- Home
- Social
- (14.08.2023, 10:13)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De ce este cititul ideal pentru a dormi. Care sunt cele mai bune cărţi pentru a încheia seara
Un studiu dezvăluie ce cărţi ajută la inducerea somnului şi cât trebuie să citim ca să adormim.
Urmărește
1689 afișări
De ce este cititul ideal pentru a dormi. Care sunt cele mai bune cărţi pentru a încheia seara
Aproape unul din 4 italieni doarme un număr insuficient de ore şi unul din 7 raportează o calitate nesatisfăcătoare a somnului. Nici celelalte ţări europene nu se descurcă bine.
În Spania, de exemplu, 10% din populaţie suferă de un fel de tulburare cronică de somn. Şi din Spania vine un studiu despre cărţile care te ajută să adormi şi despre lucruri care, în schimb, întârzie somnul, contribuind la insomnie.
„Insomnia este dificultatea de a dormi, în ciuda condiţiilor adecvate pentru a face acest lucru. Nu este doar dificultatea de a o începe, ci de a o menţine”, explică coordonatorul Grupului de Studiu a Somnului al Societăţii Spaniole de Neurologie, Ana Fernández Arcos.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Cu alte cuvinte, cineva care se trezeşte de multe ori în timpul nopţii sau se trezeşte cu o oră mai devreme decât şi-ar dori se poate spune că este insomniac. În timp ce insomnia acută (probleme cu somnul trei sau mai multe nopţi pe săptămână) se poate întâmpla oricui în perioade de stres sau suferinţă emoţională, experţii vorbesc despre insomnie cronică atunci când această situaţie durează cel puţin trei luni.
Potrivit lui Fernández, dormim mai rău din cauza „dificultăţii de a îmbina timpul liber cu viaţa de familie şi cea personală, după orele de lucru”, fapt care întârzie ora de culcare.
„Dispozitivele electronice emit o lumină care inhibă substanţele naturale, precum melatonina. Acest lucru ne menţine în permanenţă activi şi alerţi. Privirea reţelelor de socializare ne va face să ne gândim la un lucru şi la altul, trecerea de la un lucru la altul, iar acest lucru ne va împiedica să ne relaxăm”, spune expertul.
Femeile preferă cărţi de mister
O tehnică bună pentru a obţine relaxarea mult aşteptată este lectura. „Lectura, în special pentru cei cărora le place, este o terapie ieftină şi convenabilă, care nu are efecte secundare”, încurajează Fernández. „Şi este bine pentru a ne deconecta de la tot ce s-a întâmplat în timpul zilei”.
Conform unui studiu realizat de Penguin Random House pe un eşantion de 504 cititori spanioli, 49,3% spun că citirea unei cărţi înainte de a merge la culcare îi relaxează. Conform datelor acestui sondaj, femeile preferă cărţile cu suspans sau mister (38%) şi romanele de dragoste (36%). Urmează thrillerele (27%) şi fantasy (19%).
Iar fantasy este şi genul preferat de bărbaţii spanioli, înainte de a merge la culcare (37%), urmat îndeaproape de cărţile istorice (36%). Pe de altă parte, 28% din acest segment de populaţie le place thrillerele, un procent foarte asemănător cu cel al celor care apreciază cărţile de aventură (27%) şi thrillerele (26%).
Vestea bună este că şi doar câteva pagini citite sunt suficiente pentru relaxare: conform unui studiu al Universităţii din Sussex, publicat în Journal of Applied Social Psychology, citind o carte care ne place chiar şi cu doar 6 minute înainte de mersul la culcare reduce nivelul de stres cu peste 60%.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe