- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Datornicii la întreţinere ar putea scăpa de penalităţi
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor avizat marţi, cu unanimitate de voturi, proiectul iniţiat de deputatul PC Bogdan Ciucă şi semnat de toate grupurile parlamentare, privind scutirea penalităţilor la întreţinere a persoanelor cu venituri medii pe familie de sub 1.000 de lei.
Datornicii la întreţinere ar putea scăpa de penalităţi (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Raportul favorabil cu amendamente la propunerea de modificare a Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
Deputatul PC Bogdan Ciucă a explicat că proiectul acordă scutiri de la penalităţi pentru datorincii care deţin venituri medii pe familie de sub 1.000 lei.
"Cei care au venituri medii pe familie de sub 10 milioane, iniţial era de 6 milioane, dar comisiile au ridicat plafonul, dacă îşi plătesc datoria cu titlul de bază în termen de un an de zile de la apariţia şi publicarea în Monitorul Oficial a actualei modificări legislative, vor fi scutiţi de plata penalităţilor. Dar ei trebuie să-şi plătească integral datoria cu titlu de bază. Şi-au plătit datoria cu titlu de bază, scapă de plata penalităţilor", a spus conservatorul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
El a subliniat că penalităţile sunt ştearse şi "din relaţia asociaţie-furnizor de serviciu", menţionând că furnizorii sunt şi ei fericiţi că-şi primesc bani pe serviciile de întreţinere.
"Altfel scutim locatarul şi rămâne asociaţia încărcată cu penalităţile către furnizor. Deci penalitatea asta se şterge până la capăt. Furnizorul îşi primeşte datoria cu titlul de bază. Ei sunt foarte fericiţi pentru că ei scriptic au de primit bani de la locatori, dar practic nu or să primească niciodată. În situaţia în care dăm termenul acesta de un an de zile toţi vor simţi că este o oportunitate să scape de penalităţi. Se vor împrumuta, vor strânge cureaua şi îşi vor plăti datoria într-un an de zile, iar furnizorul va obţine lichidităţi la care nu mai spera. Şi datorită acestei legi şi furnizorul este fericit", a spus Ciucă.
Întrebat de unde ştie că furnizorii vor fi mulţumiţi, deputatul a precizat că iniţiatorii au avut discuţii cu o parte din furnizori şi asociaţiile de locatari.
"Statul nu are nicio legătură că nu pierde nimic. Sunt oameni care au 20 de milioane să plătească datoria de bază, şi pentru că nu au avut de unde, printr-un mod de calcul aberant au ajuns să plătească 30 de milioane penalităţi plus datoria de bază. Când face omul rost de un milion de lei i se spune că trebuie să plătească din penalităţi, nu din datoria de bază care produce în continuare penalităţi. În situaţia asta, omul nu mai plăteşte nimic. Pe când aşa, va încerca să beneficieze de anul ăsta de graţie pentru a-şi plăti datoriile şi să scape de penalităţi. Dacă ajunge cu plata la zi, i se şterg penalităţile. Asociaţia de locatari face dovada că i s-au şters datoriile, iar furnizorii îşi primesc integral sumele restante", a mai spus Ciucă.
El a subliniat că "acum furnizorii nu primesc nimic", iar "oamenii sunt disperaţi că li se vor scoate casele la licitaţie pentru datorii".
"Nici societatatea nu vrea să se ocupe de vânzări la licitaţie, instanţă, cheltuieli mari. Pe hârtie au de primit mulţi bani, dar nu primesc deloc", a mai spus deputatul.
El a explicat că "au mai fost nişte amendamente adoptate la Senat care au fost eliminate", unul din ele referindu-se la punerea unui sigiliu locatarului respectiv până plăteşte datoria de bază, dar şi alte amendamente legate de veniturile obţinute din administrarea părţilor comune sunt obligatoriu să fie afişate să ştie toţi locatarii câţi bani s-au obţinut.
În final, deputatul a precizat că, în opinia sa, "nu vor fi probleme cu votul în plen a acestei legi, pentru că e un proiect susţinut de toate grupurile parlamentare".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate