensat din România sunt unice în Europa. Până în prezent, toate ţările membre ale Uniunii Europene aveau obligaţia să plătească facturile la medicamente în termen de 30 zile. România avea obligaţia să plătească facturile furnizorilor de medicamente la 180 zile, un decalaj de plată de şase ori mai mare faţă de restul Europei.
"Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că datoria strânsă până în 16 martie reprezintă una dintre cele mai dificile situaţii pentru industria farmaceutică din România. Deşi termenul oficial era de 180 zile, în fapt, plăţile se fac la peste 300 zile. Suma la care s-a ajuns în prezent nu este deloc de neglijat - 1,3 miliarde de euro. Industria farmaceutică de medicamente inovative a fost mereu alături de autorităţi în ultimii ani şi a înţeles situaţia economică dificilă cu care acestea s-au confruntat. Ne bucurăm ca în prezent Guvernul a decis să pună pe lista priorităţilor plata acestor datorii, întrucât a înţeles că stabilitatea economică în acest sector este în interesul pacienţilor, iar respectarea directivei europene este în interesul României", a declarat directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţşionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, citat într-un comunicat remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
BREAKING NEWS Vize SUA. Rata de refuz a vizelor a scăzut la 2,61%, sub pragul impus în programul Visa Wiever / "Congresului SUA va comunica oficial că România este calificată în program”
-
Pot fi repetate alegerile prezidenţiale? Fost preşedinte CCR: Da!
-
Se măreşte salariul minim brut de la 3.700 de lei la 4.050 de lei. De când va intra în vigoare
Potrivit lui Sorin Popescu, coordonator Grup Comunicare ARPIM, alocarea de bani de la buget pentru aceste datorii nu este un privilegiu pentru industria farmaceutică, ci doar o respectare a obligaţiilor României ca membru UE.
"Dorim să subliniem că pentru aceste datorii Guvernul a alocat deja de la buget o parte din banii necesari şi că plata lor nu reprezintă un privilegiu pentru industria farmaceutică, ci doar o respectare a obligaţiilor României ca stat membru al Uniunii Europene. Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente este deschisă pentru stabilirea unui calendar de eşalonare a datoriilor, aşa încât plata acestora să se facă gradual şi să nu producă dezechilibre în sistem. Avem în continuare un dialog deschis cu Ministerul Sănătăţii şi ne exprimăm convingerea că vom găsi împreună o soluţie în acest sens", a spus Popescu.
În acelaşi context, ARPIM consideră că intrarea în vigoare, din 16 martie, a Directivei plăţilor întârziate este un semnal foarte bun, pentru că reprezintă începutul unui proces de armonizare şi de intrare în normal pentru România şi pentru mediul de afaceri românesc.
"Această măsură a fost pregătită şi anunţată încă de acum doi ani şi ştiam cu toţii că se apropie momentul implementării. Rolul Directivei este acela de a transforma statele europene în agenţi economici responsabili pentru obligaţiile pe care le au şi care pot plăti penalităţi în cazul întârzierii plăţilor, principiu care de altfel se aplică demult în mediul privat", se arată în comunicatul ARPIM.
Citește pe alephnews.ro: Îți vorbește un om sau Inteligența Artificială? A.I. poate reproduce tonul, emoțiile și chiar accentele vocilor umane
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Timothée Chalamet, Zendaya și Harry Styles inspiră noi tendințe pe internet. Concursurile de sosii strâng mii de fani să vadă dubluri perfecte
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
PROSPORT.RO
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în buletinul ei
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe