Datoriile CFR la energie au ajuns la 2 miliarde lei, FMI nu are soluţii pentru această "anomalie"
Datoriile CFR către furnizorii de energie au ajuns la două miliarde lei (486 milioane euro), iar FMI nu are soluţii pentru această "anomalie", a declarat, după o discuţie cu delegaţia Fondului, directorul general al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie, Silvia Vlăsceanu.
Datoriile CFR la energie au ajuns la 2 miliarde lei, FMI nu are soluţii pentru această "anomalie" (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Nici ei nu pot oferi soluţii pentru această anomalie, nu s-a ajuns la o soluţie", a declarat Vlăsceanu pentru MEDIAFAX, după întâlnirea care a durat aproape două ore.
Potrivit lui Vlăsceanu, datoriile CFR către furnizorii de electricitate, atât privaţi, cât şi de stat, au crescut din ianuarie până în mai cu 200 milioane de lei, la două miliarde de lei.
"A fost o discuţie liberă. Şi cei de la FMI sunt dornici să afle opiniile din piaţa de energie, nu doar pe cele oficiale. (...) Până la urmă o decizie va trebui luată, deoarece aceste datorii tot cresc", a adăugat Vlăsceanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus la poliţie
-
Criza politică din Coreea de Sud. Preşedintele Yoon nu va participa la audierea de punere sub acuzare. Motivul invocat
-
Zelenski le cere aliaţilor să-şi onoreze promisiunile privind livrările de arme către Ucraina
Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie a fost înfiinţată în 2006 de mai multe companii energetice care activează în România cu scopul de a sprijini concurenţa loială pe piaţă.
De asemenea, principalii distribuitori de gaze, GDF SUEZ (grup franco-belgian) şi E.ON (Germania) au de încasat plăţi restante în valoare de 800 milioane de lei.
Vlăsceanu a adăugat că preţul gazelor naturale livrate consumatorilor finali va creşte cu siguranţă, majorare care ar trebui aplicată încă din acest an, având în vedere că 2012 este an electoral.
"Noi am propus o posibilă soluţie prin care consumatorii care vor fi catalogaţi ca vulnerabili să primească mai multe gaze naturale din producţia internă. GDF SUEZ şi E.ON sunt dornice să ştie cum vor fi definiţi în lege consumatorii vulnerabili şi cum vor putea fi aceştia protejaţi", a afirmat Vlăsceanu.
Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în faţa FMI şi a Comisiei Europene, preţurile reglementate la energie şi gaze vor fi eliminate până în 2015. Guvernul va trebui să prezinte până în septembrie un calendar de eliminare a acestor tarife.
Aproape toţi producătorii de electricitate sunt obligaţi de ANRE să aloce o parte a producţie pentru consumul populaţiei, la preţuri stabilite de Autoritate. De asemenea, gazele produse de OMV Petrom şi Romgaz Mediaş au preţuri de producţie stabilite de ANRE.
Printre companiile energetice europene prezente pe piaţa românească a gazelor şi electricităţii se numără OMV (Austria), GDF SUEZ, Enel (Italia), E.ON sau CEZ (Cehia).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO