David Julius şi Ardem Patapoutian au câştigat Premiul Nobel pentru Medicină în 2021. Reacţie vehementă: „E o mare dezamăgire”

  • Premiul Nobel pentru Medicină din 2021 îi revine lui David Julius şi lui Patapoutian pentru descoperiri privind temperatura şi receptorii tactili.
  • „O dezamăgire, premiul trebuia acordat celor care au descoperit tehnologia mRna pentru vaccin”, au fost criticaţi organizatorii.
  • Reclamaţia îi aparţine lui Matteo Bassetti, directorul Clinicii de Boli Infecţioase a Policlinicii San Martino din Genova.
Urmărește
4766 afișări
Imaginea articolului David Julius şi Ardem Patapoutian au câştigat Premiul Nobel pentru Medicină în 2021. Reacţie vehementă: „E o mare dezamăgire”

David Julius, stânga, şi Ardem Patapoutian

Într-un an în care miza pentru vaccinuri anti-Covid a solicitat lumea medicală, Premiul Nobel a mers într-o direcţie surprinzătoare.

Oamenii de ştiinţă David Julius şi Ardem Patapoutian au câştigat Premiul Nobel pentru medicină din 2021 „pentru descoperirile lor privind temperatura şi receptorii tactili”.

Julius a folosit capsaicina, un compus înţepător în ardei iute care induce o senzaţie de arsură, pentru a identifica senzorul terminaţiilor nervoase ale pielii care răspunde la căldură.

Patapoutian a folosit celule sensibile la presiune, pentru a descoperi o nouă clasă de senzori care răspund stimulilor mecanici din piele şi organelor interne. Descoperirile lor sunt folosite pentru a dezvolta tratamente pentru o serie de boli, inclusiv dureri cronice.

Premiul vechi de 100 de ani este acordat de Academia Regală de Ştiinţe din Suedia şi valorează 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 986 de mii de euro).

„Premiu perimat”! Ar fi meritat turcii Ugur Sahin şi Özlem Türeci?

„Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină 2021 pentru Julius şi Patapoutian? Este o mare dezamăgire, poate că a trecut şi timpul pentru această recunoaştere”, este comentariul lui Matteo Bassetti, directorul Clinicii de Boli Infecţioase a Policlinicii San Martino din Genova.

„Cu ceea ce s-a întâmplat în ultimii 2 ani, lipsa capacităţii de a da premiul celor care au inventat tehnica din spatele vaccinurilor anti-Covid la mRna face acest premiu perimat şi anacronic”.

Bassetti se referă la Ugur Sahin, CEO al BioNTech, care împreună cu soţia sa, Özlem Türeci, au dezvoltat vaccinul anti-Covid mRna. „Astăzi, pentru el şi soţia sa există alte premii mai importante şi o spun ca om de ştiinţă - subliniază specialistul în boli infecţioase - Cine a dezvoltat tehnologia mRna pentru vaccinul contra coronavirus a obţinut mai multe premii, uriaşa apreciere a lumii pentru că au salvat vieţile a milioane de oameni”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici